måndag 13 juni 2011

Bortskämda snorungar

Är min spontana tanke när jag läser om de grekiska ungdomar som demonstrerar i Aten. De möter krisen med yoga och har lyckats enas om ett krav: att inte genomföra någon svångremspolitik. Denna är "djupt omoralisk" enligt en av demonstranterna. Nä, fortsätt pensionera folk vid 50 vet ja! Pensionerna kan vi ju betala med yoga. Eller så betalar svenskar, tyskar och britter för dem?

Tanken på att jag skall vara med och betala utan uppoffring från den skuldsatte gör mig nästan lite Moderat så här på måndagsmorgonen.

Vad är det med Grekland som beter sig som en obstinat tonåring som tror att det bara är att hämta pengarna i bankomaten om dom tar slut? Där ingen räknar med att vara med och bidra om det blir svårt? Hur bortskämt kan ett land bli?

Eller så är det bara det ultimata tecknet på uppgivenhet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tacka vet jag Sverige som accepterade en enorm försämring av våra pensioner, utan att knota och lyssnar glatt på uppmaningar att vi måste arbeta ännu fler år.:-)

Rabiatfeminism sa...

Fast vi var väl inte riktigt i samma situation som Grekland är nu? Och vi hade väl inte orsakat underskottet genom att gå i pension vid 50 heller om jag inte missminner mig. ;)

Fast visst borde vi klagat mer! Men så är det ju med pensioner att det är först när man skall leva på dem som man börjar gnälla.

Anonym sa...

Det var två saker som fick mig att reagera. Dels att du talar om Grekland som något enhetligt och dels för att du ser pensionsåldern som det stora problemet.

Om jag minns rätt så skrevs det en hel del i början av krisen, att skattemoralen var låg i Grekland. Med mina fördomar, så stämplade jag direkt de stora skurkarna.De är inte ute på gatorna och demonstrerar, de har mer verkningsfulla påverkansmöjligheter.

Jag tror, att jag nog inte är ute och cyklar alltför mycket, när jag påminner mig:

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, som så svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller deras feta nackar.

Vore jag grek skulle jag nog demonstrera!

Rabiatfeminism sa...

Så att pensionera folk vid 50 är inte ett stort problem? Det är väl inte bara de feta kapitalisterna som smitit från skatten? Sen har jag svårt att begripa vilka som alls jobbar i Grekland om folk går i pension vid 50 och alla under 30 saknar jobb. (Jo, jag spetsar till det lite.)

Jag tror inte att demonstrationer hjälper Grekland just nu. (Ungefär lika lite som det hjälper thailändarna, snart börjar det igen hos dem.) Däremot är min erfarenhet av Grekland att det är rätt mycket snack och lite verkstad. Att gnälla på regeringen är folksport. Men om man vill att andra (läs: EU) skall vara med och betala får man nog räkna med att det ställs krav. Och dessa krav skall självklart ställas även på de feta nackarna, proportionerligt.

Rabiatfeminism sa...

Därmed, självklart, inte sagt att dom inte får demonstrera. Frågan är om det hjälper mot krisen.

Hogrelius sa...

Jag hörde en grek säga så här: "det finns inga folk i hela världen som kan skylla på alla andra så som grekerna gör"!

Anonym sa...

Men jag tycker det är bra att människor diskuterar och reagerar. Då lever de iallafall. De som har möjlighet att protestera. De protesterar ju inte direkt mot pensionsåldern, utan mot krispaketet som det är utformat just nu. Bli inte moderat, snälla. Var ska jag då läsa när jag misströstar? ;)

Rabiatfeminism sa...

Nej Flickrummet, jag lovar! :)

Trodde det ingick i sparpaketet att pensionsåldern skulle höjas? Men jag är dåligt insatt i vad det innebär, skall jag erkänna. Fast jag skulle nog velat ha något annat förslag från demonstranterna än status quo. För det är nog tyvärr så att Grekland måste göra något. Och även om det inte är ungdomarnas fel att det blev som det blev blir dom nog tvungna att vara med och betala. Mot detta kan man protestera utan egna förslag eller med egna förslag. (Sen skall jag erkänna att artikeln måhända är vinklad, det har ju hänt förr i SvD. ;))