fredag 20 augusti 2010

Likheten inför lagen i landet där korruption inte finns

Idag fattade överåklagare Gunnar Stetler beslut om att inte inleda förundersökning om mutbrott vad avser blivande statschefen Victoria Bernadottes och hennes make Daniel f d Westlings bröllopsresa.

"Kronprinsessan har [---] ärvt sin funktion och det framstår därför som främmande att jämställa hennes uppgifter med de uppdrag som någon valts eller förordnats till att utföra."

Säger Stetler.

Den gudomligt tillsatta (eller om man inte är kreationist, biologiskt tillsatta) tog emot en bröllopsresa till ett värde av flera miljoner kronor från en enskild företagare som i samband med detta fick massor av gratisreklam och goodwill i svenska medier. Företagaren är god vän till kungafamiljen och lät paret Bernadotte/f d Westling flyga i sitt privatjet, kryssa med sin lyxbåt och bo i sitt lyxhus under bröllopsresan. Bernadotte har tidigare vid ett flertal tillfällen ställt upp och gjort PR för företagaren och hans företag i samband med att han delar ut ett egetinstiftat pris. Sådant kan man göra när man ärvt sin position. Alla vi andra dock, hade nog blivit föremål för förundersökning. Där skulle till exempel den goodwill som givaren får av att ge en gåva till just mig, kunna vara en muta.

Inga-Britt Ahlénius, min idol efter Bosse Ringholm-affären, sa en gång att

"Korruption är enligt gammalt svenskt synsätt avgränsad och konkret, det är helt enkelt mutor - en bunt sedlar under bordet för en given tjänst. Man kan i Sverige ställas till mutansvar men inte till ansvar för förtroendemissbruk. Bedrägeri och trolöshet mot huvudman är de rubriker som skulle kunna komma till användning - med strafflagens skarpa krav på uppsåt och skada. Åtal för korruption existerar inte. Alltså har vi ingen korruption i Sverige! "

Vi lever i en bananmonarki där likhet inför lagen bara är en illusion. Men där undersåtarna på diskussionsforum överallt på nätet gladeligen viftar på svansen och hänger med tungan och är såååå glada över att vara just undersåtar. För dom är ju så fiiina och alla som kommer dragande med att anti-korruption är egentligen bara avundsjuka. As if. Vad finns det att vara avundsjuk på? En människa som är utbildad diplomat på UD men inte har vett nog att avstå från presenter som den ovanstående framstår ärligt talat inte som den skarpaste kniven i lådan. Eller så var hon hela tiden medveten om att hon är just untouchable och att hennes man och alla hennes vänner också är det. Det är bara att muta på och förse sig.

Andra betraktelser: Sagan om kronprinsessan som ville åka till Söderhavet, Om hur paret Bernadotte/f d Westling gick före bostadskön, om det bisarra i statschefens immunitet.

2 kommentarer:

meta sa...

Jisses. Hon kan visst välja om hon vill vara kvar eller inte. Abdikera, typ. Men det är klart, att välja bort ett glassigt liv, där inte ens 4 miljoner går att betrakta som bestickning...

Rabiatfeminism sa...

Nä, det är ett fint liv hon fötts till. När inte våra skattepengar räcker är det bara att ta emot lite från näringslivet.