lördag 17 december 2011

Nyanserat om Säpoarkiven

Svenska Dagbladet kan ha gjort en av årets viktigaste reportageserier om Säpos Stasiarkiv. Nu verkar till och med opinionen ha svängt samtidigt som Svenskan visar att den av Birgitta Almgren utpekade "Stasiagent nr 6" inte ens finns i Stasis egna arkiv. Plötsligt är justitieminister Beatrice Ask inte längre ensam om att inte göra populistiska utfall. Såväl Folkpartiet som Socialdemokraterna verkar ha förstått att detta inte rör sig om några oomtvistliga fakta, utan i själva verket är tolkningar av Säpos personal. I fallet Marianne Ersson verkar det dessutom som hon pekats ut på grund av ett rent misstag från Säpo, i kombination av slarv från Birgitta Almgren.

Så nu verkar vi i stället prata om att forskare och berörda utpekade får tillgång till arkiven. Journalister skulle man kanske lägga till där också, det har ju Svenska Dagbladets Mikael Holmström visat leder till nyansering i rapporteringen kring denna fråga.

Fotnot: Mina tidigare inlägg i denna fråga. Dagens Arena är också nyanserade, och visar på hur Folkpartisterna svänger i frågan.

Inga kommentarer: