fredag 20 januari 2012

De vilda gissningarnas årstid

Fascineras av svensk medias vilda gissande. Följde löpen på nätet från sent i går eftermiddag och över kvällen. Mötet i Socialdemokraternas VU handlar enligt tidningarna om huruvida Håkan Juholt skall sitta kvar eller inte. (Juholt säger att mötet handlar om budgetprocessen.) Aftonbladet intervjuar egna medarbetaren Lena Mellin som säger att hon tror det är kört för Juholt men att hon i och för sig haft fel förr och inte vet. Hon berättar vad som händer inne på mötet med den innersta kärnan men är ju själv inte med och kan rimligen inte veta. Expressen däremot säger sig ha en källa i innersta S-toppen som sitter och sms:ar inne från mötet till reportern i fråga. Nu säger Wanja Lundby Wedin si och nu säger ledamoten x så. (Vet inte vad det säger om (S) att man sitter och läcker från ett sådant möte, för mig låter det absurt.) Alla vet att Juholt kommer få gå. Svenska Dagbladet intervjuar Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och partimedlem, som säger att det finns tre alternativ, endera går Juholt nu, snart eller ganska snart, d v s vid kongressen. Han tror att det mellersta alternativet är mest sannolikt.

Sen kommer ledamöterna ut och säger att de ställt sig bakom Juholts version av vad som hände i samband med budgetprocessen. Förtroendet för Juholt kvarstår. Man riktigt hör den besvikna sucken hos journalisterna där på trottoaren på Olof Palmes gata.

Nu sitter Christer Isaksson i P1 och påstår att Tomas Östros och Sven-Erik Österberg är alternativ att ta över efter Håkan Juholt. Och Ulf Bjereld står fast vid att han tror att Juholt klarar helgen men kanske inte våren.

Och man skulle vilja påminna om hur medierna behandlade den förra S-ordföranden, och den innan henne och den innan honom. Den ena var en skosula och tråkig, den andra en pösmunk och arrogant skitstövel och den tredje en slarva och dessutom något så olämpligt som en kvinnlig sådan. För att inte tala om Olof Palme och Tage Erlander. Det är nog bara att konstatera att varken medierna eller högern någonsin kommer bli nöjda med S-ledaren, vem hon eller han än kommer vara. Men det är ju heller inte de som avgör, inte heller de av högerpressen beställda idolmätningarna. Det som räknas är rösterna på valdagen i september 2014. Är det något man vet om opinionen så är det att den svänger ganska snabbt. Vad som helst kan hända och att som Ulf Bjereld slå fast vad det är vågar åtminstone inte jag.

Titta gärna på Expressens hysteriskt flåsande journalistik. VU "flyr" från mötet. Dom "springer". Jag skulle säga att den enda som springer är Expressens flåsande stalker.


Inga kommentarer: