fredag 30 januari 2009
Feminismens internationella engagemang
3 kommentarer:
Se detta kommentarsforum som en insändarsida i en papperstidning. Jag tar oftast in inlägg som följer punkterna nedan, men förbehåller mig rätten att själv välja vad jag publicerar på denna blogg.
1. Helt anonyma kommentarer kommer inte att publiceras. En etablerad blogg bakom inlägget räcker bra.
2. Du som tycker att jag borde skriva om något annat än det jag gör. Skriv själv på din egen blogg! Här bestämmer bara jag vad jag väljer att ta upp, och ur vilket perspektiv. Detta föranleder bl a punkt 3.
3. Kommentarer som inte har med ämnet att göra ignoreras.
4. Inlägg med rasistiskt, homofobt och/eller sexistiskt innehåll släpps inte igenom. Ej heller personpåhopp eller generaliserande, illa underbyggda ommälen om olika grupper t ex feminister. Här håller vi en vänlig ton gentemot varandra och diskuterar innehåll, inte person.
5. Detta är en blogg, d v s en lång räcka av inlägg från min sida. Om du läser ett inlägg och blir fundersam över var jag står i en fråga så kan det ibland hjälpa att läsa några till för att bilda sig en uppfattning. Att medvetet misstolka mina inlägg leder till att jag inte ids bemöta dem. Och jag publicerar bara inlägg jag bemöter.
Att inte följa en eller flera av ovanstående punkter leder alltså till att jag inte släpper igenom inlägget.
Hej.
SvaraRaderaMen snälla nån, bli inte så arg. Min poäng är att det är en sak att bjuda in kändisar som Eve Ensler och en annan att komma igång med ett eget engagemang i en fråga som Kongo. Rösterna i debatten från feministiskt håll är, tycker jag, ofta väldigt fasta på "hemmaplan", med ett ensidigt fokuserade på att skälla på vårdnadsbidrag eller akademiskt teoretisera kring strukturer. För mig blir det en märklig prioritering av sin tid och sin röst.
Och om våldet mot kvinnorna i Kongo har jag för övrigt skrivit många gånger förut, för första gången när jag vikade på DN 2005 om jag minns rätt.
MVH
Sanna Rayman
Tack för klargörandet om dina tidigare texter. Där får jag ta på mig att jag inte heller gjort research. Koncentrerade mig på att plocka fram texter som visar på svenska feministers engagemang, eftersom jag tycker det är djupt orättvist att säga att dessa/vi inte är engagerade i internationella frågor.
SvaraRaderaEn stor fråga som vi ständigt driver är t ex rätten till fria aborter.
Jag tycker också att sammansättningen av valberedningens förslag till EU-lista talar starkt för att åtminstone Feminsitiskt initiativ värderar internationella frågor, inte bara inom EU.
Av de tjugo senaste artiklarna i Fi:s artikelarkiv handlar minst 11 om "utlandsfrågor".
Sanna Rayman, varför skulle man INTE bli arg när man anklagas ogrundat -på en av Sveriges största ledarsidor dessutom?
SvaraRaderaSedan ang. prioriteringar: Lustigt att feminister alltid prioriterar fel -är det inte? Att vi har mage att bry oss om saker här i Sverige där vi lever och verkar när vi borde bry oss om kvinnor någonannanstans! (Fast brydde vi oss för mycket om kvinnor i Långtbortistan kan jag ge mig 17 på att vi skulle få höra att vi ska bry oss mer om vad som händer här i Sverige. Och brydde vi oss ännu mer om kvinnorna i Kongo skulle vi få höra att vi borde även tänka på kvinnorna i Afghanistan)
Jag måste bara fråga, jag brukar inte läsa ledarsidan i SVD, brukar du lägga samma ansvar på dina medskribenter som på feministerna? Jag menar när Maria Abrahamsson tex. skriver om nämndemannasystemet här i Sverige, brukar du svara då med att det är felprioriterat att bry sig om Sverige när vissa länder inte ens har ett rättsystem överhuvudtage?