söndag 18 oktober 2009

Varför iggar Folkpartiet arabiskan?

I förkylningsdimman läser jag om Folkpartiets förslag om att införa engelska från första klass samt kinesiska (mandarin) på gymnasiet. Bra FP-förslag, för ovanlighetens skull. Men jag förstår inte varför FP inte föreslår alla officiella FN-språk på en gång: spanska, kinesiska (mandarin), ryska, arabiska, engelska och franska. Vad har Folkpartiet emot t ex arabiskan, som väl ändå lär vara ett av våra största språk i Sverige, jämte finska, engelska och skandinaviska språk? Och vem läser tyska idag, och varför? Nä, utöver engelska borde spanska, arabiska och kinesiska borde vara grundspråken på gymnasienivå, sen får var och en välja om man vill lära sig fler språk.

Själv skulle jag gärna lära mig spanska, kinesiska, persiska och snygga till min italienska. Men det får väl bli i ett annat liv... Om jag nu inte hamnar med lille mannen i Manchuriet och kan ta en kurs i putonghua* för invandrare...

* Vanligt språk d v s mandarin

5 kommentarer:

Malinka sa...

Intressant nog listar Ethnologue, ett uppslagsverk för språk på nätet, inte arabiskan som ett invandrarspråk.

Man kan iofs se att uppgifterna är närmare 15 år gamla som bäst, men det är ändå något märkligt.

Rabiatfeminism sa...

Men det där är väl minoritetsspråken? I språktidningen 2/2008 listades de tio största språken i Sverige:

1. Svenska
2. Finska
3. Arabiska
4. Serbokroatiska
5. Spanska
6. Norska
7. Danska
8. Persiska
9. Kurdiska
10. Engelska

Ann-Katrin sa...

Ja, jag håller med i princip, jag hade gärna velat lära mig arabiska själv. Men tyska, där håller jag inte med dig. Ska man arbeta i industrin är tyskan väldigt bra att ha, tyskland är stort när det gäller industri och tyskarna själva talar i väldigt många fall inte engelska. Önskar själv att jag varit flitigare med tyska en gång i tiden, hade förenklat mycket nu - fast jag pratar men långt ifrån felfritt...

Ann-Katrin sa...

(Fast det klart, vet man med sig att man alltid bara ska vara hemma i Sverige så spelar ju tyskan mindre roll... Men hur många av skoleleverna vet det?)

Rabiatfeminism sa...

Ja, min syster är skitduktig på tyska och har bott i Tyskland och jobbar på ett industrifack så hon håller säkert med dig. Själv har jag inte under hela min karriär stött på ett enda tillfälle där jag haft användning för min tyska. Ångrar att jag inte lade de där tre åren i gymnasiet på spanska eller franska i stället.

Men, maken är också rätt bra på tyska och det är ju bra när man reser i just Tyskland som är ett otroligt underskattat semesterresemål. Svenskarna borde stanna längre i stället för att bara bränna rakt igenom!