onsdag 2 november 2011

Nyfikenhet förväxlat med allmänintresse

Samtliga partier utom Moderaterna vill offentliggöra Säpos så kallade Stasiarkiv över påstådda spioner. Tanken är att Aftonbladet och Expressen skall kunna göra stora uppslag med bilder och namn på människor som för upp till femtio år sedan kanske spionerade åt Östtyskland. Det handlar alltså inte om människor som är dömda spioner utan sådana som av en eller annan anledning ansetts misstänkta som detta av säkerhetspolisen.

Aftonbladet kan ju göra som med Juholts alla reseräkningar, lägga ut listorna på sin sajt så att läsarna får gå igenom och höra av sig om dom hittar något namn som dom vet mer om. Men då borde vi väl rimligtvis lägga ut listor på vilka människor som misstänkts ha stött Hitlertyskland ett par år tidigare. Men dem kanske inte Säkerhetstjänsten oroade sig tillräckligt över för att föra listor. (Den svenska polisen använde sig ju av Gestapo för att ta hand om misshagliga medborgare.)

Som Per Wirtén säger i den här länkade artikeln i Dagens Arena, här riskerar nyfikenhet att förväxlas med allmänintresse om man inte kan förklara exakt varför dessa uppgifter är intressanta och vad de skall användas till.

Inga kommentarer: