tisdag 3 januari 2012

Dagens Nyheter - His Master's Voice

Den senaste månaden har Dagens Nyheter fått högst berättigad kritik för sin okritiska journalistik. Jag har länge hävdat att skälet till att jag föredrar Svenska Dagbladet är att de någorlunda förmår skilja ledarsidan från nyheterna. DN har dock gång på gång visat sig vara av mer nordkoreanskt snitt. Hädanefter kan ingen med trovärdighet kalla Aftonbladet för Pravda längre, den titeln har övertagits av DN. Nu senast började det med att Ulrika By skrev ett hyllningsreportage om Den Store Finansministern där Anders Borg beskrevs som en nära på gudomlig figur som inte bara är smart utan också vältränad. (Säkert gjorde han tretton hole-in-one på sin första golfrunda.) För att kompensera denna orgie i adjektiv försökte sig DN senare på en beskrivning av Anders Borgs politiska idéer där han helt oemotsagd fick berätta vad han vill uppnå, rimligt eller ej. Åter fick DN kritik för sin okritiska hållning till makten. (Jag är inte helt säker på att DN vet vem som har makten i Sverige, man skulle kunna tro att det är Håkan Juholt.)

Så igår gör Dagens Nyheter ett försök att flytta blicken från fixstjärnan Borg till sin andre idol, statsminister Fredrik Reinfeldt. DN publicerar nyheten om att Reinfeldt skriver brev till en tioåring. Enligt mallen Den Store Ledaren kramar små barn som de körde på valdagen. Den nystartade mediekritiska sajten Mediebruset fångade upp detta. DN:s smörartikel följdes av en rad starkt sarkastiska inlägg från läsare i stil med detta

Knäböj inför Statsminister Reinfeldts visdom! Fredrik Reinfeldt, Solen Som Aldrig Ska Gå ner, är barnens vän och kamrat, må hans brevpapper aldrig ta slut och må bläcket i hans pennor aldrig torka! Länge leve Statsminister Reinfeldt, DN-Pravda och Den Eviga Solens Alliansrike! Leve dem! Daniel Wiklund, 11:05, 02 januari 2012.
Det vill säga, det var innan DN stängde sitt kommentarsforum. Enligt deras webbansvarige stred kommentarerna mot deras policy. På frågan om man inte får kritisera DN svarar DN

– Absolut, men det handlar om tonfall och språk. Man har all rätt att kritisera oss och vår journalistik, så länge man gör det i det tonfall som vi kräver av våra kommentatorer.

När de fick kritik för detta censurerade Dagens Nyheter de kommentarer som man inte ansåg hålla korrekt tonfall och öppnade forumet igen.

Allvarligt. Tidigare har jag gjort mina jämförelser med Nordkorea lite på skämt. Men nu börjar det likna allvar. Det är något som är allvarligt fel med medieklimatet i Sverige 2012.

2 kommentarer:

Medea sa...

Jag blir lite mörkrädd när jag tänker på att det finns folk som faktiskt tror att de stora tidningarna inte tar ställning politiskt i sina artiklar. Att det finns de som faktiskt lät mediajättarnas nyhetsrapporteringar under valet påverka vad de röstade på. Aldrig har väl deras klara lutning till höger synts så tydligt som då. Blunda för alla moderaternas aktuella moraliska snedsteg men kör ett stort reportage om Mona Sahlin's Toblerone-affär, femton år senare... Hej neutralitet!

//whirlwind.nu

Rabiatfeminism sa...

Jo, och när DN på valdagen kör ett stort fotoreportage om hur Reinfeldt kramar små barn så tänker väljarna inte att 'hm, här är något fel' utan 'åh, den store ledaren, honom ska vi rösta på för han är snäll mot barnen'.