torsdag 12 januari 2012

Välkommen till Vällingby, Jonas Sjöstedt!

Ögonbryn höjdes på Stockholmarna när Jonas Sjöstedt (V) i en intervju i Radio Västerbotten förklarade att han tyckte det var ett straff att bo i Stockholm. Extra plågsamt tycks det vara att bo på just Östermalm där Sjöstedt huserar i hustruns tjänstebostad.

Jag har ett förslag till Sjöstedt. Du skulle kunna bli unik bland Stockholms politiker, förutom Håkan Juholt i Västberga då, genom att flytta ut till oss i förorten. Leva bland vanligt folk från hela världen i stället för granne med oljemiljonärer som Carl Bildt i ett vitt getto. Som Olof Palme, som under många år bodde i ett vackert radhus på Vällingbyhöjden.

Vällingby har faktiskt allt, nu till och med en sportbar med fullständiga rättigheter där Vällingbyborna hänger efter jobbet. Här finns stora grönområden, ett helt naturreservat runt knuten, för småbarn att springa runt i. Här finns flera fina badstränder (sådana är det rätt dåligt med på Östermalm). Här finns ett köpcentrum med ett stort flott varuhus som behöver fler kunder med gott om pengar. Och för den med en riksdagslön och partiledararvode så kan man, även efter partiskatten, ha råd med ett av Sveriges finaste radhus. Det finns flera till salu just nu. Antalet hyresrätter har i och för sig minskat kraftigt sedan ni förlorade makten i stan men nya byggs för fullt i Råcksta. Bostadsrätter finns det gott om.

Och bäst av allt, i Vällingby är vi trevliga mot varandra. Grannarna hjälper frivilligt till om skåp skall släpas upp till andra våningen, vi hälsar glatt på varandra. Det har till och med hänt att grannen ringt på dörren för att fråga om vi vill ha en nyuppdragen gädda. När hände det senast på Karlavägen? I tvättstugan låter vi småbarnsfamiljen använda halva vår tid när vi tvättat våra tre halvfulla maskiner och dom har sex maskiner tvätt kvar. Och på andra sidan Bergslagsvägen har vi ett finfint Coop Forum, för oss som gillar att handla på Koopra.

Till stan tar du dig på tre kvart med tunnelbanan. I och för sig kommer det bli lite struligt kring 2014 då tunnelbanan skall renoveras under åtminstone ett halvår, men SL kommer sätta in ersättningsbussar där vi kan trivas tillsammans om morgnarna.

Om du inte är övertygad än kan du läsa min artikel om just Vällingby.

Inga kommentarer: