tisdag 8 november 2011

Om mjölkmonopolet

Sprit är inte den enda dryck som är monopoliserad i Sverige. Det gäller nu, i princip, även mjölken. Bortsett från Skånemejerier och några få småmejerier dominerar danska Arla svensk mejerimarknad.

Det har dock varit mycket tyst om Arlas köp av Milko. I före detta Milkoland har fokus mest legat på böndernas framtid. Den närmaste framtiden vill säga. Konkurrensverkets okej till att Arla lägger under sig ännu en bit av den svenska mejerimarknaden har passerat med en axelryckning. Idag tar dock Gunnar Lindstedt till orda på Brännpunkt. Vad händer om Skånemejerier blir det enda mejeriet i Sverige som inte ägs av danska Arla?

Igår kunde jag i Värmlands Folkblad läsa en helsideannons från Arla där dom försäkrade värmländska mjölkdrickare om att mjölken även framöver kommer komma från Värmland, Gävle- och Dalaregionen. Hur länge då? Lindstedt skriver:
"Men att Arla i längden ska hämta mjölk på långa avstånd och i små volymer från Norrlands inland, samtidigt som Arla i Danmark har ett stort mjölköverskott som man behöver exportera, är helt osannolikt. Precis som man redan gjort med ost och smör kommer snart alltmer mjölk tas in från Danmark."
Då kan Arla i Sverige fortsätta med sin reklam om hur miljövänliga dom är medan danskarna fortsätter mata sina mjölkkor med genmodifierat foder.

Är det rimligt att ett enda företag skall ha ett sådant monopol på svensk marknad? Enligt Konkurrensverket är det tydligen det.

Själv dricker jag mjölk från Emåmejeriet när jag är i Jönköping och från Änglamark i Stockholm. I Karlstad är det svårt att undvika Milkomjölken, som numera åker från Värmland till Arla i Göteborg för att paketeras och sedan köras tillbaka igen. När jag googlar visar det sig att Änglamarks mjölk är Milkomjölk som tas om hand av Grådö mejeri. Det vill säga det mejeri som Konkurrensverket krävt att Arla skall sälja för att få köpa Milko. Och som Lindstedt ovan tror är dödsdömt.

Svenskan frågar sina läsare om de kan tänka sig att betala mer för närproducerad mjölk, vilket 71 procent svarar ja på. Frågan är om de står för det, och om det är representativt för en majoritet av svenskarna eller bara för dem som läser SvD på nätet klockan sju på morgonen.

Dagens rekommendation måste ändå bli denna blogg, skriven av två mejerifantaster. Underbart!

2 kommentarer:

Midevil Gurl sa...

I övre Norrland håller Norrmejerier ett hårt grepp om marknaden. Det gillar vi som bor här.

Rabiatfeminism sa...

Ah, en ekonomisk förening. *gillas*

http://www.norrmejerier.se/om-norrmejerier