lördag 21 augusti 2010

Hur man känner igen en Folkpopulist (FP)

Genom att dom slänger ut beten, i en fråga som dom tror engagerar många, och som mindre eftertänksamma personer gärna nappar på. Därmed räknar dom med att få fler röster. Vi kan ta Nyamko Sabunis förslag om slopad föräldraförsäkring på grund av ras som exempel. Ett antal kvinnor som kommer till Sverige som flyktingar väljer att vara hemma med sina barn och hamnar därmed utanför arbetsmarknaden, understödda av staten. Sedan 2003 ungefär är vi många som lobbat för en delad föräldraförsäkring som i praktiken skulle minska kvinnors del av föräldraledigheten från nära 80 procent till 50 procent. Mot detta har de flesta Alliansrepresentanter (utom Birgitta Ohlson, FP) argumenterat med att det är valfrihet som skall gälla. Särskilt aktiva i denna debatt har Kristdemokraterna, KD, varit som vill förbjuda förbud och kräver att Verklighetens Folk själva skall få avgöra att män bara tar ca 20 procent av ledigheten och var fjärde till femte man inte tar ut en enda dags ledigt med sina barn. Folkpartiet har till exempel varit med och drivit igenom vårdnadsbidrag, där kvinnor skall kunna vara hemma och ta hand om man, barn och familj i stället för att jobba. Något som särskilt nyttjats av de kvinnor som står längst från arbetsmarknaden, invandrade kvinnor.

Men Nyamko Sabuni verkar tycka att denna valfrihet, detta vårdnadsbidrag bara skall användas av svenska, vita (främst i socioekonomisk mening, se fotnot) kvinnor. De där utländska svartingarna (också främst i socioekonomisk mening) borde ju jobba, inte gå hemma och åtnjuta föräldrapenning. Dessutom borde dom utföra tjänster till oss andra för väldigt låga priser och skall därför ha extra låg lön. (Det blir ännu billigare för oss i och med att staten via skatten finanserierar en viss del av hushållshållsnära tjänster.)

Så vad är det nu Nyamko Sabuni antyder att de där invandrarkvinnorna får av staten för att göra ingenting? Det låter som det är ett liv i sus och dus dom för dom där mammorna. Sitter dom kanske och dricker latte med sina väninnor hela dagarna? Nja, så är det nog bara i internetpöbelväldets fantasivärld. Eftersom ingen av dem lär ha någon sjuklönegrundande inkomst (SGI), på vilken föräldrapenningen grundas, så får dom minsta möjliga ersättning, 180 kr om dagen. Det räcker alldeles precis till hyran och ingenting mer. Inga latte alltså. Det går liksom inte ihop när man antar att människor hellre försörjer sig och sina familjer på 180 kr om dagen än jobbar. Då handlar det kanske snarare om svårigheten att få jobb... När man dessutom i olika utspel försöker reta upp den stora massan med beskrivningar som inte stämmer med verkligheten, då blir det riktigt läskigt.

När någon påpekar att Folkpartiet fiskar i grumliga vatten brukar en hord av unga Folkpartister gå till attack och skriva bloggar, kommentarer och ibland även kontakta debattörernas arbetsgivare för att ifrågasätta om de som anställda på detta verk/fackförbund/företag verkligen får uttrycka dessa åsikter. Det intressanta är att det senast idag är en person inom partiet som säger samma sak, att Folkpartiet svartmålar invandrare. Hur åsiktsmaffian skall agera mot denne återstår att se.

Fotnot: Jag använder här svart, vit och ras i den mening som alltmer kommit att bli vanlig i samhället. Inte främst som en beskrivning av hudfärg utan också inbegripande vilken ekonomisk och social status du har i det svenska samhället. För att gå till USA, där whiteness studies är vanligt, så kan vi ta ett exempel. Den sittande presidenten har egentligen en mörk(are) hudfärg men är i alla andra meningar rätt vit. Han har inte särskilt mycket gemensamt med Precious och Precious mamma, för att ta två fiktiva figurer. Däremot finns det många fattiga vita som bor i trailers och tvingas jobba på tre olika ställen för att alls ha råd att betala husvagnshyran. Läs gärna Barbara Erenreichs Nickled and Dimed för en bild av denna, ofta ljushyad, underklass.

2 kommentarer:

Niklas sa...

Lysande! Helt enkelt lysande - tack!

Rabiatfeminism sa...

Tack, Niklas! Inlägget är förvisso snabbt skrivet men kommer direkt från hjärtat. Och efter detta utspel verkar FP ha ökat en procent samtidigt som SD tappat en... Hmmmm, samband?