onsdag 10 februari 2010

Den duckande regeringen

– Fredrik Reinfeldt vill inte möta någon, liksom Maud Olofsson, uppger en journalist.

– Cristina Husmark Pehrsson har konsekvent vägrat infinna sig till höstens mest omdebatterade fråga som angår vanligt folk: utförsäkrandet av sjuka, uppger en annan.

Detta är citat från journalister som svarat på Föreningen Grävande Journalisters undersökning om huruvida regeringen duckar för debatt. Regeringen Reinfeldts ministrar vill inte träffa dem deras beslut verkligen berör.

Det säger ni inte! För att citera Jonas Hallberg i P1:s Spanarna: Är det sant?

Jag är såklart, liksom Hallberg, ironisk. Detta är något vi vetat länge, sedan september 2006 typ. Maud Olofsson, näringsminister, vågar inte debattera i morgon-tv med Lars Ohly (V). Sven-Otto Littorin är ju notorisk när det gäller att ducka för journalister, men också för sina kollegor i riksdagen. Ibland vägrar han debattera för att han anser att det är fel kvinna som motdebattör, ibland springer han till och med koleriskt ut ur riksdagssalen. Den där vägran att debattera med vad Littorin ansåg var fel person fick han f ö en uppläxning av talmannen för.

Alliansregeringen vill sätta dagordningen för public services redaktionella innehåll, de vill sätta dagordningen för vilka som skall debattera i riksdagen, de vill över huvud taget sätta dagordningen. Men de vill inte stå upp för den.

Inga kommentarer: