tisdag 10 februari 2009
En tsunami av eld
7 kommentarer:
Se detta kommentarsforum som en insändarsida i en papperstidning. Jag tar oftast in inlägg som följer punkterna nedan, men förbehåller mig rätten att själv välja vad jag publicerar på denna blogg.
1. Helt anonyma kommentarer kommer inte att publiceras. En etablerad blogg bakom inlägget räcker bra.
2. Du som tycker att jag borde skriva om något annat än det jag gör. Skriv själv på din egen blogg! Här bestämmer bara jag vad jag väljer att ta upp, och ur vilket perspektiv. Detta föranleder bl a punkt 3.
3. Kommentarer som inte har med ämnet att göra ignoreras.
4. Inlägg med rasistiskt, homofobt och/eller sexistiskt innehåll släpps inte igenom. Ej heller personpåhopp eller generaliserande, illa underbyggda ommälen om olika grupper t ex feminister. Här håller vi en vänlig ton gentemot varandra och diskuterar innehåll, inte person.
5. Detta är en blogg, d v s en lång räcka av inlägg från min sida. Om du läser ett inlägg och blir fundersam över var jag står i en fråga så kan det ibland hjälpa att läsa några till för att bilda sig en uppfattning. Att medvetet misstolka mina inlägg leder till att jag inte ids bemöta dem. Och jag publicerar bara inlägg jag bemöter.
Att inte följa en eller flera av ovanstående punkter leder alltså till att jag inte släpper igenom inlägget.
Jag sitter vid mitt frukostbord och mina tankar finns i Australien där denna fasa utspelar sig!
SvaraRaderaJa, det är underligt hur vissa katastrofer tar sig rakt in i hjärtat.
SvaraRaderaTror att
Sensation och dramatik
Möjlighet att identifiera sig
Bildmöjligheter
är tre faktorer som påverkar mycket här. Australien är för oss "närmare" än t ex Bangladesh. Det är dramatiskt så att man får gåshud och bilderna (på människor som ser ut som oss...) bidrar helt klart till intresset/medkänslan/nyfikenheten.
Dessutom bidrar det ju att tidningarna alltid hittar svenskar som kan berätta om det som händer, på plats och säga sådant som att "det är en katastrof" och "människor flyr för sina liv".
För min del är det dessutom så att jag har en vän i Australien, som jobbar inom sjukvården. Att se hennes statusuppdateringar om dagarna är hemskt. Idag uppmanade hon alla nya blodgivare att fortsätta ge blod, eftersom alla brännoffer kommer behöva rikligt....
SvaraRaderaAtt vi bryr oss mer om ifall en båt sjunker utanför Sveriges kust än utanför Kinas kust tror jag är något högst mänskligt. Det här är en plågsam insikt. Jag tror benhårt på att alla människor är lika mycket värda men ändå blir jag mer berörd av om min granne dör än om någon i Bangladesh dör.
SvaraRaderaMen på något sätt är det här något oerhört mänskligt. Motsatsen vore omänsklig. Om jag inte brydde mig om att min pappa dog med motiveringen att "det dör ju 30.000 personer varje dag av svält och umbäranden" så skulle jag ta mig fan säga till mig själv att jag inte är människa. Prova att sitta vid ditt köksbord och vägra ge ditt hungriga barn mat med motiveringen att det finns andra barn som är ännu hungrigare. I dare you. Gör man det måste man fråga sig om man är människa eller inte.
En värld där vi bryr oss lika mycket om alla människor/lika lite om alla människor kommer att bli en mycket, mycket omänsklig värld. Tragiskt nog.
Självklart är det lättare att bry sig om dem man känner. Men jag känner ju varken människan i Australien eller Bangladesh. Däremot känner jag mer igen mig och kan identifiera mig med dem i Australien. Vilket ju är intressant i sig då jag aldrig besökt något av länderna, eller känner någon som bor där, om man inte skall räkna en massa tremänningar som jag aldrig träffat.
SvaraRaderaDetta styr självklart också hur vi får läsa om det i media.
Anna-Karin: så du är alltså en människa? ;)
SvaraRaderaRent biologiskt åtminstone. ;)
SvaraRadera