måndag 28 mars 2011

Skämmes tamme fan!

Idag har varenda redaktör i Sverige löpt amok. Från Dagens Industri till Svenska Dagbladet till Rapport. En privatperson utan några som helst politiska uppdrag begick ett brott i mitten av förra decenniet. För detta fick hon sparken och dömdes år 2007. Nu fyra år senare fattar nämnda redaktörer beslut om att landet skall tapetseras med hennes ansikte, att hon skall hängas ut som en tjuv. Det får mig att plocka fram de etiska regler som dessa journalister skall rätta sig efter.
"Respektera den personliga integriteten
7. Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning. 15. Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges."
Vad är det då med denna privatperson som gör att hon hängs ut i varenda tidning i hela landet med bild och brottsregister, som gör att hennes historia plötsligt har ett uppenbart allmänintresse? Jo, hon blev kär i en person för sex år sedan, en person som nu blivit vald till ordförande för ett politiskt parti.

Jag blir illamående av denna hyenajournalistik. Svenska Dagbladet drar det till och med till något slags förtroendefråga att kvinnans särbo skulle meddelat valberedningen om hennes brottsregister. Det skulle alltså ha kunnat stjälpa hans karriär att hans särbo begått brott? Nu, vet vi ju vad som ligger bakom Svenska Dagbladets utspel, ett sådant köttben kan man självklart inte låta bli att sätta tänderna i. Rädslan för att Juholt skall sopa banan med Reinfeldt är tydligen stor. Så stor att man fullständigt tappar omdömet. Pinsamt. Och skämmigt. Men inte för Håkan Juholt och hans särbo.

Inga kommentarer: