onsdag 28 juli 2010

Moderat hyckleri utan gränser

Igår fick vi se Svenska Dagbladets ledarsida jämföra Pol Pots regim med Nazityskland. Och visst, när det gäller förmågan att ta död på den egna befolkningen så kanske man kan dra sådana paralleller. Det stinker dock av högerns försök att smeta skuld på sina politiska motståndare för stödet till Pol Pot. Förutom Jan Myrdal är det väl få som stöttat denna regim så länge som USA och Storbritannien? Som Motbilder mycket träffande tar upp så är ju heller inte den svenska högern känd för att väja för stöd för mordiska regimer, så länge bara dessa regimer försvurit sig åt kapitalismen.

Innan Pol Pot tog makten i Kambodja så hade USA vräkt 539 000 ton bomber över kambodjanerna. Var fanns Gunnar Hökmark då? (Svenskans ledarskribent föddes 12 år efter Vietnamkrigets slut och skall ju inte anklagas för att ha stött USA i detta krig.) Men det är väl skillnad om mördandet sker av en amerikansk pilot än om en röd khmer säljer riset och låter risplockaren svälta ihjäl. Nej, i stället stödde USA Pol Pot, vilket Motbilder hävdar att även Moderaterna gjorde, långt efter att han störtats men fortfarande tilläts representera Kambodja i FN. Fiendens fiende var minsann ingen man kallade mördare. Istället talade, om jag inte minns fel, Ronald Reagan och Margaret Thatcher om 'moderata element bland de röda khmererna'. Men det var då det, nu skriver den inte alltid så moderate Moderate Gunnar Hökmark på sin blogg

"Stora delar av den svenska vänstern gick några mördares ärenden. Inte för att de förstod vad de gjorde utan för att de inte förstod att socialistisk maktutövning leder till ett totalitärt samhälle liksom att förakt för mänskliga fri- och rättigheter aldrig kan ursäktas."
Det Moderata hyckleriet är helt utan gränser.

Inga kommentarer: