tisdag 12 april 2011

Fler pigor åt folket lösningen på problemen?

Eva Nordmark, nu ordförande för SKTF, har föreslagits som ordförande för TCO av valberedningen (bestående av ordförandena för Finansförbundet, Teateraförbundet och ST) och stöds av samtliga TCO-förbund i styrelsen. Att inte Nordmark tar över efter eminente Sture Nordh på kongressen är högst osannolikt.

Idag säger hon i Svenska Dagbladet att Håkan Juholt är lomhörd. Eva Nordmark var på 1990-talet riksdagskandidat för (S) och har redan fått frågor om detta från TCO-tidningen. Är det ett problem om hon skall vara ordförande för partipolitiskt obundna TCO? Minns inte att Sture Nordh fick sådana frågor när han föreslogs som ordförande. Och han har ju bevisligen varit väldigt bra, trots sin bakgrund inom (S).

Så jo, jag förstår att Nordmark har intresse av att markera mot Juholt, liksom Svenska Dagbladet har intresse av att skriva om det i dessa dagar då Juholts parti passerat den tämligen passive och räddhågsne statsministerns dito i opinionsmätningarna. (För att tackla hotet från Juholt går regeringen ut med pytteändringar i sjukförsäkringen som inte ens DN går på (pappersupplagan). SvD framställer det dock, även det i pappersupplagan, som en stor förändring. Sockrat med fler skattesänkningar. "Svenska folket har rätt att veta hur ni skall finansiera det" hade Reinfeldt frågat om någon annan föreslagit samma sak.)

Nordmark är sur för att Juholt konstaterat att hennes hjärtefråga, mer pigor till högbetalda tjänstemän, är just detta, en tjänst som bara utnyttjas av ett fåtal och inte dem som man vanligtvis tänker sig när staten betalar ut bidrag. Vi skattebetalare betalar alltså för att rika kärnfamiljer skall kunna jobba ännu lite mer. Medan problemet är att många inte får jobba alls och andra inte ens får möjlighet till en vettig arbetsträning. Men eftersom TCO:s medlemmar till en majoritet består av Alliansväljare och Alliansväljare verkar tro att dom själva gynnas av att skattepengarna går till pigavdrag i stället för sjukförsäkring så förstår jag blivande TCO-ordförandens utspel. Frågan är om pigavdrag verkligen är det som TCO:s åldrande medlemsgrupp kommer behöva i framtiden.

Inga kommentarer: