fredag 30 december 2011

Inte längre så hovsamt kring hovet

I Året med Kungafamiljen (SVT:s fjäskprogram för nämnda familj) har drottningen och kronprinsessan uttalat sig om mediernas granskning av kungen samt av drottningens far och kronprinsessans morfar. Utifrån deras kommentarer kan man slå fast att det är tur att vi inte har verklig kungamakt här i landet, för då låge pressfriheten illa till. Kronprinsessan drömmer sig tillbaka till sin barndom då medierna visste men inte skrev, av hovsamhet i bokstavlig mening.

Att sedan drottningen har mage att sitta och kalla sig själv maktlös är också intressant. (Belyst av Elin Grelson i GP.) En av landets mest välbeställda kvinnor, som av monarkisterna hävdas inneha en enorm betydelse för rikets välstånd. (Alltid utan att dom kan visa några faktiskt siffror på detta.) Maktlös? Ja, när det gäller vad tidningarna skriver eller inte skriver, tack och lov. När det gäller inflytande i samhället, knappast.

Och ärligt, om Victoria Bernadotte vill leva privatliv utan paparazzis och skvallerjournalister så finns det ju ett utmärkt sätt att göra det på. Men då får hon också avstå från apanage, slott och allt annat som vi håller henne med.

Nä, jag kan faktiskt inte se att vi alls behöver något annat än en riksdag och regering i detta land. Avskaffa monarkin och låt bli att ersätta den. Lägg pengarna på gemensam välfärd i stället.

Inga kommentarer: