söndag 24 augusti 2008

Fällande dom?

I morgon är det sista dagen i rättegången mot den tyska kvinna som står åtalad för mord på två små barn i Arboga i våras. Inte ett spår har kunnat hittas efter henne där i hallen. Förutom vad man från åklagarhåll påstår är fotspår från ett par skor som man inte kunnit hitta. Skor som tyskan skall ha ägt ett par av.

Bevisläget verkar smått ansträngt, ärligt talat. Däremot tror jag att den indiciekedja som åklagarna presenterat kan få Köpings tingsrätt att döma den tyska kvinnan ändå. Då lär fallet gå upp i hovrätten vilket lär få två effekter. Dels så blir det svårare att döma kvinnan i fråga utan bindande bevis, men det kommer också bli svårare för den åtalade att bara sitta och flina i rätten, blåljuga och inte styrka sina uttalanden om hur hon rört sig och vilka hon träffat.

Sen läser jag i Expressen att de hårstrån som hittats i Arbogamammans hand inte har kunnat spåras men att de lär ska tillhöra en person med manligt kön. Man får väl förmoda att de inte tillhör sonen eller någon av räddningspersonalen eller poliserna som rörde sig i hallen. Eller sambon. Då det helt saknas motivbild för någon annan som skulle kunnat utfört detta brott så undar man ju hur hår från en vilt främmande, okänd man kunnat hamna där i mammans hand. Jag kan faktiskt bara komma på ett sätt. Det är att mördaren planerat detta dåd noga, genom att kartlägga familjen, rekognocera platsen i fråga, klä sig på ett sätt så att man lämnar så få spår som möjligt och på något sätt lämna kvar saker på brottsplatsen som leder polisen i fel riktning. Såsom en hårtuss från nån vilt främmande person som inte finns i något DNA-register. De flesta personer har förmodligen sett tillräckligt många deckare för att kunna komma på ett sådant tillvägagångssätt. Nu när man ändå bestämt sig för att göra sig av med dessa tre personer.

Där kommer vi tillbaka till att det faktiskt bara kommit fram en enda person i utredningen som har motiv nog för detta brott. Problemet är dock att ett motiv inte ensamt är bevis för att man begått brott. Ej heller att man blåljuger och fantiserar eller ens att man synts utanför brottsplatsen samma kväll. Dock tror jag att det senare tillsammans med Arbogamammans utpekande kommer leda till en fällande dom. Även om tvivel lär finnas hos rätten.

Inga kommentarer: