onsdag 1 september 2010

Slopa RUT, för Ruts barns skull

Jag har skrivit om det förr och gör det igen. När farmor var tretton år flyttade hon från familjen i Småland till avlägsna släktingar i Uppland för att tjäna piga. På så sätt kunde hon hjälpa till att försörja familjen efter faderns död ett par år tidigare. Men hon var ensam, långt hemifrån och hade inte ens en telefon utan fick skriva brev hem. Farfar å sin sida hann bli 17 år innan han for iväg till Kanada för att jobba och kunna skicka hem pengar till familjen. Och blev kvar där i nästan tjugo år. Rut och Rot för nära hundra år sen.

Ikväll fick vi se det omvända i TV. Mamman som lämnade sin tolvåring för att resa över havet (från Lettland till Stockholm). I Stockholm städar hon hyfsat välbärgade svenskars hem. Dessa till största delen välbetalda svenskar får halva priset subventionerat av staten för att de skall få råd att vara med sina barn. Städerskan får möjligen träffa sina barn en gång i halvåret. För när dom försökte få var fjärde vecka ledigt gnällde kunderna (de svenska barnfamiljerna) som inte vill instruera en ersättare. Ergo, barnen får inte se sina mammor på väldigt länge. Detta öde delar barnen med hundratusentals så kallade Euro-orphans idag. (Och många, många East Asian orphans innan dem.)

Jag tycker att den svenska regeringen borde lägga pengarna för RUT-avdraget på bistånd till Lettland, och andra fattiga länder, i stället. Så att de kan hämta sig efter att ha blivit utsugna av svenska banker. Nej, jag tror inte det räcker med dessa pengar men det är fan så mycket mer värdigt än det vi just fått se i TV ikväll.

Och förresten. Nu när din man fått ett par extra timmar att köra fyrhjuling med sonen (as if det var han som skötte städerskans uppgifter tidigare...) så kan det vara på sin plats att fråga när din städerska träffade sina barn senast?

Inga kommentarer: