fredag 27 januari 2012

Journalistik enligt Filippa Reinfeldt

Moderat politik är objektiv, ja snudd på av gudarna bestämd. Alla som ställer kritiska frågor om Moderat politik där Moderaterna sitter vid makten är partipolitiska vänstersympatisörer. Ja, alla som inte jobbar på DN och Svenska Dagbladet är förmodligen sossar som inte kan skilja på den gudomliga sanningen och deras vänsteranfrätta tyckande.




Så, åter till ordningen nu medborgare!

torsdag 26 januari 2012

Intellektuell hederlighet

I P1:s Studio Ett hölls telefonväkteri med Fredrik Reinfeldt. En njursjuk man ringer (under rubriken Blir människor friskare när deras ekonomi försämras) in till statsministern och ställer frågor om sänkt sjukpenning och en högre procentuell skatt för sjuka. Reinfeldt driver detta till att han minsann inte höjt skatten för sjuka. Men det var inte det mannen sa. Han sa att man som sjuk får betala en högre procentuell skatt än när man jobbar och vill veta hur statsministern menar att detta leder till att fler blir friska. Reinfeldt svarar att ett sådant påstående är "partipolitiskt". Han menar inte att folk blir friska av att få en försämrad ekonomi utan att han uppmanar till arbete. D v s av dem som egentligen inte är sjuka alls utan bara simulerar. Programledaren ser sig nödd att gripa in för att få statsministern att ta frågan på allvar, vilket misslyckas. Reinfeldt är över huvud taget inte intresserad av att ta in hur denne man och många långtidssjukskrivna upplever sin situation i Alliansens Sverige.

På Svenska Dagbladet ledarsida lyssnar man selektivt. Där påstås idag att mannen i fråga hävdat att Reinfeldt höjt skatten. Och ledarskribenten har mage att kalla mannen, och de som påstår att sjuka har en högre skatt än de som jobbar, intellektuellt ohederlig.

Såväl ledarsidan som statsministern borde skämmas. Ärligt. Mer kallhamrat förakt inför hur andra människor faktiskt lever får man nog leta efter. Det är inte ofta man önskar elände på andra människor men något år som långtidssjukskriven med smärta, ständiga behandlingar och existensminimum skulle kanske göra vissa människor gott ändå. Dock inte dem som redan lever så, de vet nog redan hur det är. Även om statsministern vägrar lyssna och tidningarnas ledarskribenter kallar dem ohederliga.

måndag 23 januari 2012

Sakliga

Svenska Dagbladets redaktionschef. Expressens chefredaktör. Journalistens dito. Samtliga har nu låtit oss förstå att det som skett senaste veckan inte är något drev. Redaktionschefen hävdade att bevakningen varit saklig, relevant och rimligt. Som den här sakliga rubriken i Aftonbladet.se nu på eftermiddagen. Passar fint ihop med Expressens relevanta dubbeldäckare. Eller det fullt rimliga i allt fokus på Juholts felsägning på Folk&Försvar jämfört med Reinfeldts påståenden den senast veckan, om att utförsäljningar inte ägt rum eftersom ingen lista på dem finns (vilket inte är sant), eller att större delen av apoteken ägs av staten när 70 procent ägs av privata aktörer.

Kom ihåg: Rimligt - Sakligt - Relevant.

Måndag morgon och ingen partiledare

Ser statsvetaren Jenny Madestam intervjuas i Svenska Dagbladet där hon pratar om Margot Wallström som "socialdemokraternas" våta dröm. Vad jag undrar över är vilken undersökning Madestam lutar sig mot här. Vilka är "socialdemokraterna"? Jag menar, så att det inte är klickbenägna nättidningsläsare vi pratar om. För det må komma som en överraskning för press och expertkommentatorer men Aftonbladets läsare är inte nödvändigtvis vare sig medlemmar i S eller potentiella S-väljare. De är människor med en dator och ett högerfinger som de gärna använder för att kryssa i tendentiösa undersökningar hopsatta av någon journalist som redan vet svaret på den fråga tidningen ställer. Ganska långt från statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet, får vi hoppas.

Detta sagt, om nu Margot slutar sitt FN-uppdrag i mars och när nu hennes vän Mona är borta som S-ledare; kunde det då inte vara ett bra sätt att komma lite närmare Hammarö att ha Stockholm som utgångspunkt igen? Annars kan man ju undra vad som egentligen rört sig i huvudet på dem som intrigerat mot Juholt. Vem vill ta över? Just nu verkar det som om Mikael Damberg och Thomas Östros är de enda som inte sagt nej. Å andra sidan är ju ett nej sällan ett nej inom socialdemokratin. Men visst hade det varit bra om motståndarna haft något alternativ innan de kämpade ner Juholt?

söndag 22 januari 2012

Orimligt

Vad som hände utanför Sveavägen 68 där journalister klättrade på varandra, flåsande sprang efter VU:s ledamöter, hyrde in sig i närliggande hus för att kunna filma Juholt när han hämtade en nypa luft på en balkong, hävdade att någon i VU satt och skickade SMS till Expressen om vad som sades på mötet. Där journalister intervjuade varandra och Expressen parkerade sin stora dubbeldäckade buss fylld med journalister, fotografer, assistenter osv. Det var inget drev. Det var inte politiskt färgat. Om något är politiskt färgat är den kritiken mot mediernas metoder och prioriteringar. För det säger Svenska Dagbladets redaktionschef. Nähä, då var det väl helt vanlig, fräsch och oberoende journalistik då.

Samtidigt som regeringen försöker föra in oss bakvägen i Eurosamarbetet och utrikesministern utreds för folkmord. Samtidigt som KD-politiker hugger knivar i ryggen på varandra och skriver elakheter på nätet under pseudonym. Samtidigt som landstingsborgarrådet Filippa Reinfeldt konstateras ha sålt vårdcentraler till underpris och utan ett riktigt anbudsförfarande. Samtidigt som statsministern står och skarvar i riksdagen, en lista över utförsäljningar finns inte. Men det gör det.

Att Juholt tar fel på år för ett försvarsbeslut är skandal. Att Reinfeldt står och förnekar att hans parti sålt ut vår allmännytta och gemensamma tillgångar är inte ens en nyhet.

Och Svenska Dagbladets redaktionschef kallar mediernas rapportering om Juholts misstag i Sälen (i pappersupplagan) för rimligt, sakligt och relevant.

Häpp.

lördag 21 januari 2012

Reinfeldt utfärdar betyg

Svenska Dagbladet citerar Fredrik Reinfeldt. Den Store Arbetsgivaren har talat:

”Jag vill tacka Håkan Juholt för samarbetet under den här tiden. Håkan Juholt är en engagerad politiker och en skicklig debattör. Jag önskar honom allt väl i framtiden.”
Nu börjar rekryteringen av en ny S-ledare som kan tänkas passa Arbetsplatsen Sverige bättre.

Alliansen Service

Peter Wolodarski, Tommy Möller, KG Bergström och Margit Silberstein i SVT:s soffa för att kommentera (S). Kan vi vänta oss Ulf Bjereld, Marie Demker, Göran Greider och Peter Franke i soffan när SVT vill diskutera (M)?

Att public service inte klarar att visa Juholts presskonferens i realtid är ju pinsamt. Avgå alla!

Klickdemokratin Sverige

Medierna är överens. Klockan 15.00 kommer den bistre mannen på bilden annonsera sin länge (av samma medier, t ex chefredaktör Helin) efterlängtade avgång. Den glade gamängen har förvandlats till en pressad man. Så lyckades man få bort ännu en socialdemokratisk partiledare. Jo, jag anser att medierna, liksom med Mona Sahlin (då påhejade av samme Juholt), har en stor skuld i det fokus som legat på personen Håkan Juholt. Alex Schulman skrev igår en lysande kommentar.
"Det där drevet mot Juholt har gått för långt, det känns obehagligt. Håkan Juholt är inte perfekt och han gör en massa fel, men Gud vad det är ointressant med felfria människor. Den här typen av granskning gör att politiken utarmas, för man kan inte göra misstag längre som politiker, man kan inte ha svärta, man kan inte säga vad man känner just där och just då, man kan inte dra ett skämt och framför allt: man kan inte ha fel, man kan inte göra misstag."
Det är en högst relevant iakttagelse. Om man pratar om Socialdemokrater. Är det verkligen perfekta broilers vi vill ha? Och tycker vi verkligen att Håkan Juholt har mätts enligt samma tumstock som t ex Carl Bildt?

Alex Schulman fortsätter
”Håkan Juholt har ju gjort bort sig gång på gång och det är ju nästan generande att ta del av alltsammans. Men han är väl som vi andra. Just sådant folk, människor som är som vi, vill jag ha i politiken.”
På en bild i tidningen ser jag en man i arbetskläder stå utanför Sveavägen 68 med en skylt. På skylten står att han vill att Juholt stannar och börjar driva politik. Det vill inte Sven-Erik Österbergs distrikt i Västmanland. Nu sägs Carin Jämtin ta över som en övergångslösning. En kvinna som säkert är mycket kompetent men som knappast går genom rutan. Hon framstår nästan som generad framför kamerorna och talar ungefär lika naturligt som moderata borgarrådet Regina Kevius. Och hon vann inte precis valet i Stockholm när hon senast ställde upp med t ex Butlerförslag. Hur funkade Jämtin då i medierna? Antar att ny ledare skall väljas vid nästa kongress. Då lär gubbsen kliva fram igen. Pär, Sven-Erik, tre stycken T(h)omas och Mikael. Och kanske Ylva, som ju vill vara med och ”leda partiet”. Definitivt inte Lena Sommestad, för hon är förmodligen både för mycket feminist och för smart.

Ingen av dem, förutom möjlighet Lena Sommestad, skulle få mig att lägga min röst på (S), samtliga skulle förmodligen befinna sig någonstans alldeles intill Fredrik Reinfeldt. Så att väljarna inte skulle begripa varför de alls skall välja (S) framför (M) det är ju same, same.

Schulman igen:

”Ännu vidrigare än pressmobben är de sosse-politiker som vandrar in i byggnaden och inte kan låta bli att sprida illvilja mot honom. Vad är sossarna för parti som inte kan stå upp för sin partiledare? För varje sossegubbe och sossetant som går in där och rynkar på ögonbrynen och säger att "läget är allvarligt" och "nu ska vi diskutera hans framtid", så känner jag allt större avsky mot Socialdemokraterna. Vad är det för illojala människor? Människor som ängsligt positionerar sig inför möjligheten att Juholt blir avsatt, människor som inte för en sekund kan säga vad de verkligen tycker.”
Kanske för att dom inte vet. Och det är väl snarast där Socialdemokraternas problem ligger. Vad vill dom? Mer än att bli älskade i högermedia? Exakt vad i Moderaternas politik är det som dom inte vill ha, och varför? Och hur skall vi kunna lita på att ni inte genast hugger näste ledare i ryggen så snart ni inte får er vilja igenom?

Jag har kritiserat Fredrik Reinfeldt för hans auktoritära ledarstil. Men i S skulle det behövas någon som kan få partikamraterna att ro båten åt samma håll. Men det går ju bara om alla är klara över målet med partiets existens. Något sådant mål verkar inte finnas idag.

Helst av allt skulle jag önska att Håkan Juholt idag satte journalisterna på plats genom att kliva upp där på scenen i Oskarshamn och säga att han kommer fortsätta leda partiet, med partiets förtroende. (Vilket han ju verkar ha förutom i Österbergs Västmanland och Örebro.) Jag önskar att partiet inte viker ner sig för mediedrev utan att det är kongressombuden som väljer ordförande. För hur kommer nästa ledare att bemötas? Förmodligen på samma sätt som alla socialdemokratiska ledare genom de senaste hundra åren. Skillnaden är att medierna med sina beställda opinionsmätningar driver opinion på ett helt annat sätt än på Tage Erlanders tid.

Idag är politiken en idoltävling och de personer som tillfrågas av opinionsinstituten låter sig styras av mediernas bild. Eftertanke är en bristvara i detta land i denna tid. Ideologi lyser med sin frånvaro. Sverige har blivit en klickdemokrati.

Det känns oerhört dystert och lyfts endast av denne man, som ändå inger visst hopp för oss som står till vänster om Juholt.

PS: När jag tänker på det. Varför inte köra delat ledarskap mellan Juholt och Jämtin? Karin tänker och Håkan pratar. Om dom kunde få till ett bra samarbete skulle det kanske kunna vara rätt OK?

fredag 20 januari 2012

Tio år sen med mera

1. Vad gjorde du för 10 år sedan?
Jobbade på HTF som förhandlande ombudsman. Bodde i Ulvsunda, Bromma. Singel. Min fine pappa blev förkyld på nyåret året innan och den gick inte över. Tre månader senare var han död i lungcancer, 65 gammal, efter att knappt ha haft en sjukdag i sitt liv. Jag körde runt i min nya bil. Nyåret 01/02 spenderades med vänner i Lazio och Rom, mitt bästa nyårsfirande hittills. italienarna bytte till Euro. Bilsemester till Ligurien, Italien med mamma och syrran.

2. Vad gjorde du för 1 år sedan?
Pretty much the same as now. Satt i fackstyrelsens förhandlingsdelegation på jobbet. Avgick i samband med att mitt fackförbund startade mediedrev mot generaldirektören på tvivelaktiga grunder och anklagade oss fackligt förtroendevalda för oegentligheter. Gick ur facket och in i SSR.

3. Fem snacks du gillar:
Jordnötter
Sourcream&onionchips
Gröna oliver
Cheese Dorritos
Japansnacks

4. Fem sånger du kan hela texten till:
Careless Whisper
Uti Kalmare stad
Fritiof och Carmencita
En värmlandstös hon kan/Värmlandssången
Ack Värmeland du skönas första vers

5. Fem saker du skulle göra om du blev mångmiljonär:
Köpa ett hus på landet
Skaffa ett par får
Skaffa ett par höns
Skriva böcker
Köpa fritidsboende i Italien

6. Fem dåliga vanor:
Extremt lat gällande hushållssysslor (utom matlagning)
Släpper grejer där jag står
Otålig
Konsumtionsglad
Mundiarré

7. Fem saker du gillar att göra:
Handla på Tradera
Surfa på Hemnet
Dricka vin mitt på dagen
Umgås med människor som är positiva och får en att växa
Hänga på Världens Bästa Torp

8. Fem saker du aldrig skulle klä dig i, eller köpa:
Burkha
Stringbikini
Amishkläder
Nunnedok
Knytblus

9. Fem favoritleksaker:
Datorn
Frågesportsspel
Boben (som yngre, d v s min snow racer)
Kameran
Alfapet

10. Utmanar den som känner sig manad!

De vilda gissningarnas årstid

Fascineras av svensk medias vilda gissande. Följde löpen på nätet från sent i går eftermiddag och över kvällen. Mötet i Socialdemokraternas VU handlar enligt tidningarna om huruvida Håkan Juholt skall sitta kvar eller inte. (Juholt säger att mötet handlar om budgetprocessen.) Aftonbladet intervjuar egna medarbetaren Lena Mellin som säger att hon tror det är kört för Juholt men att hon i och för sig haft fel förr och inte vet. Hon berättar vad som händer inne på mötet med den innersta kärnan men är ju själv inte med och kan rimligen inte veta. Expressen däremot säger sig ha en källa i innersta S-toppen som sitter och sms:ar inne från mötet till reportern i fråga. Nu säger Wanja Lundby Wedin si och nu säger ledamoten x så. (Vet inte vad det säger om (S) att man sitter och läcker från ett sådant möte, för mig låter det absurt.) Alla vet att Juholt kommer få gå. Svenska Dagbladet intervjuar Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och partimedlem, som säger att det finns tre alternativ, endera går Juholt nu, snart eller ganska snart, d v s vid kongressen. Han tror att det mellersta alternativet är mest sannolikt.

Sen kommer ledamöterna ut och säger att de ställt sig bakom Juholts version av vad som hände i samband med budgetprocessen. Förtroendet för Juholt kvarstår. Man riktigt hör den besvikna sucken hos journalisterna där på trottoaren på Olof Palmes gata.

Nu sitter Christer Isaksson i P1 och påstår att Tomas Östros och Sven-Erik Österberg är alternativ att ta över efter Håkan Juholt. Och Ulf Bjereld står fast vid att han tror att Juholt klarar helgen men kanske inte våren.

Och man skulle vilja påminna om hur medierna behandlade den förra S-ordföranden, och den innan henne och den innan honom. Den ena var en skosula och tråkig, den andra en pösmunk och arrogant skitstövel och den tredje en slarva och dessutom något så olämpligt som en kvinnlig sådan. För att inte tala om Olof Palme och Tage Erlander. Det är nog bara att konstatera att varken medierna eller högern någonsin kommer bli nöjda med S-ledaren, vem hon eller han än kommer vara. Men det är ju heller inte de som avgör, inte heller de av högerpressen beställda idolmätningarna. Det som räknas är rösterna på valdagen i september 2014. Är det något man vet om opinionen så är det att den svänger ganska snabbt. Vad som helst kan hända och att som Ulf Bjereld slå fast vad det är vågar åtminstone inte jag.

Titta gärna på Expressens hysteriskt flåsande journalistik. VU "flyr" från mötet. Dom "springer". Jag skulle säga att den enda som springer är Expressens flåsande stalker.


onsdag 18 januari 2012

Partiorganet meddelar


Moderaternas ciceron slår till igen.

Hycklarnas afton

När jag idag öppnar Svenska Dagbladet möts jag av en gigantisk bild i fin nordkoreansk stil av Den Omutbare Utrikesministern tillsammans med USA:s dito. Titta vad betydelsefull han är vår utrikesminister! Han skriver debattartiklar tillsammans med USA:s utrikesminister om goda saker. Som Raoul Wallenberg. (Det var Moderaterna* som kämpade starkast mot Tyskland under Andra Världskriget om ni missat det. #stuffmoderaternadid) Och vikten av att inte vara likgiltig.

Jo, ni läste rätt. Carl Bildt, handelsresande i olja och utrikespolitik, värnar det goda här i världen. Hyllar människor som står upp mot förtryck och inte är likgiltiga inför vad förtryckarna ställer till med. Han strävar efter moralisk insikt och rättvisa.

Och jag tänker att om det är någon insikt han borde sträva efter så är det självinsikt.

"Självinsikt är lika svårt som det är för ett kvalster att förstå att det bara syns i mikroskop." (Arna Anka, tänkare och poet)

* D v s deras föregångare

tisdag 17 januari 2012

  • Flag_switzerland

    No place for this in the 21th century ! Stop it, not tomorrow, not next week, not next year, stop it now.

    robert from Switzerland less than a minute ago

  • Flag_france

    Stoppez cette injustice qui est une atteintes aux libertés individuelles !!

    Emilie from France less than a minute ago

  • Flag_spain

    Los gobiernos son representaciones de la soberanía del pueblo. Nadie entiende esta ley. Las personas transexuales son personas con todos los derechos.

    María del Pilar from Spain less than a minute ago

  • Flag_sweden

    Denna lag är en flagarnt kvarleva från en tidigare tid och ett annat sätt att tänka. Lagen var radikal då den kom, men nu är den barbarisk. Då var Sverige ett föregångsland - låt det så förbli!

    Axel from Sweden less than a minute ago

  • Flag_sweden

    Hej, kära du. Tack att du förstör vårat älskade Sverige. Kanske dags för dig att tänka om och göra någonting vettigt!? FÖR I HELVETE FREDRIK!

    Christopher from Sweden less than a minute ago

  • Flag_france

    non mais on s crois ou la on est 21e siecle ou au temps du moyen age je reve

måndag 16 januari 2012

Stop forced sterilization in Sweden

På Allouts sajt pågår just nu ett upprop där människor uppmanas att skriva till Fredrik Reinfeldt för att få M, C och FP att rösta med S, V och MP i frågan om att slopa kravet på sterilisering för personer som vill byta kön juridiskt. Det är underbart att läsa alla kommentarer som strömmar in från hela världen. På mindre än en dag har nära 20 000 personer skrivit under. Så här kan det se ut:

  • Flag_sweden

    Aaaaaaaaaaaaaaawful...2000 century or back in 1700

    eeva from Sweden less than a minute ago

  • Flag_romania

    I don't understand;why would you even do that?It's a violation of a basic human right...

    Adina from Romania less than a minute ago

  • Flag_sweden

    Kom igen!!

    Emelie from Sweden less than a minute ago

  • Flag_united_kingdom

    Every single person should be free to have children, this law is wrong.

    Helena from United Kingdom less than a minute ago

  • Flag_france

    Moderata Samlingspartiet? What do you think of rassembling more than ideas, but people, under common rights? Let people be who they want to be and don't deprive them of something that's part of them.

    Pierre from France less than a minute ago

Och på onsdag morgon kl 8.00 träffas vi på Mynttorget utanför Riksdagen och demonstrerar mot Alliansens förslag att behålla lagen som den är, ett tag till.

Sila sossar och svälja moderater II

I förra veckan kom en promemoria från Skolverket om hur skolorna skall hantera heltäckande slöjor i skolan. Skolverket utgick från DO:s beslut förra året om att förbud mot heltäckande slöja förmodligen är diskriminering i lagens mening. Endast när klädseln hindrar undervisningen eller utgör en säkerhetsrisk kan man förbjuda sådan klädsel. Skolverket och DO är sålunda helt överens och Skolverkets utlåtande välkomnades av DO.

Men Jan Björklund, folkpartist och utbildningsminister, såg tydligen något som ingen annan såg. Han gick i vanlig opportunistisk anda ut och hävdade i Dagens Nyheter att Skolverket gått EMOT DO och att det var bra att man nu fick förbjuda heltäckande slöja. Vi var flera som reagerade på detta och man skulle kunna trott att Björklund skulle fått förklara sig. Men icke.

Landets journalister var i stället upptagna med att jaga Håkan Juholt om vad han egentligen sagt i den interna diskussionen om a-kassan förra året. Fram tills Juholt råkade säga att regeringen fattat beslut om förvaret med stöd av SD. (Det är väl inte helt lätt komma ihåg eftersom regeringen i stort sett alltid fattar sina beslut med hjälp av SD.) Och när Rapport fick tag i Björklund fick han ingen fråga om varför han ljugit i DN utan om vad han tycker om att Juholt ljugit på en pressträff i Sälen. Ja, man skulle kunna tro att det var Juholt som satt i regeringsposition.

Skönt då att jag råkade slå på TV:n lagom till Fråga Doktorns intervju med Juholt. Gôtt att få höra honom prata om något annat för en gångs skull, till exempel om hur han påverkats av att växa upp i en familj där tre av fyra drabbats av hjärnskador. Hans syster var CP-skadad och båda föräldrarna drabbades av stroke.

söndag 15 januari 2012

Sila sossar och svälja moderater

Medan svenska medier är upptagna med att försöka utröna om Håkan Juholt (S) ljög om de interna turerna inför skuggbudgeten i höstas demonstrerar tusentals människor runt om i Sverige mot utrikesminister (m m) Carl Bildt (M). Om det senare får vi inte höra så mycket i medierna. Särskilt inte någon kommentar från statsministern eller utrikesministern själv. I stället ger sig Aktuellt iväg till Folk och Försvar i Sälen och intervjuar Håkan Juholt om huruvida han ljugit om den interna processen i höstas.

Det är tur då att det finns bloggare som sammanställer fakta åt oss som tycker att det finns värre skurkar än Håkan Juholt. Nu när de journalister som försökt granska utrikesministerns affärer sitter i fängelse i Etiopien.

lördag 14 januari 2012

Om hur Filippa Reinfeldt förskingrar våra gemensamma tillgångar

Dagens Arena skrev förra veckan om landstingsborgarrådet Filippa Reinfeldt och hennes närmaste man. Dessa sålde ut vårdcentralen Serafen för en spottstyver till ett gäng läkare som fick köpa till kompispris. I familjen Reinfeldt svarar man inte på frågor. Alltså kan vi inte få någon förklaring från högsta ansvariga till hur det kunde komma sig att hon sålde ut vår gemensamma egendom till underpris så att köparna ett par år senare kunde göra mångmiljonvinst genom att sälja till riskkapitalbolag. Jag hoppas att ni som röstade på henne i valet känner er trygga med denna hantering. Jag gör det inte men jag har också gjort vad jag kunnat för att undvika denna hysteriska "avknoppning" och förskingring av våra gemensamma tillgångar för att några få redan välbeställda skall bli ännu mer välbeställda. Jag antar att vi helt enkelt ser olika på samhället och människorna.

Dagens Arena länkar till protkollen från landstingsfullmäktige och att läsa dessa ger en bild av ett Moderatstyre som lever uppe i det blå. Där man har ett enda mål, avknoppning av gemensamma tillgångar. Jag har en kompis, Uffe, som är beredd att köpa. Han hörde av sig redan dagen efter valet. Uffe är en bra kille, det går jag i god för för vi känner varann sen länge. Sa Filippa Reinfeldts närmaste man Lars Joakim Lundquist. Och möttes av frågor från oppositionen.

"Det andra jag vill säga är att du ju har hört att frågan om Serafen och prissättningen har varit uppe i debatten flera gånger. Uppenbarligen tycker du att det är rätt att man rear ut – eller förskingrar, som jag vill påstå att man har gjort – landstingets gemensamma tillgångar och säljer dem till Ulf, som du säger. Det verkar som om det är en gammal kompis till dig som är verksamhetschef på Serafen." (Landstingsrådet Sevefjord (V), s 56 )
Ett tag senare försöker Reinfeldts medarbetare Lundquist försvara sig mot "påhoppet, s 79".

Jag fick ovett av Håkan Jörnehed [sic!] när jag förra gången pratade om Ulf Hallum [läkaren, min kommentar] bara genom att använda hans förnamn, så det är väl bäst att jag säger ”doktor Ulf Hallum”, som jag känner personligen. Det är väldigt många läkare, Håkan, som jag känner personligen efter alla mina år."
Miljöpartiet satte fingret på hur det gick till när Moderaterna bestämde sig för just Ulf Hallum och hans läkarkollegor. (Wigg (MP), s 84)

Länk
"Men det behövs tydliga regler, så att vi inte ska få en massa osäkerhet om vad som gäller. Det ska inte heller vara som för de verksamheter som redan är avknoppade, Serafen och Vallentunadoktorn, att det räcker med en kontakt mellan Ulf och Lars Joakim dagen efter valet för att processen ska sättas igång, där Ulf säger till Lars Joakim: Jo, jag vill nog hänga på det här med avknoppningar. Lars Joakim sade själv att så var fallet. Att det är en igångsättning av en offentlig process i en avknoppningshantering är inte rimligt, tycker vi."

Landstingsrådet Lundquist (M) bekräftar (s 85):

"Det är en helt riktig beskrivning att doktor Ulf Hallum ringde samma dag som jag valdes till landstingsråd och bittert ångrade att han inte hade hoppat på tåget när jag var ordförande i norra Stockholms sjukvårdsstyrelse, och det är flera andra som har hört av sig. Det tar lite tid, som några har sagt, och det tror jag är klokt. Det brukar bli en ”graviditet” på nio månader för att få igång ett eget bolag och förankra det bland alla medarbetare, så det tror jag är klokt. Låt mig bara kort säga om Serafen: Om varumärket hade varit så starkt att man borde ha betalat för det, varför har man då bytt namn till Hantverksdoktorn? Då är väl varumärket värt noll kronor, om man samma dag som man tar över byter namn på mottagningen! Jag kan inte förstå att varumärket skulle vara så starkt. Jag tror fortfarande att kontinuiteten är överordnad allt annat."
Ett par år senare hade "varumärket" ökat från 700 000 till 20 miljoner. Det måste vara en hejare den där Hallum!

Landstingsrådet Wigg (MP) ger sig inte:

"Ordförande! Menar du, Lars Joakim, att det kontaktnät som du har upparbetat ska vara det regelverk som gäller? Menar du verkligen det? Om man känner en doktor eller en verksamhet sedan lång tid tillbaka och det kommer en påringning därifrån, ska då en avknoppningshantering vara påbörjad? I så fall frångår du det beslut som strax ska tas om regelverket. Jag undrar verkligen om övriga majoriteten ställer upp på det."
Övriga majoriteten tyckte tydligen att det var en lysande idé att överföra medborgarnas gemensamma medel till några få rika läkare. Anders Lönnberg (S) sammanfattade det hela på ett ganska träffande sätt (s 87).

"Ni har helt enkelt inte skött det förvaltningsmässiga jobbet, utan ni har låtit det avknoppningsideologiska hjulet snurra. Men tyvärr, hamstern är död."

fredag 13 januari 2012

Den kristna högern och liberalerna - sitter dom i samma båt?

Allianspartierna sitter i knäet på den ultrakristna högern i Sverige. Människor som Lennart Sacrédeus och deras sippa syn på sina medmänniskor verkar tillåtas styra svensk lagstiftning. Människor som kallar sig liberaler, som Barbro Westerholm (FP), sviker i frågan om att avskaffa tvångssteriliseringen av transsexuella. Det vill säga de transsexuella som vill vara sitt rätta kön även juridiskt. En människa som fötts i fel kön och vill vara man (eller kvinna) i sitt körkort behöver inte operera sina yttre genitalier. Däremot måste dom gå med på att sterilisera sig för att få sitt rätta juridiska kön inskrivet i rullorna. Det för tankarna till gångna, brunare tider. Fullkomligt otidsenligt och stridande mot individens rätt att själv definiera sin könsidentitet och att själv bestämma över sin egen kropp.

Denna kropp skall i stället Barbro Westerholm, Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund bestämma över. Varför är oklart. Dom skyller på att frågan måste utredas ytterligare. Utredning är ju annars någon som regeringen Reinfeldt inte direkt brukar ägna någon större ansträngning, dom agerar ju helt utifrån ideologisk övertygelse. Kanske är det det dom gör även i denna fråga. Kanske är dom inte alls för individens frihet utan snarare för statligt auktoritärt styre. Vi vet ju alla att den Moderata självbilden är ganska långt från verkligheten. Lika lite som dom försökte få Nelson Mandela frigiven och apartheid störtat, lika lite är dom kanske för individuell frihet att bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp.

Beslutet (?) att inte besluta om ett avskaffande av tvångssterilisering av transsexuella är avslöjande.

Jag har i två dagar plågat mina cis-vänner på Facebook men inlägg i denna fråga. Inte en enda har kommenterat. Det hela handlar förmodligen om en fråga som få funderat över. Min egen man kände inte ens till att tvångssterilisering förekommer i Sverige år 2012. Den spontana tanken är kanske att om man nu vill byta kön skall man väl byta helt. Men det måste väl ändå vara upp till varje person själv att bestämma vilka kirurgiska ingrepp man vill vidta. Det saken handlar om är ju ett ord på ett papper, kvinna eller man.

Trollhare skriver bra om detta även om jag förstår tröttheten. Den enda jag sett försvara beslutet är Lennart Sacrédeus, den helige guden. Den Store Ledaren tiger så klart. QX är förbannade. RFSL anordnar demonstration på onsdag kl 8.00 utanför Riksdagen inför beslutet där. HBT-minister Erik Ullenhag säger att ingenting är klart än så det finns all anledning att vara där och protestera. För allas vår rätt att bestämma över våra egna kroppar.

torsdag 12 januari 2012

Välkommen till Vällingby, Jonas Sjöstedt!

Ögonbryn höjdes på Stockholmarna när Jonas Sjöstedt (V) i en intervju i Radio Västerbotten förklarade att han tyckte det var ett straff att bo i Stockholm. Extra plågsamt tycks det vara att bo på just Östermalm där Sjöstedt huserar i hustruns tjänstebostad.

Jag har ett förslag till Sjöstedt. Du skulle kunna bli unik bland Stockholms politiker, förutom Håkan Juholt i Västberga då, genom att flytta ut till oss i förorten. Leva bland vanligt folk från hela världen i stället för granne med oljemiljonärer som Carl Bildt i ett vitt getto. Som Olof Palme, som under många år bodde i ett vackert radhus på Vällingbyhöjden.

Vällingby har faktiskt allt, nu till och med en sportbar med fullständiga rättigheter där Vällingbyborna hänger efter jobbet. Här finns stora grönområden, ett helt naturreservat runt knuten, för småbarn att springa runt i. Här finns flera fina badstränder (sådana är det rätt dåligt med på Östermalm). Här finns ett köpcentrum med ett stort flott varuhus som behöver fler kunder med gott om pengar. Och för den med en riksdagslön och partiledararvode så kan man, även efter partiskatten, ha råd med ett av Sveriges finaste radhus. Det finns flera till salu just nu. Antalet hyresrätter har i och för sig minskat kraftigt sedan ni förlorade makten i stan men nya byggs för fullt i Råcksta. Bostadsrätter finns det gott om.

Och bäst av allt, i Vällingby är vi trevliga mot varandra. Grannarna hjälper frivilligt till om skåp skall släpas upp till andra våningen, vi hälsar glatt på varandra. Det har till och med hänt att grannen ringt på dörren för att fråga om vi vill ha en nyuppdragen gädda. När hände det senast på Karlavägen? I tvättstugan låter vi småbarnsfamiljen använda halva vår tid när vi tvättat våra tre halvfulla maskiner och dom har sex maskiner tvätt kvar. Och på andra sidan Bergslagsvägen har vi ett finfint Coop Forum, för oss som gillar att handla på Koopra.

Till stan tar du dig på tre kvart med tunnelbanan. I och för sig kommer det bli lite struligt kring 2014 då tunnelbanan skall renoveras under åtminstone ett halvår, men SL kommer sätta in ersättningsbussar där vi kan trivas tillsammans om morgnarna.

Om du inte är övertygad än kan du läsa min artikel om just Vällingby.

tisdag 3 januari 2012

Dagens Nyheter - His Master's Voice

Den senaste månaden har Dagens Nyheter fått högst berättigad kritik för sin okritiska journalistik. Jag har länge hävdat att skälet till att jag föredrar Svenska Dagbladet är att de någorlunda förmår skilja ledarsidan från nyheterna. DN har dock gång på gång visat sig vara av mer nordkoreanskt snitt. Hädanefter kan ingen med trovärdighet kalla Aftonbladet för Pravda längre, den titeln har övertagits av DN. Nu senast började det med att Ulrika By skrev ett hyllningsreportage om Den Store Finansministern där Anders Borg beskrevs som en nära på gudomlig figur som inte bara är smart utan också vältränad. (Säkert gjorde han tretton hole-in-one på sin första golfrunda.) För att kompensera denna orgie i adjektiv försökte sig DN senare på en beskrivning av Anders Borgs politiska idéer där han helt oemotsagd fick berätta vad han vill uppnå, rimligt eller ej. Åter fick DN kritik för sin okritiska hållning till makten. (Jag är inte helt säker på att DN vet vem som har makten i Sverige, man skulle kunna tro att det är Håkan Juholt.)

Så igår gör Dagens Nyheter ett försök att flytta blicken från fixstjärnan Borg till sin andre idol, statsminister Fredrik Reinfeldt. DN publicerar nyheten om att Reinfeldt skriver brev till en tioåring. Enligt mallen Den Store Ledaren kramar små barn som de körde på valdagen. Den nystartade mediekritiska sajten Mediebruset fångade upp detta. DN:s smörartikel följdes av en rad starkt sarkastiska inlägg från läsare i stil med detta

Knäböj inför Statsminister Reinfeldts visdom! Fredrik Reinfeldt, Solen Som Aldrig Ska Gå ner, är barnens vän och kamrat, må hans brevpapper aldrig ta slut och må bläcket i hans pennor aldrig torka! Länge leve Statsminister Reinfeldt, DN-Pravda och Den Eviga Solens Alliansrike! Leve dem! Daniel Wiklund, 11:05, 02 januari 2012.
Det vill säga, det var innan DN stängde sitt kommentarsforum. Enligt deras webbansvarige stred kommentarerna mot deras policy. På frågan om man inte får kritisera DN svarar DN

– Absolut, men det handlar om tonfall och språk. Man har all rätt att kritisera oss och vår journalistik, så länge man gör det i det tonfall som vi kräver av våra kommentatorer.

När de fick kritik för detta censurerade Dagens Nyheter de kommentarer som man inte ansåg hålla korrekt tonfall och öppnade forumet igen.

Allvarligt. Tidigare har jag gjort mina jämförelser med Nordkorea lite på skämt. Men nu börjar det likna allvar. Det är något som är allvarligt fel med medieklimatet i Sverige 2012.

måndag 2 januari 2012

Härd(S)mälta

I förra veckan gjorde Håkan Juholt och Tommy Weidelich ett debattinlägg i Svenska Dagbladet om att Sverige nu befinner sig på samma plats som 1980-talets USA.
"Ojämlikheten i Sverige ligger i dag på samma nivå som i 1980-talets USA, och är växande. Vi kan välja att vända denna utveckling. Genom arbete, utbildning, snabb omställning och rättvisa skatter gör vi inte bara Sverige mer jämlikt, utan stärker ekonomin i grunden. Det är ett politiskt arbete som kan påbörjas i dag – om viljan finns."
Vad händer sen. Blir det debatt kring detta? Faller andra personer på vänstersidan in i Juholts och Weidelich kritik? Var finns Vänsterpartiet? Det enda som sker är att Svenska Dagbladet faktakollar uppgifterna och ger dem grönt ljus. Weidelich och Juholt har helt rätt i att Alliansens Sverige år 2011 befinner sig på samma plats som Ronald Reagans USA när det gäller ojämlikhet. Om någon 1985 sagt att om 25 år kommer vara lika ojämställda som i USA så hade förmodligen de flesta skakat på huvudet åt ett så löjligt påstående.

Men vad gör oppositionen år 2011? Vad gör till exempel ex-ministern och långvariga Socialdemokraten Ylva Johansson? Faller in i partikamraternas kritik av regeringen och pekar på faran med att vi blir alltmer klassmässigt splittrade i Sverige? Nej för fan! Ylva Johansson tycker inte att politik och opposition är viktigt. Annat än möjligen mot den av partikamraterna valde egne partiledaren. För allt är Håkan Juholts fel. Att Ylva Johansson själv suttit både i S-regeringar och i opposition i nära tjugo år verkar hon inte tillmäta någon betydelse. Sen hon hoppade av VPK har hon varit både skolminister och biträdande socialminister. Frågan är hur hon själv bidrar till Socialdemokraternas framtid.

Att i det här läget gå ut och såga partiordföranden. Där man sitter med en partiledare som är hårt ansatt och som har svårt att nå ut med partiets politik på grund av att ingen vill lyssna. Där man knappast kan välja ny partiledare före kongressen 2013. Där det inte finns några självklara efterträdare. (Att några herrar anser sig vara lämpade har vi ju förstått men det betyder inte att dom har partiets förtroende, helt uppenbart.) Det är nog inget annat än helt otroligt korkat. Att Johansson sedan har mage att sitta och säga att näää, jag har förtroende för Juholt och jag vill inte att han avgår...

Som jag sagt tidigare, i sommar skall vi åka till Mongoliet och studera hur det går för det splittrade socialistpartiet i parlamentsvalet där. Frågan är om vi får se samma sak i Sverige. Problemet är bara kring vilka politiska idéer nya partier skulle samlas när idén om den egna individens förträffligheten verkar överskugga alla försök till politik.

Uppdatering: Enklare än så här kan det nog inte sägas. Och för ovanlighetens skull håller jag med KG Bergström.