onsdag 28 september 2011

Retorik à la Centerpartiet

Jag minns en intervju som Studio 1 gjorde med Maud Olofsson där den senare vägrade svara på frågorna och trots att hon ställdes inför bandupptagningar med sin egen röst hade hon inte alls sagt det hon sa på bandet. Till slut gav reportern upp med en suck och ett konstaterande att här får vi inga svar.

När jag läser det här börjar jag undra om det kanske ingår i grundkursen för förtroendevalda i Centerpartiet att aldrig svara rakt på en fråga, att alltid skylla på någon annan.

Här har vi alltså ett partidistrikt som tagit emot en bil av ett privat företag och låtit blivande partiledaren köra den under valrörelsen. Det var inte Annie Lööf, då Johansson, som tog emot bilen, hon bara körde den. Annie Lööfs pressekreterare Erik Bratthall frågas ut av Aftonbladet. Han säger att han inte vet säkert om bilen användes privat.

– Jag kan inte vara hundra på detta men syftet var att använda den under kampanjen, säger Bratthall.

AB: Tycker Annie Lööf att det är ok att låta sig själv eller partiet sponsras av företag som har tydliga intressen i frågor som hon och partiet arbetar politiskt med?

– Där är ju svaret att hon själv tackar nej till all sponsring. Det var distriktet som tackade ja.

AB: Tycker du inte att det haltar logiskt att man tackar nej till det själv men utnyttjar sponsringen om partikamraterna tackar ja?

– Partiet ska inte ta emot sponsring.

AB: Partiet betalar ju inte för bilen, det är ju någon annan som gör det, då är det väl klart att man är sponsrad.

– Det får stå för dig.

Alltså. Här har vi ett parti som inte tar emot sponsring. När nu partiföreträdare tagit emot sponsring och Aftonbladet konstaterar att sponsring väl ändå är sponsring så svarar pressekreteraren att det får stå för Aftonbladets reporter. Så praktiskt att få det att låta som om det är reportern som satt upp partiets interna regler och sedan brutit mot dem. Maud hade varit stolt.

Inga kommentarer: