lördag 8 september 2012

Oengagerade mäklare i Vällingby

Jag och maken letar efter hus i Vällingby. Vi vet vad vi vill ha och är beredda att slå till snabbt om rätt objekt dyker upp. Men det är inte helt enkelt. Processen försvåras av mäklare som helt enkelt inte svarar på tilltal. I princip varje gång är det VI som får jaga mäklaren. Det börjar med att man kontaktar dem per mejl för att få mer information om objektet eller fråga om möjligheten till andra visningstider. Det spelar ingen roll om det är Notar, Svensk Fastighetsförmedling eller Husman&Hagberg, det krävs att man får ligga på och jaga mäklaren. Ett enkelt mejl räcker aldrig utan man får mejla igen eller ringa upp. I vissa fall har det gått så långt att vi hoppat av budgivning enbart för att mäklaren aldrig hörde av sig utan det var vi som förväntades ligga på i budgivningen. (Det vanliga är ju att en mäklare ringer och presenterar nya bud.) Nu kommer vi att avstå från att vara med som intressenter på ett radhus för att mäklaren helt enkelt inte svarar på mejl. Som säljare skulle jag bli galen. Men säljarna av alla dessa hus och lägenheter vi varit intresserade av är ju helt enkelt inte informerade. Ofta rör det sig om dödsbon eller äldre personer vars släktingar gått in som ombud. Kanske skulle man ringa dem och berätta om de missade buden.

Frågan är varför. Har mäklarna för mycket jobb, för bra betalt? De borde ju vara intresserade av folk som vill vara med och buda. Eller tycker dom att deras provision ändå blir för låg på radhus i Vällingby att det inte är lönt att anstränga sig det där lilla extra?

Nä, vi blir nog kvar i vår hyresrätt och använder våra pengar till att resa i stället.

PS: Och då har jag inte ens berört detta humbug med acceptpriser. Detta lockpris som används för att folk ska tro att det inte ska bli budgivning. Senaste kåken gick för mer än 300 000  över acceptpriset.

2 kommentarer:

Angelica sa...

När mina föräldrar skulle lägga bud på ett hus hade pappa kontaktat mäklaren via mail. De hade inte ens tittat på huset eftersom bilderna på internet såg bra ut och priset var lågt.Pappa skulle dock gå på en visning som annonserades på internet och jag följde med. Döm då vår förvåning när vi kom till huset för att gå på visning och visningen är inställd för att huset blivit sålt. Till någon annan, till ett lägre pris än vad mina föräldrar bjöd, efter mina föräldrars bud. Någon slags error in communication på mäklarbyrån. Helt otroligt. Något som de som sålde huset förlorade några hundra tusen på.


//Angelica - www.whirlwinnd.nu

Rabiatfeminism sa...

Det är smått fantastiskt. Vid ett tillfälle anmälde jag intresse för ett hus i Hässelby. (Till en av de långsamma mäklarna.) Döm om min förvåning när huset plötsligt var sålt, till acceptpris. Sedan dess är jag väldigt noga med att anmäla mitt intresse skriftligen men man får ofta mejla både en och två och tre gånger innan man får någon respons. Ibland undrar man om det är mäklarnas familj och vänner som köper...