torsdag 11 februari 2010

Hit återvänder jag gärna!

Svenskan listar världens mest överskattade städer/turistfällor. Tycker deras lista låter högst trovärdig. Men känner att jag måste lista fem städer som inte går att överskatta i stället.

1. London
Ja, vad skall man säga? Vid första besöket kanske man känner att var det här allt? Svaret är, nej. Däremot finns allt i London. Och när man tror sig ha sett det mesta av det, hittar man alltid något nytt.

2. Shanghai

Om inte annat så för det fantastiska köket. Varje måltid är som i Ang Lees film Mat, dryck, man, kvinna. Skynda att åka medan det fortfarande finns något kvar av det gamla Shanghai. Fin tunnelbana.


3. Bangkok

Denna myllrande, osande, rykande storstad erbjuder även den det mesta. När man tröttnar på gatulivet, att åka skytrain eller strosa i svala shopping malls vid Siam Sq kan man besöka Jim Thompson House och äta lunch på deras skuggiga veranda. På två timmar tar man sig sedan med buss från Ekamaistationen till Ban Phe. Där går båtarna till ön Koh Samet med finaste sanden i Thailand. Ju längre söderut man åker ju lugnare stränder.


4. Rom


Mmmmm. Räcker gott att bara strosa runt. Ta en glass. Stanna till för ett glas vin. Äta en fyrarätters middag och skölja ner allt med en Fernet.


5.Ulaanbaatar


Vilda västern möter Sovjet. En självklar startpunkt för den som skall göra resor på landsbygden. Ögon i nacken krävs i trafiken dock. Samt njurbälte om man tänker åka utanför stan. Står det Guinness utanför puben betyder det att dom serverar Chinggis öl. Gott men ljust. Mat äter man helst hos någon korean.

15 kommentarer:

Ann-Katrin sa...

Att läggas till på listan för min del:
Kuala Lumpur
Berlin
New York
Och så en hel radda till men här börjar jag... London är överst på min lista också.
Ulaanbaatar har jag inte besökt men vill väldigt gärna. Inte den här veckan dock ;-)

Rabiatfeminism sa...

Kuala Lumpur och Berlin kan jag inte uttala mig om men tror att jag skulle gilla det senare skarpt. NYC tycker jag mig inte kunna bedöma då jag bara varit där en gång och förmodligen skulle vara lika njugg som någon som besöker London första gången... Städer förtjänar ju ofta en andra chans. UB skulle inte hamnat på min lista efter bara första besöket, till exempel.

peripatetic sa...

Hope I am not doing something wrong, leaving a comment for the wrong post... I am not sure whether it will change this ranking of your favorite cities, but come visit me in Istanbul (:

Rabiatfeminism sa...

It's the right post Akca,
And I am pretty convinved that Istanbul would climb high on my list. :) I also remember trying to convince you that Stockholm is the most beautiful city on Earth, and that I was completely unbiased saying that. ;)

Ann-Katrin sa...

Istanbul I haven't been to yet either but I hope I'll make it this year. I'll let you know if it makes it to my toplist ;-)

NYC; Jag älskade den sta'n från första början men kärleken har bara ökat med tiden. Snart är den uppe på samma nivå som London, även om London alltid kommer ha fördelen av att vara den första staden som jag besökte "utan vuxen", i alla fall utanför Sverige. Jag var så ung att jag inte fattar hur mamma och pappa vågade släppa iväg mig, men jag antar att de verkligen litade på mig. Andra stack till badorter och festade. Jag åkte till London och sprang på museum. Jag tycker fortfarande jag var vinnaren...
Istanbul... Mmmm....
Berlin däremot behövde en andra chans, första gången var trevlig men väldigt mycket byggarbetsplats, och stora gråa byggnader, inte långt efter murens fall.

Ann-Katrin sa...

PS! Gillade du Bangkok gillar du Kuala Lumpur, bara du åker till rätt kvarter. Underbara politiska diskussioner om amerikansk utrikespolitik samtidigt som jag fick en underbar fotmassage under ett parasoll i kvarteren där lokalbefolkningen samlas och äter. Ljuvligt. Till exempel. Det är till och med lite enklare än i Bangkok helt enkelt för att nivån på engelskan är högre i Malaysia.
Fast turistfällorna ska man hålla sig undan förståss, som överallt.

Rabiatfeminism sa...

Jo, första besöket i London var med språkresan, en gång för sightseeing då dom släppte oss 15-åringar fria på stan!!! Nästa gång såg vi Evita. Sen skolresa på gymnasiet. Det var då jag insåg att jag nog varit Londonbo i ett tidigare liv. Luften, dofterna, miljöerna. Allt kändes sååå rätt. Det gör det fortfarande och om vi bara kunde få ett jobb där skulle vi dra direkt!

Sara sa...

Undertecknad har inte varit utanför norden (där det förvisso också finns guldpärlor, men...), men hoppas någon dag få möjlighet att försöka hinna ifatt. Din lista känns som att den skulle kunna bli min lista.

Rabiatfeminism sa...

Sara,
Det påminner mig om att jag har glömt Oslo på listan! :)

Mrs S sa...

Istanbul var magiskt när jag slutade vara rädd för alla som ville sälja allt. Mest vackert för att det är vackert och för att det är vemodigt om man läser Pamuk tillsammans och ser på dokumentärbilder av nån mycket känd 30-tals fotograf. Häromdan ahde de nåt i nån blaska om at tåka dit med barn, jag tänkte hur mycket ska man förstöra nöjet för ungen?
Ulaanbaatar, måste erkänna: vet inte ens vad det är, ska alldeles strax dock googla det.
;)

Rabiatfeminism sa...

cincinrex,
Om du läser punkt fyra här ovan i kommentarsreglerna riktigt noga kanske du fattar varför du inte får kommentera här.

Sara sa...

Åh Oslo, jag älskar Oslo trots all smutsig luft! Dess små minicentrum här och var med grönsakshandel på gatan och bevarandet av de gamla husen är riktiga vinnare.

Rabiatfeminism sa...

Ja, Oslo är multikulti mitt i ett land av vadmal och folkdräkter. Hopplöst att ta sig dit med bil men väl värt det när man är framme.

Ann-Katrin sa...

Oslo är charmigt, men sta'n kommer inte upp på min tio-i-topp-lista, inte ens på 15 eller 20 i topp. Fast den ligger mig ändå väldigt väldigt varmt om hjärtat.
London; JA! Är faktiskt i London ikväll... Jag var femton första gången också, men jag åkte dit själv med en kompis, och vi var där en vecka. Sedan dess är jag såld... Dofterna, smakerna, människorna, miljöerna, boklådorna, ja, allt... Fast jag har aldrig varit på musikal eller fotbollsmatch i London. Och inte ska jag gå den här gången heller.

Rabiatfeminism sa...

Hm, när jag tänker efter har jag varit på både fotboll och musikaler i plural. Fotboll med jobbgänget på en konferens 1999 och då också Mamma Mia som var en häftig upplevelse för en musikalskeptiker som jag. Och så Evita 1983 då. Undrar om det var med Elaine Paige?