lördag 4 september 2010

Det riskbenägna wannabe-rika folket

Vid morgonkaffet funderar jag över hur över 50 procent, enligt senaste Demoskop, kan tänka sig rösta på Alliansen. Kan det vara så att folk tror att dom bara genom att vara Moderater blir immuna mot sjukdom, arbetslöshet, fattigdom och för stora klasser i ungarnas skola. Dom får liksom ett medlemskap i det rika gänget. Ju bättre vi får det, ju girigare och egoistiska blir vi.

Funderar över hur det i stället skulle vara om vi alla fick lägga vår röst bakom ' a veil of ignorance'. John Rawls teori om att om man inte vet något om vilken position man kommer att ha i samhället så kommer folk välja ett så jämlikt system som möjligt. Kritiken mot denna teori är att folk kanske är riskbenägna och helt enkelt tar risken. Frågan är om svenskarna är riskbenägna eller bara förutsätter att dom själva aldrig kommer drabbas av till exempel arbetslöshet. Möjligheten finns förstås också att folk tror att Fredrik Reinfeldts prat om välfärdens kärna innefattar alla människor.

I veckan kunde vi läsa att man frågat försäljarna av Situation Stockholm vad dom röstar på i valet. Noll (0) procent sade sig rösta på Moderaterna. Det tycks åtminstone som att de som redan vet var de hamnat i livet inte har så mycket till övers för Moderaterna.

I valet kommer jag lägga min röst på det alternativ som ger allra största möjlighet till välfärd åt allra flest. Inte någon liten kärna till vissa utvalda.

2 kommentarer:

kaffepulver sa...

Vet inte om mitt förra svar kom i väg eller om det blev fel, i så fall får du plocka bort detta.

Jo, det finns väldigt mycket kortsiktigt plånbokstänk i valet. "Varför skall jag betala för (ditten, eller datten)?" Också den där tron på att man själv aldrig kommer bli arbetslös, långtidssjuk, få handikappade barn etc etc. Som om vissa väljargrupper aldrig kommer ur det där tonåriga omnipotenta stadiet.

Rabiatfeminism sa...

Nä, och inte blir det bättre av att detta tonårstänk förstärks av vissa partier och i princip hela mediesektorn.