tisdag 29 mars 2011

Behovsinventering à la Moderaterna

Henrik von Sydow (M), ordförande i skatteutskottet, om ensamstående föräldrars behov av nannys. (Apropå att det mest är känrfamiljer med god ekonomi som nyttjar hushållsnära tjänster och till vilka våra bidragspengar går.)
"Det är där [i kärnfamiljer med god ekonomi] som behoven möjligen är störst, det är där som vardagspusslet har minst marginaler. Det finns ett större behov eftersom den stora bristvaran är tid."
Svenska Dagbladet frågar för säkerhets skull om han verkligen menar att ensamstående föräldrar har mer tid.
"Ja behoven finns där också, men de är större i situationer där bägge jobbar."
Aha! Men jag tror jag vet hur von Sydow tänker. När båda jobbar så får mamman ta hand om barnen OCH jobba. Då blir det svårt att få det att gå runt tidsmässigt. För det är som om hon vore ensamstående. Frågan är dock vad skillnaden är mellan den dubbelarbetande kärnfamiljsmamman och den ensamstående dubbelarbetande mamman. Skall vi gissa på att det som skiljer mest är de ekonomiska förutsättningarna. Kärnfamiljsmamman har åtminstone en man som drar hem pengar till hennes försörjning och dessutom råd att gå ner i tid. (Vilket mannen självklart inte gör, om man skall döma av statistiken.)

Ännu ett bevis på en person från ett regeringsparti som lever i en parallell värld. Kanske von Sydow skulle kika in hos Makalösa föräldrar. Kanske lär han sig något om ensamståendes situation.

I övrigt ifrågasätter jag hela nanny-grejen. Varför i allsin dar betala en 17-åring att ta hand om barnen när man samtidigt betalar utbildade pedagoger på förskolan för att göra just detta? Det handlar inte om barnets behov, det handlar om föräldrarnas dåliga samvete för att dom tycker att dom jobbar för mycket.

3 kommentarer:

Amanda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag tror han menar att ensamstående "bara" tar hand om hem och barn, medan en kvinna i parrelation förväntas ta hand om barn, hem OCH en vuxen man som ska få markservice. Kan det va det han menar? Då skulle ju hans teori stämma...

Rabiatfeminism sa...

Hehehe! SÅ kan det så klart vara! ;)