onsdag 30 november 2011

Prussiluskorna och Slussen

När barn och barnbarn i framtiden frågar er vem som kom på idén att bygga igen Slussen, när dom ser gamla bilder på hur det såg ut förr när man kunde stå utanför tunnelbanan och se ut över både Riddarfjärden och Saltsjön. Då kan ni svara att det var prussiluskorna i dåvarande stadsstyret som bestämde detta.

Prussiluskan är som alla vet från början en dam från socialnämnden (?) i Astrid Lindgrens berättelser om Pippi Långstrump. En know-it-all som vet vad som är bäst för människor. En beskäftig människa som tillhör samhällets maktskikt och som inte drar sig för att skriva folk på näsan hur dom skall leva. Och som gärna talar om för folk vad som är snyggt eller inte.

Inom Alliansens i Stockholm vimlar det av prussiluskor. Här på bloggen har jag uppmärksammat dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M), ni vet hon som sålde våra förortscentrum till skojarföretaget Boultbee och som ville riva Trygg-Hansa-huset för att hon tyckte det var fult. Prussiluskorna är särskilt aktiva när det är fråga om hur vi skall utforma vårt gemensamma stadsrum. Dom vet vad som är snyggast. Dom vet vad som är bäst för just dig och alla andra Stockholmare. Om någon skulle drista sig att ifrågasätta någon av prussiluskorna går dom i försvarsställning med att pöbeln, fast dom inte uttrycker sig så rakt på sak, inte förstått någonting och bara är bakåtsträvare som vill "gå tillbaka till Gå". Prussiluskorna har månne fått sin syn på förändring av staden från ivrigt spelande av Monopol eftersom dom ofta använder detta uttryck. Vill man sälja Slussen är det bara att göra det. Vill man bygga storhotell framför Stadshuset, kör i vind!

Nu senast är det Prussiluskan Per Ankersjö (C) som hävdar att kritikerna av Alliansens Slussenförslag egentligen bara sprider myter och lögner. Slussen idag är i själva verket bara "stadens största pissoar" och Alliansens förslag kommer bli helt fantastiskt bra. Med illa dolt förakt rider stadsmiljöborgarrådet till storms mot "vissa politiker" och "kultureliten". För de senare förstår ju inte vad som är bäst för dem och för stadsmiljön. Kompositörer skall ägna sig åt att komponera och lämna stadsbyggandet åt människor som Ankersjö, tidigare radiopratare i en reklamkanal, eller finansborgarrådet Sten Nordin (M), vilken verkar ha gått direkt från studierna i Uppsala till politiken. Översteprussiluskan Nordin säger till exempel att utsikten inte alls kommer förstöras eftersom husen skall byggas i glas (!).

Först låter man en plats förfalla genom dåligt underhåll. Man gör den till stans största pissoar. Sen löser man det hela genom att bygga över skiten med höga hus, en åttafilig bilväg och en solterass som vätter mot norr. Att lyssna på motförslag om andra lösningar ligger inte för prussiluskorna. Särskilt om kritiken kommer från andra kulturpersonligheter och andra politiker.

Ungefär som när man vill ta ner en gammal ek för att den står i vägen för nya vägbyggen.
Länk

Inga kommentarer: