tisdag 23 augusti 2011

Att möta ont med gott

"Jeg er ikke sint. Jeg frykter deg ikke. Du kan ikke røre oss, vi er større enn deg. Vi svarer ikke ondt med ondt, slik som du ville det. Vi bekjemper det onde med det gode. Og vi vinner."
Dessa ord kommer från 16-årige Ivar Benjamin Østebø och riktas till han massmördaren. Jag önskar att jag kunde vara lika storsint gentemot massmördarens tankebröder på Internet. Som delar, om inte hans metoder, så åtminstone hans människosyn. Någon skrev efter den 22 juli att massmördaren levde i en ekokammare där bara likasinnade fick plats och där hatet förstärktes av att de aldrig fick mothugg. Denna ekokammare finns på nätet, eftersom ingen av hatbärarna vågar stå upp för det IRL. Förutom massmördaren då. Som likasinnade nu tävlar om att ta avstånd ifrån. "Vi framställer gärna muslimer som parasiter på samhällskroppen, t ex i TV-reklam inför valet, men vi delar inte ABB:s tankegods." Duh!

Själv tycker jag det är dags för Jan Helin, Lena K Samuelsson och deras kollegor chefredaktörerna att följa Värmlands Folkblads och Peter Frankes exempel och helt enkelt stänga sina kommentarsforum. Dessa forum används ju till största delen bara av samma islamofobiska, sexistiska grupp människor dag ut och dag in. Dom som sedan ringer till Ring P1 och beklagar sig över att "PK-samhället" inte låter dem komma till tals. Det är kanske dags för detta samhälle att inte upplåta sina sajter till hat.

Som Peter Franke sa när han stängde igen dyngspridarnas tummelplats på VF.se. Skriv en insändare. Du kan vara anonym men måste ange namn och adress. Det tror jag skulle få en hel del av dessa människor att tänka efter både en och två gånger innan deras ekon ljuder över internejden.

2 kommentarer:

mittlivogis sa...

Det låter bra att de ska göra så samtidigt som det känns tråkigt att man ska behöva stänga av en hel funktion för att några (läs många) missbrukar den. Tyvärr så tror jag de kommer att använda även detta till sin fördel, dvs. tycka synd om sig själva att de "inte får komma till tals" och därefter spy galla någon annanstans på nätet. Problemet är när de förblir oemotsagda men det är svårt att debattera mot såna människor för de verkar vara hela tiden i ett försvarstillstånd, beredda att missuppfatta precis allt...
Jag har tyvärr ingen bra lösning, men jag undrar varför tidningar inte kan fortsätta moderera kommentarsfältet och ta bort rasistiska kommentarer? Det kanske är för många helt enkelt? Jag vet inte... Jag måste tro att de gör det de är tvungna att göra... Jag är bara orolig för att dessa människor som skrev rasistiska kommentarer lär inte försvinna utan vi kommer att sluta se de i tidningar och kanske efter ett tag tro att de inte finns? Det är också farligt tycker jag... Men vad ska man göra :(

Rabiatfeminism sa...

Dom gnäller ju redan idag att dom inte får komma till tals så det får vi nog leva med, även om vi skulle slippa höra/läsa mycket av gnället. Samhället fungerade ju ypperligt innan kommentarsforumen så jag tror inte att det kommer springa runt en massa människor med en uppbyggd rasism inom sig, på gränsen till att implodera. Snarare tor jag att om dom inte ständigt förstärker varann genom dessa forum kommer dom lugna ner sig. Det är så lätt att hetsa upp sig när man ser att man får medhåll. Ta bort det medhållet och vi tvingar ut dessa i det vanliga samhället bland majoriteten i stället.