måndag 4 januari 2010

Vargdebatten del IV

Nu har jag diskuterat vargjakt, eller snarare debatten kring denna, i tre olika inläggBlockcitat här på bloggen. Idag kom åter Värmlands Folkblad i brevlådan och jag kunde läsa deras rapportering med bilder och allt. Framsidan pryds av en jägare som transporterar sitt vargbyte genom snön, med den något provocerande rubriken "Det var inget märkvärdigt". En mycket snygg bild men som jag antar upplevs tämligen makaber av dem som tycker att hela jakten är onödig och att det är fel att döda vargen.

Själv har jag mest reagerat över hur jägare framställts av debattörer på nätet och hur de Stockholmsbaserade tidningarna piskat upp en hård stämning bland sina läsare till exempel genom att överdriva kraftigt om hur många vargar som skjutits.

I VF är man ganska neutral, berättar rakt upp och ner om jakten och intervjuar jägare ute i skogen. Sedan kör man en delad helsida där dels Länsstyrelsens ansvarige, dels Naturskyddsföreningens representant får komma till tals. Den senare går till storms mot Länsstyrelsens tjänsteman för att denne skulle ha "brustit i sitt ansvar för vargstammen i stort" när han inte avlyste jakten för att medierna började skriva om överskjutning. Varifrån uppgifterna om överskjutning kom vet jag inte, men Naturskyddsföreningen är väl en källa kan tänkas, den hade ju varnat om detta redan före jakten inleddes och verkar inte riktigt kunna släppa frågan nu när det visat sig att de hade fel i sina profetior. Faktum är att det är tjänstemannen på Länsstyrelsen, inte Svenska Dagbladet eller Naturskyddsföreningen, som haft överblicken över hur många vargar som skjutits genom att det är till myndigheten jägarna fått rapportera in skjutna vargar och sedan vänta på klartecken att fortsätta spåra andra vargar. Åtminstone i Värmland verkar detta system ha fungerat väl. Tur eller skicklighet, det är frågan. Här kan man läsa om hur det gick till.

Nu visar det sig att överskjutning skett i ett län med en varg. Inte med dubbla antalet som någon tidning påstod. Vem hade bäst koll på läget, Länsstyrelsen eller Naturskyddsföreningen? Eller Gunvor Nyman som kåserar i dagens VF kring vargjakten. Hon trodde jägarna skulle få hålla på fram till 15 februari för att hitta alla vargar. Hon ställer också frågor kring inavel och förnyande av den svenska vargstammen. Har kunnat läsa mig till att den svenska vargstammen är genetiskt skadad av inavel för att de flesta djuren härstammar från samma tre vargar på 1970-talet. Och att man då behöver skjuta av en viss del av stammen och förnya den med vargar österifrån. Det låter logiskt för mig, men stämmer det? Talar miljöminister Andreas Carlgren (C) sanning?

Sen verkar den stora tvistepunkten vara hur många vargar vi skall ha i Sverige. Där har riksdagen fattat beslut om 210 stycken och då blir det lika logiskt att skjuta av för att hålla denna nivå. Och håller man inte med får man väl ta till buds stående demokratiska medel, inom- och utomparlamentariska, för att ändra denna siffra, uppåt eller neråt. Men jag tror man kommer längre i detta arbete om man låter bli att utmåla den andra sidan som blodtörstiga mördare, oavsett om man nu tycker att det är jägarna som verkställer regeringens beslut som är mördare eller vargen som ätit upp eller kan tänkas äta upp ens får och jakthundar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Se detta kommentarsforum som en insändarsida i en papperstidning. Jag tar oftast in inlägg som följer punkterna nedan, men förbehåller mig rätten att själv välja vad jag publicerar på denna blogg.

1. Helt anonyma kommentarer kommer inte att publiceras. En etablerad blogg bakom inlägget räcker bra.

2. Du som tycker att jag borde skriva om något annat än det jag gör. Skriv själv på din egen blogg! Här bestämmer bara jag vad jag väljer att ta upp, och ur vilket perspektiv. Detta föranleder bl a punkt 3.

3. Kommentarer som inte har med ämnet att göra ignoreras.

4. Inlägg med rasistiskt, homofobt och/eller sexistiskt innehåll släpps inte igenom. Ej heller personpåhopp eller generaliserande, illa underbyggda ommälen om olika grupper t ex feminister. Här håller vi en vänlig ton gentemot varandra och diskuterar innehåll, inte person.

5. Detta är en blogg, d v s en lång räcka av inlägg från min sida. Om du läser ett inlägg och blir fundersam över var jag står i en fråga så kan det ibland hjälpa att läsa några till för att bilda sig en uppfattning. Att medvetet misstolka mina inlägg leder till att jag inte ids bemöta dem. Och jag publicerar bara inlägg jag bemöter.

Att inte följa en eller flera av ovanstående punkter leder alltså till att jag inte släpper igenom inlägget.