Jag undrar sedan länge, när blev det tradition att frångå skollagens krav på att undervisningen skall vara konfessionsfri? När började man hålla skolavslutning i kyrkan? På min tid, 1975-1984, hölls skolavslutningarna på skolgården. Inte en enda gång minns jag att vädret var för dåligt, men hade det varit det hade avslutningen hållits i gympasalen.
Så när infördes en icke-sekulär skolavslutning med präst och varför?
Jag tror att min första avslutning i kyrkan med präst inträffade när jag flyttade till landet, 1989. Där, på den lilla b-skolan som låg granne med kyrkan och som hade letts av kyrkohedern för inte så väldigt länge sedan, hade man haft det som tradition länge. Året innan gick dessutom den sista läraren som envisades med morgonpsalm osv i pension. Så min gissning är att det sett ganska olika ut och att det säkert skiljt sig mellan landsbygd och tätort.
SvaraRaderaJag har också hört anledningar som att barnkullarna ökade där nånstans och att man inte haft tillgång till större samlingslokaler, men det känns kanske som en tveksam anledning.
Ja, när jag tänker efter så hade vi en tramporgel i klassrummet i tvåan (1977) och fröken Rut spelade ibland på denna medan vi barn sjöng, inte sällan psalmer. Har för mig att det skedde något mellan 3:an och 4:an, att det var då ämnet ändrades från Kristendom till Religion. Måste varit i samband med LGR80 eller vad det hette.
SvaraRaderaDet här känns så typiskt. Det är som när samma personer som annars talar om yttrandefriheten och censur är helt tysta när det handlar om exempelvis den utställningen av Elisabeth Ohlson Wallin som du skriver om i det tidigare inlägget.
SvaraRaderaDom visar ju här att dom uppenbart tycker att det är okej med könskonservativa "traditioner", så länge det kommer från något som dom har valt, men har alltså inget problem med att att andra inte får ha något val.
Det tycker jag är den första briljanta idé som Sverigedemokraterna fått. Jag utgår ifrån att det är ömsesidighet som gäller. Då behöver man bara skaka fram 10 procent ateister så blir avslutningarna konfessionslösa i framtiden. Lysande!!!
SvaraRaderaDet har du rätt i, DLM! Men hur blir det då om 10 procent kristna, 10 procetn muslimer, 10 procetn ateister och 10 procent buddister ställs mot varandra? Får resterande 60 procent välja då, eller? SD verkar inte ha tänkt riktigt så långt. Suprise, surprise!
SvaraRadera