tisdag 20 september 2011

Gamla nyheter

I senaste valet gick det inte en dag utan att jag var förbannad på svenska journalisters lismande för det ena blocket. Nu har två kvinnor undersökt de fyra stora tidningarnas bild av de båda blocken under förra valrörelsen. Och, surprise, surprise, kommit fram till att de fyra tidningarna favoriserade Alliansen och gav Reinfeldt fördel. Framförallt i text. Värst var Expressen följd av Dagens Nyheter. Aftonbladet och Svenska Dagbladet klarade sig lite bättre, med betoning på lite.

Som ni ser har uppsatsförfattarna lyft fram just Expressens splittringsbild (mitt blogginlägg finns länkat till på ordet 'lismande' här ovan).

Man kan givetvis tro att medierna bara skildrat sanningen. Att Alliansen är alldeles förträfflig och bra och stark och vacker. Medan de Rödgröna var splittrade loosers som journalisterna bara gjorde rätt i att varna väljarna för. Eller någon annan väldigt objektiv analys.

Idag är det dock Svenskan som får pisk här i bloggen. På nedanstående bild kan man läsa senaste nytt att rätten till heltid inte leder till heltid. När man klickar kommer man till en artikel som säger att facket Kommunal kommit fram till att rätten till heltid snarare leder till färre heltider än tidigare. Oj oj oj, tänker man då. Kommunal som driver denna fråga som en av sina viktigaste, har dom verkligen sagt detta? Vilken nyhet! Bara att detta inte är en nyhetsartikel utan ännu ett politiskt inlägg i debatten från ledarskribenten Per Gudmundsson. Och vad han tycker om kvinnors rätt till heltidsarbete är ingen nyhet utan snarare lika förutsägbart som att Johanne Hildebrands krönikor handlar om "våra" soldater i Afghanistan.

Inga kommentarer: