fredag 1 juni 2012

Rasist-EM

Nej, det är inte unikt för Ukraina och Polen med rasistiska huliganer på fotbollsarenorna. Sådana finns i Sverige och Storbritannien också. Skillnaden är att ordningsmakten tar problemen på allvar här. I Ukraina förnekar polisen att det förekommer rasism på arenorna samtidigt som vi med egna ögon och öron ser och hör hela läktare göra nazihälsningar och utstöta apljud. Hur ska denna polis kunna skydda mörkhyade människor från mobben? När dom till och med kan kasta sig över inte ont anande besökare inne på arenorna? Varför ska polisen ta det på allvar när UEFA vägrar acceptera problemet och skjuter budbäraren (i bloggposten nedan Sol Campbell). Borde inte myndigheterna i Polen och Ukraina reagera när ett annat lands utrikesdepartement går ut och ber sina medborgare med icke-europeiskt utseende och tillhörande religiösa minoriteter att vidta försiktighetsåtgärder?

"Our travel advice for Ukraine does recommend that travellers of Asian or Afro-Caribbean descent or individuals belonging to religious minorities take “extra care”. It is important to note that does not mean we are advising against travel to the country. Rather it is about taking simple steps to stay safe such as travelling as part of a group; avoiding walking alone at night outside of city centres; and not reacting to any possible provocation."
Jag förstår att man inte kan ha en regel där EM endast får hållas i länder utan rasism, för då skulle det inte bli något EM. Däremot borde ett minimikrav för arrangemanget vara att det nationella fotbollsförbundet, UEFA och ordningsmakten i dessa länder tar problemen och hotbilden på allvar.

De korta bilder jag sett från BBC:s dokumentär kanske inte kommer vara representativa för EM, som David Fjäll säger till DN så lär publiken vara annorlunda sammansatt vid ett EM än vid andra matcher. Men om jag förstått saken rätt så var en av matcherna som BBC:s team följde just en match mellan Ukraina och Sverige. 

Av erfarenheterna av alla försök att arrangera Pride i Östeuropa att döma så känns det inte som om polisen i dessa länder har fokus på mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Risken blir därmed överhängande att det blir ett EM i rasism vi får se i stället för i fotboll. Har jag fel blir jag glad.

Inga kommentarer: