fredag 26 oktober 2012

Krav på likabehandling partiskt?

Så här skriver historieläraren Helena Mechlaoui under rubriken "Historisk skuld bör hanteras varsamt":


"Många debattörer har gått ut med att muslimer här bör ta avstånd från vad andra muslimer gör. Kanske är den tanken inte helt fel. Men om man tycker att det är rimligt att enskilda muslimer ska ta avstånd från andra muslimers handlande, så bör samma krav ställas på judar. Eller också är det orimligt i båda fallen. Det måste i alla fall gälla lika för alla."
Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, f d journalist på Sveriges Radio och SvD och med en son som skriver ledare i SvD, får utrymme i tidningen med en replik.  Där tolkar han Mechlaouis artikel.

"Om Mechlaoui, inte bara i SvD utan även i klassrummet, sprider kollektiviserande grumligheter /.../ att det kanske inte är ”helt fel” att ställa judar till svars för vad Israel gör eller göra muslimer ansvariga för vad andra muslimer gör, så bör hon nog inte bli förvånad om hennes elever uppfattar undervisning om Förintelsen som en partsinlaga i en politisk debatt snarare än kunskapsförmedling i historia"
Nä, för att behandla folk lika, det är ju partiskt.

2 kommentarer:

Ulla Wennberg sa...

Jo den fanns med i papperstidningen härom dan, i alla fall här i Sthlm. Jag tänkte: en modig kvinna, snart kommer hon att utsättas för det drev som går igång så fort någon andas kritik mot Israel...

Rabiatfeminism sa...

Oj då! Jag som läser tidningen så noga... Såg den inte så jag blev ganska förvånad över att repliken dök upp sådär 'out of the blue'. Får nog redigera i texten då...