måndag 8 oktober 2012

Reinfeldt tappar 20 procent i Skops mätning

När frågorna är viktigare än svaren. Eller när man är ute efter ett visst svar och får anpassa frågorna efter detta. För vad ska man annars säga om att våra medier köper opinionsundersökningar där man ställer frågan vem man tror är skickligast på att leda en regering. Den som gör det just nu, eller någon av tre personer som kanske kommer göra det om två år. Människors svar på denna fråga säger inte ett skit om vem de kommer lägga sin röst på i september 2014. Det säger heller ingenting om vad de tycker om den politik som förs av personernas partier.

Flera medier väljer att jämföra svaret med hur det såg ut inför sommaren 2012. Då ställdes frågor om vilka man hade förtroende för (en delvis annan fråga) och då låg Reinfeldt sämre till. Oavsett så verkar Reinfeldt ha tagit sig under hösten. Svenska Dagbladets politiska skribenter är givetvis jätteglada över siffrorna. Benjamin Katzeff Silberstein spår i pappersupplagan att Löfvéns smekmånad är över och konstaterar att resultatet är en gratulationsbukett till Reinfeldt.

Statsministern får 63 procent av väljarna, enligt Skop, på frågan vem de tror är skickligast på att just idag, två år före valet, leda en regering. Frågan är om det är en upphämtning av Reinfeldt. Ja, i början av sommaren var Löfvén förbi Reinfeldt i vissa mätningar, särskilt om man mäter förtroende för partiledaren istället för regeringschefsskicklighet. Men vad ledarskribenterna på SvD och även svensk public service förtiger är att för ett år sedan hade Reinfeldt 83 procents förtroende, enligt Skop, för att leda en regering. Reinfeldt har alltså tappat 20 procent sedan förra året. 

Med statistik kan man bevisa vad som helst. Särskilt med korta perspektiv i korta notiser på nätet.


Inga kommentarer: