söndag 12 september 2010

Välkommen till verkligheten!

I diskussioner inför valet har jag ibland stött på kommentarer om att Alliansen har en poäng i att man inte skall kunna försörja sig på att inte jobba. Att det till exempel är fel att höja ersättningen för arbetslösa, något som de Rödgröna lovat att göra.

Vid något av dessa tillfällen ställde någon annan frågan om man visste hur hög a-kassan är. Nej, men det är mer en princip detta att man inte skall kunna försörja sig på att gå på a-kassa.

Jag har funderat en del på detta. A-kassan är ju tänkt som en försäkring för den som råkar bli av med sitt jobb. För att man inte skall ställas på bar backe om företaget säger upp en. Nivån i a-kassan bör givetvis sättas så att den inte blir ett alternativ till arbete utan just en försäkring mot att inte behöva gå från hus och hem tills man funnit ett nytt jobb. Tyvärr verkar Allianspartierna, med Moderaterna i spetsen, ha trummat in att vi i Sverige har en massa människor som lever i sus och dus på a-kassa utan att ens vilja jobba.

Låt oss därför se på en välbetald person, som de som förde diskussionen jag utgick ifrån här. Säg att du tjänar 35 000 kr i månaden. Och ditt företag väljer att lägga ner verksamheten där du jobbar. Du blir inte omplacerad utan uppsagd. Du har inte betalat extra för en privat inkomstförsäkring eftersom du räknar med att a-kassan i Sverige är ganska generös, det har ju Fredrik Reinfeldt sagt att den är.

Trygg i denna förvissning traskar du iväg till Arbetsförmedling, säker på att du med dina fina meriter snart skall ha ett nytt jobb. Du anmäler dig till a-kassan, den som du vet är 80 procent av din inkomst. Eftersom du inte sagt upp dig själv får du ingen avstängning på 2,5 månad som annars är bruklig. Du får en veckas karens och de första pengarna dimper, om du fattat att skicka in rätt papper och din arbetsgivare sett till att få fram ett arbetsgivarintyg i tid, ner ca sju-åtta veckor efter sin inskrivning på Arbetsförmedlingen.

Men vad är detta? För dina första fjorton dagar som arbetslös får du bara 6 800 kronor. Före skatt. Eftersom arbetslösa betalar högre skatt än de som har arbete får du kvar ca 4 700 kr. Det ger ca 11 000 kr netto i månaden. Men det är ju bara 40 procent av vad du tidigare fick ut! bara din hyra ligger ju på 7 800 kr i månaden! Barnens dagisavgift måste du fortsätta betala för att stå till arbetsmarknadens förfogande. CSN sänker förvisso sina återkrav, men du kan inte göra uppehåll med betalningarna. Låt oss hoppas att äktenskapet är stabilt.

Och du. Välkommen till verkligheten. De principer du tidigare slog ett slag för säger nämligen att du inte skall ha mer. 680 kr om dagen för den som tjänat dryga 23 000 kr eller mer i månaden. (Taket i försäkringen går nämligen där.) 22 ersättningsdagar i månaden. Med en skatt på ca 31 procent.

Låt oss hoppas att du inte behöver vara arbetslös så länge!

5 kommentarer:

Malinka sa...

Men hur hänger det där ihop?

Varför tror man att det ska vara 80 % och så blir det 40? Tak?

Rabiatfeminism sa...

Exakt. Gjorde ett förtydligande. Taket går vid 23 000 nånting och de som tjänar över denna summa kan betala en privat försäkring (om man inte är statligt anställd, där ingår tydligen någon slags omställningsskydd i kollektivavtalet). Annars är dagsersättningen för alla som kommer upp i taket 680 kr om dagen. Och det är inte, som en del kanske tror, kalenderdagar utan 22 dagar i månaden som man får denna ersättning.

Så om folk tror att dom får 80% av 35 000 rakt av kommer dom bli förvånade...

nyaflickrummet sa...

För ett vårdbiträde som har 16 000 i lön blir den ännu lägre, för att inte tala om de som blir långtidsarbetslösa. Dessutom ska de ofta vara "sysselsatta" på något praktikjobb där de i praktiken jobbar för minimilön. Låt oss hoppas att arbetslösa inte har barn, som sagt...

nyaflickrummet sa...

För ett vårdbiträde som har 16 000 i lön blir den ännu lägre, för att inte tala om de som blir långtidsarbetslösa. Dessutom ska de ofta vara "sysselsatta" på något praktikjobb där de i praktiken jobbar för minimilön. Låt oss hoppas att arbetslösa inte har barn, som sagt...

Rabiatfeminism sa...

Det är sant, Flickrummet. Tror att medelsnittslönen i Sverige ligger någonstans vid taket för a-kassan men då dras det ju å andra sidan upp av att det finns några som tjänar väldigt mycket...