måndag 16 januari 2012

Sila sossar och svälja moderater II

I förra veckan kom en promemoria från Skolverket om hur skolorna skall hantera heltäckande slöjor i skolan. Skolverket utgick från DO:s beslut förra året om att förbud mot heltäckande slöja förmodligen är diskriminering i lagens mening. Endast när klädseln hindrar undervisningen eller utgör en säkerhetsrisk kan man förbjuda sådan klädsel. Skolverket och DO är sålunda helt överens och Skolverkets utlåtande välkomnades av DO.

Men Jan Björklund, folkpartist och utbildningsminister, såg tydligen något som ingen annan såg. Han gick i vanlig opportunistisk anda ut och hävdade i Dagens Nyheter att Skolverket gått EMOT DO och att det var bra att man nu fick förbjuda heltäckande slöja. Vi var flera som reagerade på detta och man skulle kunna trott att Björklund skulle fått förklara sig. Men icke.

Landets journalister var i stället upptagna med att jaga Håkan Juholt om vad han egentligen sagt i den interna diskussionen om a-kassan förra året. Fram tills Juholt råkade säga att regeringen fattat beslut om förvaret med stöd av SD. (Det är väl inte helt lätt komma ihåg eftersom regeringen i stort sett alltid fattar sina beslut med hjälp av SD.) Och när Rapport fick tag i Björklund fick han ingen fråga om varför han ljugit i DN utan om vad han tycker om att Juholt ljugit på en pressträff i Sälen. Ja, man skulle kunna tro att det var Juholt som satt i regeringsposition.

Skönt då att jag råkade slå på TV:n lagom till Fråga Doktorns intervju med Juholt. Gôtt att få höra honom prata om något annat för en gångs skull, till exempel om hur han påverkats av att växa upp i en familj där tre av fyra drabbats av hjärnskador. Hans syster var CP-skadad och båda föräldrarna drabbades av stroke.

Inga kommentarer: