tisdag 24 juli 2012

Kamp som försvagar

I Svenska Dagbladets kulturbilaga kan vi idag läsa om hur Pride håller på att tas över av queeraktivister. Eller om det var extremvänstern. Eller anarkister. Artikelförfattaren verkar inte se någon skillnad mellan dessa tre grupper. Trots att den enda vetenskapliga källa han använder i artikeln uttryckligen påpekar att alla som kallar sig queer inte är vänsterextrema eller anarkister. I pappersupplagan lyder rubriken "Vänsterextremism det nya hotet mot Pride". Detta har ändrats i nätupplagan redan nu kl halv åtta på morgonen. Nu kidnappas Pride, lite mer svepande, från vänster.

Artikelförfattaren använder sig av anekdotisk bevisföring med t ex Uppsala Pride som ett exempel. Detta är en ideellt arrangerad tillställning av personer som bl a står för antikapitalism. Ett krav för att kunna vara med var att man skulle dela denna politiska åskådning. Vilket Folkpartiet gjorde ett nummer av. Man skulle ju kunna tycka att FP kunde arrangera sina egna, kapitalistiska, arrangemang om dom nu vill och inte behöver vara med på vänsteraktiviteter. (Eller ta tåget till Stockholms Prideparad.) Problemet är att antikapitalisterna i Uppsala använder sig av begreppet Pride, som inte är skyddat. Vem som helst får använda det och att göra det genom att stänga olika grupper ute känns lite som man förfelar hela syftet.

Och där har artikelförfattaren rätt. Pride ska vara inkluderande. Tyvärr finns det grupper som inte håller med. Dessa har en tendens att dyka upp i alla rörelser, särskilt sådana som vinnlägger sig om att vara extra demokratiska till sin form. Alla är välkomna att vara med, alla är välkomna att göra sin röst hörd. Och det gör dom. Men problemet är att dessa personer har så svårt att leva efter just den devisen om någon inte håller med dem. Jag har själv sett detta ske inom Feministiskt initiativ. (Och då är det inte grundarna jag talar om.) Snarare hänfaller dom till sekterism med samma motto som George W Bush, ironiskt nog. Either you're with us or against us. Dom har sett ljuset och vet precis vilken vägen dit är. Med ett ganska aggressivt förhållningssätt skrämmer dom bort alla som förvisso delar deras mål men inte metoderna. Särskilt de som är gamla nog att ha sett detta förr, på 1970-talet.

Nu pratar man även i P1 om hur Pride håller på att tas över inifrån. Men dom gör inte SvD:s misstag att helt förneka hotet från de högerextrema. Medan English Defense League tänker hålla ett möte under Pride skriver SvD att "hotet mot Pride kommer inte längre från högerextrema utan från vänsterextrema". (I ingressen, förmodligen gjord av samma person som skrev den nu ändrade rubriken. Vilket inte lär vara artikelförfattaren.) Detta samtidigt som vi i sommar sett bilder från Ukraina där högerextrema hoppar på huvudet på Prideaktivister.

Det är nog så att det fysiska hotet om våld från de högerextrema alltid kommer finnas där. Medan "hotet" från rörelsens egna medlemmar snarare är att folk inte orkar vara med när vissa grupper, i intersektionalismens namn, vägrar respektera några andra åsikter än sina egna. I förlängningen blir dessa aktivister ganska ensamma, rörelsen försvagas och högerextremisterna kan fira ännu en seger.

torsdag 12 juli 2012

Begränsande enfald

Eller enfaldigt begränsad. Det är frågan jag ställer mig när jag läser Svenska Dagbladets ledarsidan den här veckan. Igår fick vi veta att det inte alls är sant att färre kan åka på semester. SCB har ställt frågan på fel sätt när dom utgått ifrån hur många som åker på semester en vecka eller längre. Tänk på alla dessa låginkomstfamiljer som tar en långweekend i Prag! Och på 1950-talet var det minsann inte självklart att man hade råd att åka på semester. Nä, för dit vill vi ju gärna tillbaka. Och kanske är det så att människor prioriterar lyxigare vardag eller att pensionsspara i stället för att åka en vecka till Thailand. (Vem åker en vecka till Thailand?) Man tar sig för pannan. Så enkelt det verkar vara att vara borgerlig ledarskribent. Alla har råd att åka på semester bara man vill. Fattigdom existerar inte i Sverige eftersom det inte syns några svältande, flugansatta barn med svullna magar i TV. Min grannfamilj som tillbringar juli med åtminstone 5-6 vuxna och uppåt tio ungar i en trea i förorten (om än en väldigt trevlig förort) skulle säkert inte mycket hellre tillbringat semestern i en hyrd villa med lediga dagar i ett vänligare klimat. (Nej, dom bor inte där allihop men umgås här på somrarna.)

Idag berättas att förre amerikanske presidenten Ronald Reagan och dito brittiske premiärministern William Pitt tillsatts utifrån kompetens. Jag som trodde att folkvalda tillsattes utifrån popularitet. En popularitet byggd på en kombination av vad man lyckas förmedla till väljarna. Där ingår kanske kompetens men inte nödvändigtvis. (Vilket blir tydligt när man tittar på andra europeiska politiker genom åren, som t ex Silvio Berlusconi eller Jan Björklund.) Pitt som satt över 18 år som PM i slutet på 1700-talet och förnyade Torypartiet beskrivs som en duktig politiker som lyckades ta sitt land genom oroliga revolutionära tider. (Även om jag förmodligen delar få åsikter med karln i fråga.) Dock, jag hävdar att val till parlamentet inte sker utifrån en bedömning av förtjänst och skicklighet utan snarare utifrån förmåga att ingjuta förhoppningar om förändring alt icke förändring, och inte så lite populism. Det blir alltså begränsande att belysa åldersdiskrimineringen i Sverige utifrån dessa två personer.

Och som om det inte räcker. Nu säljer regeringen Bilprovningen till skatteparadiset Cypern, också känt för sina nära band till den ryska maffian. De nya ägarna behöver inte ens betala direkt utan får det på avbetalning. Men det blir säkert lika bra som det blev med apoteken, som numera förser svenska folket med solkräm och skavsårsplåster. Men inte med medicin, för den finns inte på lager. Eller som med Vin&Sprit som slumpades ut till ett franskt företag som genast styckade upp Vin&Sprit, behöll Absolut och sålde resten till finska staten. Så bra det blev.


tisdag 10 juli 2012

Om terrorister och enskilda galningar

”Det öppna samhället … är sårbart inför den enskilde galningens oprovocerade meningslösa dödande.”
Sa inte Fredrik Reinfeldt om Taimor Abdulwahad.

Gellet Tamas är mycket bra i DN idag.
"Teorin om den ”enskilde galningen” är inte bara problematisk eftersom den utgår från den mycket långtgående premissen att vissa gärningsmän, oavsett psykiskt tillstånd, kan verka i en sorts vakuum, bortom och utanför den samhälleliga diskursen, utan framför allt för att teorin nästan enbart appliceras på gärningsmän med ”europeisk” bakgrund och därmed upprätthåller och förstärker stereotypa bilder av ”den andre”."

fredag 6 juli 2012

Adlibris bluffar sina kunder

Jag har i många år varit kund hos Adlibris och nöjd med dem. Men på sistone har det börjat strula och deras kundtjänst är inte särskilt hjälpsam. Jag och maken är storkonsumenter av böcker, privat och i jobbet. Han har t ex problem med att få böcker sänt till jobbet då Adlibris enligt egen utsago inte skickar företagspaket till boxadresser. (!) Istället får han åka och hämta paketen i andra änden av stan, utan möjlighet att själv välja utlämningsställe. Nu senast fick jag en order bekräftad men när böckerna kom saknades en bok. Av kundtjänst fick jag veta att boken tagit slut mellan det att de bekräftat min order och utskick. Inte så konstigt kanske eftersom det tar ovanligt lång tid att få sina bokpaket. Ville jag ha boken fick jag lägga en ny order, kundtjänst kunde inte hjälpa mig.

Så när jag öppnar en av mina sommarböcker upptäcker jag att Adlibiris börjar marknadsföra gamla böcker som utgivna 2012. Ingenting om att det rör sig om en ny upplaga (inte utgåva) eller att boken i själva verket gavs ut 1995. När jag skriver och frågar om jag får reklamera den och skicka tillbaka den får jag följande svar. 

"Gällande bokens utgivningsdatum så är det datum som anges på vår hemsida det som gäller för den specifika boken – inte för originalupplagan. Det datum som står os oss gäller således."

Nej, Adlibris. Vad som gäller är att ni försöker bluffa era kunder och sälja gamla böcker som nya. Jag har läst varje bok av Minette Walters och det ringde en varningsklocka när jag såg titeln på denna, men eftersom ni anger att den är utgiven 2012 slog jag till. Och blev lurad att köpa en bok jag läste för snart 20 år sedan och redan har i bokhyllan. (Där det står så mycket böcker köpta från er att jag inte tog mig för att leta innan beställning.) 

Riktigt dåligt och med tanke på allt strul och bjäbbiga svar som det ovan så är det sluthandlat hos er efter många år och avsevärt många fler bokinköp.

torsdag 5 juli 2012

Oslo warning

I often use Booking.com when I book hotels all around the world. I have booked hotels in China, Thailand, Portugal, UK, Sweden, Norway, Croatia and so on. And it works very well. Most of the times. With Oslo as an exception. The two times I have booked via Booking.com in Oslo there have been problems. Who's to blame? Probably the Oslo hotels. The problem is that the Booking.com site does not allow you to make a review of hotels you have not lived in, and hence people do not get warned. And Booking.com is, after all, a site that is dependant on its customers' reviews.

In August 2009 we were going to a wedding. The reception was in Grünerlökka so we booked the Anker Hostel. We arrived in the evening and the rain was pouring down. At the reception I was told that we had been relocated to another establishment, the Anker Hotel, next door. That turned out to be a better option so we had no reason to complain. Only that it had been nice to have been told in advance. When giving the usual review I did not get the option of ticking 'was relocated by hotel', all options are focused on that you did not stay in the hotel by your own choice.

This summer we were having friends over from the UK. We were to meet in Oslo and I booked an apartment in Chateau Apartments in Grünerlökka. I even emailed them to make sure it was OK that we stayed two couples and one 3-year old in this two bedroom apartment. The booking took place in the beginning of May. When we arrived in the middle of June it was raining cats and dogs again. Driving into Oslo our friends call us and tell that there is no apartment for us in the hotel. Instead they have relocated us to another hotel close to Frogner, in a completely different part of town. They claim to have emailed me but this is simply not true since all other emails from Booking.com reach us but not this one.

Upon arrival to the new hotel we find that Chateau Apartments has booked us a double room with two extra camping beds. That we were to share, four adults and one child. They thought that this double room was an OK replacement to a two bedroom flat with kitchen and livingroom area. We didn't think so and thank's to the new hotel and their good relations with Booking.com we got two double rooms. It worked OK but we missed out on the evenings together, after the child had been put to bed. And we missed out on Grünerlökka.

So, be careful should you decide to go to Oslo and book via Booking.com. This warning only has to do with this particular city. As I wrote above we have had no problems booking rooms in Beijing, Bangkok, Oporto and other places, probably because we have happened to choose serious hotels.

Booking.com offered to reimburse us for any extra costs. We didn't have any after having to argue for a while in the new hotel and after the manager came and settled everything. Probably after having had a discussion with Booking.com. So this critique mainly refers to the Chateau Apartments.

Sommarläsning

Utöver den pågående In the Kitchen av Monica Ali och Minette Walters senaste som väntar härnäst. Inbillar mig att jag behöver mer semester än jag har...

onsdag 4 juli 2012

Förbjud dålig Skagenröra

Efter att ännu en gång smakat på äcklig Skagenröra bestående av majonnäs och crabsticks funderar jag på om jag inte skulle starta en matblogg i stället. Och börja med ett test av just Skagenröror. Häromsistens skulle jag testa Tossebergsklättens (utsiktsberg norr om Sunne, se bilden innan) stora räkmackor. Räkor och macka var OK men under räkorna låg en stor hög med kladdig majonnäscrabstickröra och förstörde hela upplevelsen. Nä, i stället kan jag rekommendera Fiskelägets Skagenröra. Och räkmackorna ska hållas rena från äcklig crabstick.

tisdag 3 juli 2012

Semester hemma

Senaste två veckorna har vi semestrat i Värmland och Oslo. Lite ovanligt att vara turist i sitt eget barndomslän. Men shit vad vackert det är, som här från Tossebergsklätten med utsikt över Lysvik. Om ni kommer till Värmland i sommar anbefalles två besök:

1. Nämnda utsiktsplats med besök i vänliga Sunne. 
2. Lars Lerins nya museum på gamla danshaket Sandgrund i Karlstad. Jag har redan varit där två gånger och det lär bli fler.

Nu är det åter i selen i juli innan semestrandet fortsätter.