lördag 29 januari 2011

Dagen då jag höll med KD

Som vinälskare är jag även Systembolagskramare. Jag har bott i både Frankrike och Storbritannien och rest en hel del i Europa. Ingenting går upp mot Systembolagets utbud och service. Fördelarna med Systembolaget (utbud, kunskap, service och kontroll över drickandet) överstiger vida nackdelarna (läge, öppentider och ofrihet för konsumenten).

Gårdsförsäljning låter ju pittoreskt och svårt att vara emot. Tänk alla dessa fina vinslott med provning och försäljning. Det hade väl varit mysigt? Jo, om nu Sverige varit ett vinproducerande land. Vilket vi inte är och förmodligen inte kommer bli inom en närmare framtid, ens med galopperande växthuseffekt. Så vad är det som skall säljas på gårdarna? Sprit? Importerade viner? Äppelmust? Och är det ens lantligt belägna gårdar som föreslås? Nej, det kan lika gärna vara en utländsk producent som slår upp butik intill Systembolaget på Regeringsgatan och kringgår monopolet genom att erbjuda försäljning vid studiebesök.

Till detta säger hälsominister Maria Larsson (KD) nej. Hon vill inte riskera Systembolagets monopol. Det är förmodligen första, och lika förmodat även sista, gången jag håller med Larsson i en sakfråga. Vilket även Folkpartiet och Socialdemokraterna gör.

Man kan ha många argument för och emot Systembolaget men den som tror att utbudet kommer bli större, bredare och bättre av fri konkurrens kan ju spana in vilka ölsorter, t ex, som försvinner snabbast. Glöm Adnams och Baron Trenck, vänj er vid Mariestad och Sofiero. Eller ta en sväng in på Systemet i Sorsele och kolla utbudet där. Och fundera över vilken frihet det vore att ha tre Amaroneviner att välja mellan i stället för 20, som man åtminstone kan beställa hem. Fast det är klart, i Arvidsjaur, 9 mil bort, finns det ju fyra sorter. Än så länge.

If it ain't broken, don't fix it.

Inga kommentarer: