tisdag 6 oktober 2009

Halmdockornas förlovade land

Har tidigare skrivit om hur nejsägare och hycklare försöker schabbla bort frågor genom att ge sina motståndare åsikter de inte har. D v s genom s k strawmans, att om en person t ex säger sig vilja ha en allmän sjukförsäkring så säger motståndaren till en sådan allmän sjukförsäkring att

- Du vill alltså att gamla mormor skall ligga och dö i ensamhet!

Nä, det går helt enkelt inte att följa detta resonemang eftersom effekten av en allmän sjukförsäkring knappast blir att gamla mormor kommer dö. Åtminstone inte p g a att hon får gratis vård i allafall.

I USA firar dock halmdockemakarna julafton just nu, där de försöker utmåla president Obamas sjukvårdsförslag som något alldeles fruktansvärt kommunistiskt. Vård för alla? Åh fy så horribelt! (Det där var däremot en inte helt inkonsekvent slutsats av att man med tal om nazism och kommunism försöker stoppa ett förslag som innebär att man alla amerikaner skall ha skydd om de blir sjuka. Till skillnad mot halmdockorna som ofta bär karaktären av inkonsekvens.)

I en krönika i Värmlands Folkblad i lördags kunde vi läsa om vad som händer när man släpper populismen fri bland folket där ute i verkligheten. Ta detta som en varning för vad som kan hända om man inte försöker mota Göran och Jimmie i grind.

Inga kommentarer: