söndag 17 april 2011

När kärleken bara skrattar åt en bakom ens rygg

Har funderat över varför jag blir så rasande över grekiska mäns uttalanden om svenska kvinnor. Sedan ca 40 år tillbaka har svenska kvinnor, jag är en av dem, åkt till Grekland och njutit av sol, bad och trevliga människor. Maten är dock inget vidare bortsett från en och annan grekisk sallad. Sedan många år tillbaka är det dessutom dyrt att åka dit. Inte som på det glada 1980-talet. Men vi har åkt dit, och många av oss kanske har funnit en semesterflirt. På TV såg jag en gång ett program om grekiska män som satt i system att ha en ny kvinna varje vecka. Men dom gjorde det med finess. Duktiga på att ragga upp, duktiga på att spela sina kort väl.

Det är möjligt att det hela förändrats sedan jag senast var där, i slutet av 1990-talet. Men den bild som framkommit efter att en 50-årig svensk kvinna anmält att hon våldtagits på Samos är inte särskilt smickrande, för grekerna eller för Grekland. Runt omkring mig hör jag människor i min egen ålder (ca 40) som allvarligt överväger att aldrig åka dit igen. För är det så här grekerna sett på oss i alla år? Som billiga luder som bara är ute efter att sätta dit eventuella semesterflirtar. För att få ut på försäkringen. Greklands ambassad har t o m uttryckt detta. Även om det, när det kom ut i media, förnekades och den anställde som representerat ambassaden fick åka hem till UD i Aten igen.

Frågan är hur han tas emot i Aten? Med ryggdunkar och kommentarer som att det var kanske lite klantigt att reta feministerna, men egentligen har du rätt. Svenska kvinnor borde skämmas över sig själva.

Det finns ingenting som är så smärtsamt som när man inser att ens kärlek inte är besvarad. Att han bara skrattar åt en bakom ens rygg. Säger till sina kompisar på baren att det där var en jävla subba, henne fick jag ju jobba för att bli av med, tur att flyget gick hem. igen I stället för att, som i TV-programmet jag nämnde ovan, njuta av stunden tillsammans och skiljas med en kram, ett leende och på återseende.

Möjligen handlar detta enbart om några enstaka stenåldersmän i rättväsendet på Samos, en galen rättsläkare intervjuad av Kretas motsvarighet till Mitt i Västerort och en handelsattaché som druckit sig full på Ouzo. Men något säger mig att så inte är fallet. Så tills vidare reser jag till andra platser.

2 kommentarer:

FumikoFem sa...

Det här med män som "en ny kvinna varje vecka" får mig bara att tänka på många olika PUA's och deras kvinnoföraktande syn.

Sen tänker jag på en artikel då Maria Stratigaki generalsekreterare för jämställdhet på GSGE uttalade sig om den fientliga kvinnosyn som råder och att så få Grekiska kvinnor vågar anmäla, samt att det visst är väldigt vanligt att en våldtagen kvinnan blir åtalad för förtal och falsk tillvitelse.

Sen tänker jag på alla jävla anti-feminister och kvinnohatare här i Sverige som resonerar på samma Patriarkala jävla... Grrr...

Rabiatfeminism sa...

FumikoFem,
Exakt. Jag läste artikeln och slogs av att 292 anmälningar på ett år väl knappast kan visa sanningen i ett såpass manschauvinistiskt samhälle. En grekisk väninna sa en gång att vad hon gillade med Sverige var männen, inte alls som grekiska män. Nä, men när man ger dom anonymitet och en dator så verkar tillräckligt många vara precis samma skrot och korn.

(Vild generalisering men jag talar självklart inte om alla män här.)