torsdag 24 november 2011

Cutting up scumbags

I samband med Evin Rubars och SVT:s tvivelaktiga hantverk i den tendentiösa skildringen av Sveriges kvinnojourer läste jag Valerie Solanas SCUM-manifestet*1. Jag var ju tvungen att själv se vad det nu var som fått positiva recensioner inte bara i ROKS medlemstidning utan i många svenska dagstidningar. (Det berättade dock inte Rubar, hon framställde det snarare som om Ireen von Wachenfeldt och ROKS själv skrivit inte bara recensionen utan också boken i en av de fulaste intervjuer i svensk TV-historia.)

Nu har boken satts upp som teater av TUR-teatern. Och antifeministerna går igång igen. På den ökända sajten F****back har en tråd startats med ett amerikanskt upprop att kartlägga ett gäng kvinnor i Göteborg som spelat in en film där dom skjuter en man och dansar runt liket, med tydliga kopplingar till Solanas bok. Varför dom skall kartläggas, forumet hostar snabbt upp deras namn, kan vi bara gissa. Förmodligen skall dom förföljas med hotfulla mejl och telefonsamtal från stackars förtryckta män. En grupp som kallar sig Moderatmännen blev så upprörda att dom kallade till demonstration utanför teatern i Kärrtorp. Denna ställdes dock in med kort varsel då man ansåg sig ha uppnått dialog med teatern. Hur många av männen som läst hela (den ganska tunna) boken från 1967 framgår dock inte. Förmodligen ganska få, får man gissa. Eller så är antifeminister, vilket jag länge trott, i högre grad drabbade av autismspektrumsyndrom och oförmögna att läsa mellan raderna. Dom tar helt enkelt allt dom ser och hör på blodigt allvar. (Så länge det passar deras syften så klart, att ta upprop att kartlägga kvinnliga filmskapare på allvar ingår liksom inte, det blir en kul grej, inte så allvarligt menat.)

Camilla Wagner på Veckans Affärer konstaterar att


"En grupp, som kallar sig Moderatmännen, har alltså blivit så upprörda över ett litterärt mordhot mot män som grupp att man väljer att mordhota specifika personer i verkliga livet?"
Det skall sägas att jag är osäker på om just de som ligger bakom Facebookgruppen Moderatmännen ägnat sig åt mordhot, klart är dock att teaterns personal fått motta sådana. Wagner räknar även upp en rad manliga ikoner som uttryckt sig minst sagt nedsättande om kvinnor som grupp. Aristoteles, Martin Luther, August Strindberg bland andra. Man kan invända med att dessa är döda sedan länge och deras verk skrivna för länge sen men det får man nog säga om det snart 44 år gamla SCUM-manifestet också. Solnas har varit död i närmare 25 år. Och det är ju inte direkt så att Strindbergs verk slutat spelas på svenska teatrar. Hans kvinnoförakt är till och med hugget i Drottninggatan för oss Stockholmare att läsa varje dag. Aristoteles lär fortfarande vara ett stående inslag i kurser i t ex politisk teori och filosofi.

Kan vi förvänta oss att Moderatmännen demonstrerar utanför Dramaten nästa gång dom sätter upp Fadern? Nej, det kan vi inte. För kvinnoförakt är ju liksom nedärvt sen de gamla grekerna, inget att uppröras över. Och det blir aldrig så starkt som när en kvinna, dessutom prostituerad och utsatt för övergrepp och stöld*2, slår tillbaka med ord.

---

*1 SCUM - Society for Cutting up Men kan översättas med Föreningen för att skära upp män eller Föreningen för att kritiskt skärskåda män.

*2 Solanas skrev sin bok efter att ha levt ett liv som hemlöst, prostituerat incestoffer. Hon försökte döda Andy Warhol efter att han snott ett manus till en pjäs hon skrivit,
Up Your Ass, om en manshatande kvinna som tiggde och prostituerade sig.

Inga kommentarer: