onsdag 6 juli 2011

Folkpartistisk schizofreni

I Almedalen står utbildningsminister Jan Björklund (FP) och påstår att han vill öka antalet utländska forskare i Sverige. Han vill underlätta för utländska studenter att stanna här efter examen. Är karln schizofren? Detta är samme Björklund som ligger bakom beslutet att byråkratisera och fördyra för utländska studenter att studera i Sverige. Antalet sökande från utanför EU har efter genomförandet av Alliansens införande av avgifter minskat med 90 procent (källa: Universitetsläraren). Sammanlagt har antalet sökande minskat med 70 procent. I Lund tror man att varannan utländsk student försvinner. (Källa: Lundagård.)

För studenter som vill studera i Sverige gäller inte bara att de kan tänka sig att betala dyra pengar för sin utbildning utan också att de måste ansöka på en ambassad eller konsulat för att ha personnummer klart när dom kommer. Med tanke på att Björklunds ministerkollega, Carl Bildt (M), ägnat senaste mandatperioden åt nedläggning av svenska beskickningar kan man ju tänka sig att många potentiella studenter tröttnar på vägen till den svenska ambassaden.

Den briljante studenten från Vietnam har inte längre någon som helst anledning att bjuda Sverige på sin briljans. För verkligheten är en annan än den Björklund lever i.

1 kommentar:

Mattias sa...

Utländska studenter kan redan idag ansöka om uppehållstillstånd via internet. För att få personnummer måste man ha bosatt sig i Sverige, man kan inte ansöka om det på en ambassad.