lördag 4 september 2010

Vice statsministern ute och cyklar i manegen

På radion på morgonen hör vi vice statsministern tillika Centerledaren Maud Olofsson bräka i radion. Hon har kommit på en ny idé. När en person blir varslad om uppsägning på grund av personliga skäl och det uppstår en tvist så kan vederbörande nu kvarstå i tjänst tills tvisten är löst. Det är ett rättssäkert sätt att se till att arbetsgivaren inte bara utan vidare kan kasta ut folk på gatan som hamnar mellan jobb och arbetslöshet. Där det kan ta över ett år att föra fallet till domstol. Det är också ett sätt att inte föregå domstolens utslag.

Nu föreslår Olofsson att människor som blir varslade om uppsägning skall gå på a-kassa så länge företaget inte kunnat bevisa den sakliga grunden. "Ibland passar man inte på en arbetsplats" säger vice statsministern. Som om arbetsgivarens subjektiva uppfattning är lag. (Man förstår ju att LAS irriterar Olofsson och Centern eftersom den ställer krav på sakliga skäl för uppsägning.)

Rättsäkerheten kan vi kyssa adjö med Maud Olofsson och Centerpartiet i regeringen.

I praktiken innebär detta förslag att staten skall betala för detta interimistiska beslut om att arbetsgivaren kommer få rätt i domstol. Nu har ju vice statsministern inte några högskolepoäng men kanske skulle man skicka henne på en juridisk grundkurs. Dessutom skulle det vara intressant att höra Anders Borg beskriva hur det hela skall finansieras. Vad säger för övrigt justitieministern? Nä, just det, hon är ju inte heller jurist...

Alliansen framstår som en cirkus.

Inga kommentarer: