fredag 16 september 2011

På tal om antifeminister

Anna Laestadius Larsson reder ut begreppen i SvD idag, med anledning av att hennes krönikörkollega Roland Poirer Martinsson vill prata om feminism. Sådana som Roland har ju alltid varit emot jämställdhetsreformer oavsett om vi skriver 1921 eller 2011.

Vad jag särskilt tycker är intressant är att RPM jämför feminismen med frenologin. Jag menar att de feminister som ägnar sig åt skallmätningar är ganska få, om några. Däremot har RPM själv yttrat sig om mäns och kvinnors olika väsen där han hyllar sin hemmafru och framställer oss som lämpade för olika saker, enbart utifrån utseendet på våra kön eller någon slags mystisk inneboende förmåga som kommer sig av om vi har en Y-kromosom eller inte.

Redan 1949 tog sig en av de otäcka feministerna, Simone de Beauvoir, an idén om att mäns och kvinnors hjärnor är olika. I Det andra könet gjorde hon upp med denna idé, vilket givetvis möttes med spott och spe från vita män med makt och en och annan kvinna som ansåg att hon måste få välja själv om hon vill följa sitt kvinnokall och vara hemma och ta hand om barn och man i hemmet.

Skallmätning eller hjärnvägning, jag vågar nog påstå att den av antifeminister så omhuldade biologismen ligger närmare frenologin.

Inga kommentarer: