onsdag 6 juli 2011

Osålt

Mörsilsgatan 8 i Vällingby finns en lägenhet till salu. I ett fräckt 1950-talshus där det brukar finnas gott om fina detaljer för oss 50-talsfetishister. Efter att Svenska Bostäder sålde huset till hyresgästerna har just denna lägenhet renoverats till oigenkännlighet. Hall, vardagsrum och kök är numera ett enda rum och jag kan tänka mig att köpare som gillar de grå femtiotalskåkarna har svårt för en bostad där man ställer av sig skorna i köket eller kommer ut från toa bredvid diskbänken.

Kanske är det orsaken till att lägenheten fortfarande är till salu, efter många månader på Hemnet, vad vet jag. Först var det Mäklarhuset som försökte sälja, nu är det Notar som för tredje (tror jag) gången annonserar ut lägenheten. Priserna har varierat mellan åtminstone 1 590 000 och 1 890 000 kr. Mellan budgivning och acceptpris.

Intressant i sammanhanget är att Notar påstår att lägenheten legat ute på nätet i sju dagar när dom nu försöker sälja lägenheten igen. Till acceptpris. Antar att mäklaren hoppas att någon köpare utan koll på området plötsligt skall ramla in på Hemnet och tänka att oj, vad bra, acceptpris! Av upplysningarna som Notar och Hemnet lämnar kan ju ingen se att lägenheten uppenbarligen varit svårsåld. Eller svårköpt, jag vet ju inget om orsaken till att den fortfarande är till salu.

Jag förstår att man inte vill skylta med detta. Vi vet ju vad överexponering kan göra för möjligheten till en bra affär. De som är intresserade av ett visst område har oftast järnkoll på vilka objekt som finns ute, och minsta avvikelse från normal försäljningsgång väcker misstankar.

Vad är det egentligen för fel på lägenheten och/eller föreningen? Det senare leder lätt till att det spiller över på alla andra lägenheter i föreningen. Sitter det en sur ordförande där som vägrar godkänna blivande bostadsrättsköpare? Som i vännens förening i Jönköping där styrelseordföranden saknar liv i övrigt och styr föreningen med järnhand. Där skulle minsann ingen 24-åring få köpa, det vet man ju vad sådana håller på med, fester och skrik och skrän. Och han var säkert inte ens med i samma församling.

Fantasin skenar. Och vi stannar i vår härliga lilla hyrestvåa ett tag till.

Uppdatering: Via en konsumenthandläggare i bekantskapskretsen får jag tips om att DN uppmärksammat hur mäklare och Hemnet mörkar hur länge en lägenhet funnits till försäljning. Fastighetsmäklarnämnden har därför fattat beslut om att Hemnet skall informera om vad antalet dagar verkligen står för. Hemnet har lovat bot och bättring. Detta skrevs den 14 juni 2011 så Hemnet har kanske inte hunnit bättra sig ännu. För de sju dagarna som objektet på Mörsilsgatan påstås ha funnits på Hemnet är ju i själva verket närmare ett halvår. (Såvida inte lägenheten bytt ägare 4-5 gånger under våren 2011.) Men med 7 dagar kanske Hemnet menar 7 annonser?

Inga kommentarer: