torsdag 3 juli 2008

Dåliga förlorare

Idag spöregnar det ute. Det är som om vädergudarna bestämt sig för att den mongoliska huvudstaden och dess medborgare behöver svalkas lite efter två dagar av hetta från sol och politiska demonstrationer. Igår kväll inleddes undantagstillståndet; det innebär bl a att all alkoholförsäljning upphört, att militärpoliser partrullerar gatorna och att militären blockerat hela yttre ringen här i stan så gatorna är tomma från bilar. Även om vi inte saknar vodkan saknar vi den goda Chinggis-ölen. Avsaknaden av trafik är dock helt underbart! (Se ovan! Denna gata bruka vara omöjlig att korsa till fots.)

Alla invånare förväntas vara inne klockan 22.00. Den som visar sig ute efter detta klockslag måste kunna legitimera sig och ha en bra förklaring till varför dom befinner sig utomhus. En mongolisk man försökte via mobiltelefon på engelska övertala några turister om att det var på allvar. Han var kanske deras ciceron i UB och mycket orolig för att de skulle gå ut ändå. Vi vågade inte lita på att våra ackrediteringar räckte, nu när valet är över, och såg till att vara inne på hotellet i tid; för att inte riskera en 76 timmars häktning. Vi tyckte oss höra oväsen nere i stan även efter klockan 22, men man har stängt ner alla TV-kanaler utom den statliga så några bilder från gårdagskvällen har vi inte sett. Internetet verkar också begränsat och det har varit svårt att få ut bilder den vägen. Aftonbladet hade en artikel klar och vi lyckades med hjälp av Luya och en svarttaxi ta oss ut till förorten för att hos Munkhbat skicka bilder mitt i natten. Vi fick gå hem klockan halv två på natten genom skumma kvarter, men med Luya a k a Lucky Luke (han går och rider som honom, fast nu hade han kostym) i spetsen kändes det lite säkrare. Våra verdermödor hjälpte uppenbarligen föga. Några artiklar om oroligheterna här verkar inte ha visats vare sig i tidningar eller TV i Sverige eller i Storbritannien. Dock i BBC World. Lille mannens intervju med BBC:s radio verkar ha sålts vidare till Reuters då de på nätet citerar "politiska kommentatorer" som säger exakt det som lille mannen sa till den trevlige brittiske radioreportern. På BBC:s sajt kan man också läsa mer.

En annan effekt som undantagstillståndet tycks ha haft är att man stängt av varmvattnet i hela innerstan i fem dagar (!) vilket även inbegriper det fina Zaluuchuud Hotel. Idag har jag tvättat håret i iskallt vatten och kroppen i vatten vi värmt i tekokaren och hällt i handfatet. Sådant är man ju dock van vid från Torpet så det går rätt bra. Men i morgon far vi ut till landet över helgen, och kan duscha i en gercamp.

UB-borna verkar ganska chockade över det som hänt. BBC World visade igår kväll ett inslag med ledsna invånare. Det tål att sägas att detta är något unikt i Mongoliet. Deras rykte från Chinggis tid om att vara benägna att supa, slåss och svärja, bränna röda stugor och säga fula ord (fy fan!) är knappast särskilt betecknande för dagens mongol, förutom det där med supandet då. En ganska förundrad vän uttryckte att det som skedde med MPRP:s högkvarter och Moderna Muséet var tämligen "omongoliskt". Däremot finns uppenbarligen krafter som vill ha bråk. Såhär några dagar efter valet kan det kanske vara på sin plats med en mer ingående analys av vad det faktiskt var som hände i måndags eftermiddag och kväll. Vilka dessa krafter var som eldade på massorna där på torget utanför MPRP:s numera utbrunna högkvarter?

Med tanke på att vi ännu inte lyckats klura ut valresultatet som presenterades av nationella valkommitténs ordförande, B Battulga, på statlig TV igår kväll, så får denna analys baseras på det preliminära resultat som ledde fram till kravallerna. I gårdagens Mongol Messenger (som kommer ut på onsdagar) sägs att 74,3 procent av de registrerade väljarna röstade i söndagens val. Det är något fler än antalet personer som röstade i förra parlamentsvalet.
(Uppdatering: Resultatet blev 47 mandat till MPRP d v s majoritet i parlamentet. DP fick 26 mandat, Civil Will Party 1 mandat. Parlamentet sammantraedde igår i sluten kammare och fattade också beslut om undantagstillstånd.)

Att fler registrerats i år kan tyda på flera saker. Endera så har man helt enkelt blivit bättre på att folkbokföra invånarna, eller så kan det också handla om felräkning eller att partier registrerat folk flera gånger. Rykten är i svang om sådant som att tretton personer registrerats på en enda liten lägenhet i en valkrets, eller att någon som inte bor där röstar på två ställen. Vi har dock inte kunnat finna några andra bevis för att detta verkligen stämmer än de påstått falska ID-kort vi förevisats av en person från Democratic Party.

I tisdags kom ett preliminärt besked från nationella valkommittén att MPRP fått egen marjoritet i parlamentet. Med tanke på att presidenten, som har veto, är från MPRP så såg det ljust ut för socialisterna. Dessa gick på eftermiddagen ut och meddelade att de vunnit valet. Detta tolkades av motståndarna som att MPRP riggat valet och därför visste att de skulle vinna. En något djärv tolkning kan tyckas. Det är ju bara strategiskt riktigt att visa sig stöddiga och självsäkra i ett val. Den som inte gör det lär inte få särskilt många röster. Vem vill lägga sin röst på ett parti som säger att "nääää, vi vinner nog inte det här"? Dessutom hade nationella valkommittén gått med på att diskutera frågan om omräkning, så ett tydligt besked om mandat var alltså inte klart.

I denna situation, där man alltså inväntade det slutliga resultatet men där MPRP såg ut att ha vunnit en stor seger, så väljer ledarna för oppositionspartierna att agera. Inte genom att säga att nu väntar vi in slutresultatet innan vi bestämmer hur vi skall gå vidare med detta. Inte genom att säga att "it ain't over til it's over" eller bara "no comments". Nej, dessa ledare ledde sina anhängare i en demonstration till MPRP:s högkvarter och försökte storma huset. När polisen slog tillbaka började man skandera från minibussar. Bl a fanns det fascistiska partiet på plats med en kvinnlig företrädare som eldade massorna, vilket vi kunde se vevas om och om igen i stats-TV igår. Där visades också partiföreträdare i läderjackor, rakat hår och solglasögon upp. Lille mannen tyckte dom såg ut som tyska läderbögar, jag tyckte dom såg ut som italienska fascister. Det var förmodligen det senare dom ville uppnå med sitt partiemblem som är en väldigt naziliknande örn på bakgrund av starbanner-liknande stripes. Det gamla solkorset (hakkorset) har här mer och mer fått en annan betydelse än den tibetbuddistiska, överallt syns klotter med hakkors och orden "Aries" skrivna över väggarna. Häromdagen såg vi en Toyota Landcruiser (mongolernas favoritbil nr 1) med en tysk örn och ett hakkors på reservhjulet på bakdörren. Under demonstrationera kom arga män fram till oss och deklararerde sådant som "död åt kommunisterna" och "Hitler was great". På det senare påståendet tänkte lille mannen svara "oh yeah, but he is also very dead", men lät bli.

Enligt Mongol Messenger, som står nära MPRP, så fanns både ordföranden och vice ordföranden för Civil Movement Party i spetsen för demonstranterna när de marscherade till MPRP och började slå sönder rutor och dörrar och kasta sten och flaskor på polisen. (Detta styrks av TV-inslag.)

Största oppositonspartiet DP (Mongolian National Democratic Party) är de som egentligen vann förra valet, tillsammans med de andra partierna i the Motherland Coalition. Denna seger slarvades dock bort, mycket p g a att MPRP valde att bestrida valresultatet i domstol, som de sägs styra, och att DP till stor del saknar politisk strategisk erfarenhet. Något som förmodligen varit en stor bidragande orsak till att folk faktiskt inte röstat på dem. De vann 2004 med sitt budskap om förändring men folket fick MPRP ändå, inte bara p g a MPRP:s överlägsenhet när det gäller politiska strategier. DP:s ledare Ts Elbegdorj kallade till presskonferens på tisdagen, alltså innan man fått det slutliga valresultatet, innan demonstrationerna bröt ut och sa:

"The MPRP has changed the election votes illegally and I am apalled at such underhand behaviour. Voting finished at midnight on June 30 and, thereafter DP candidates reflected a significant victory - up to 3 am, but this achievement had been reduced. In regard to the voting process, our party could have won 46 seats but the MPRP changed the votes to 18. Particularly in the 20 constituencies of Ulaanbaatar City, the DP had a very high rating and could have won 18 of those seats but the MPRP changed this to 10. This illegal action by the MPRP was all the more ill-concieved, in that, the DP candidates could not have wom in the previous elections if the had not received 3 000 more votes than their opposition but, now, the DP has won in this election with enlarged constituencies, by gaining 10 000 more votes than their opposition."
Läsaren av Mongol Messenger frågar sig hur DP-ledaren kan veta detta innan någon fått det slutliga valresultatet. Bara genom vad hans valarbetare och rösträknare haft på känn. Hur kan han veta så säkert hur många som röstat på hans parti. DP har i detta val anklagat MPRP för att köpa röster. Frågan är hur rent DP:s eget mjöl är där i påsen. Att kämpa sig till flermansvalkretsar (som DP gjort) kanske heller inte var så smart. Nu ger man ju folk en möjlighet att sprida sina röster, två på MPRP, en på DP och en på Civil Movement Party, t ex. MPRP själva vill helst ha propotionella val. En klok tanke.

Sedan har vi frågan om hur en partiledare och parlamentsledamot kan tycka att det är strategiskt riktigt att innan ett valresultat slutligt presenterats gå ut och anklaga moståndarna för sådana allvarliga brott mot vallagen. Oavsett om det är sant eller inte, så är det inte särskilt ansvarsfullt att vräka ur sig sådana anklagelser samtidigt som partianhängarna är grymt besvikna över det preliminära valresultatet. Detta blev också ett av startskotten för kravallerna i måndags.

När de som röstat på DP och de andra oppositionspartierna fick höra oppositionens ledare anklaga MPRP för valfusk så är det inte helt otänkbart att de reagerade ungefär som jag när jag förlorar mot syrran i Alfapet, genom att hon skriver sånt som PERUKSTOCK och LYSBOJ, med harm. Anledningen till att syrran vinner är ju att jag har en extrem otur, att jag får fel brickor, att hon har extrem tur och får rätt brickor. Om det inte varit min syster hade jag kanske t o m anklagat henne för fusk. Något fel är det ju, allt utom att hon helt enkelt är bättre än jag. Ta denna sura känsla, som vi dåliga förlorare har så svårt att bemästra, och multiplicera den med 10 000 människor från kanske ett av världens mest tävlingsinriktade folk. Där har ni en folkmassa with a grudge.

Viktigt i sammanhanget är också att kravallerna inte skulle kunnat genomföras utan alla de unga män som faktiskt höll i stenar och molotovcocktails. Vilka politiska åsikter dessa har, om alls några, vet vi inte. En av de mongoliska vännerna trodde att det var vanliga människor, vi är nog mer benägna att tro att det rör sig om gäng som är ute efter bråk.

Men, kanske är det helt enkelt så att MPRP är överlägsna de andra partierna. Kanske har MPRP ett budskap (omfördelning av de pengar som kommer från naturresurserna) som lockar fler än motpartiernas ganska luddiga, och av USA influerade, budskap om "change" och "antikommunism". Är inte väljare mest intresserade av trygghet? En av de oberoende politiker vi träffade inför valet hade bara ett enda budskap, att han var en hyvens kille för han var jurist, och att väljarna därför skulle rösta på just honom. MPRP är avsevärt bättre rent strategiskt och organisatoriskt. De har både ekonomiska och personella resurser att besöka alla soums (kommuner) utanför UB, medan DP och de andra koncentrerar sig till huvudstaden. MPRP har också en propagandaapparat där de kan visa upp hur otroligt bra och seriösa dom minsann är.

Vilket parti är egentligen bäst på att täppa till det 70-procentiga hålet i statsbudgeten? (Källa: Sida, 2004) Detta hål som idag fylls med biståndsmedel. Och vilket parti är biståndsgivarna mest benägna att lita på? Det stora problemet, som jag ser det, är att man egentligen saknar sakpolitik i Mongoliet. Denna knäar under statsbudgeten och det blir svårt för partierna att hitta och driva en verklig politik. Nu blir det mest svepande krav, tomma ord och svartmålande av konkurrenterna. Till och med MPRP som är en medlemsstyrd organisation är tämligen toppstyrd. Hur svårt skall det då inte vara för en medlem i t ex DP att påverka partiets politik? Då kanske bara återstår att kasta sten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Se detta kommentarsforum som en insändarsida i en papperstidning. Jag tar oftast in inlägg som följer punkterna nedan, men förbehåller mig rätten att själv välja vad jag publicerar på denna blogg.

1. Helt anonyma kommentarer kommer inte att publiceras. En etablerad blogg bakom inlägget räcker bra.

2. Du som tycker att jag borde skriva om något annat än det jag gör. Skriv själv på din egen blogg! Här bestämmer bara jag vad jag väljer att ta upp, och ur vilket perspektiv. Detta föranleder bl a punkt 3.

3. Kommentarer som inte har med ämnet att göra ignoreras.

4. Inlägg med rasistiskt, homofobt och/eller sexistiskt innehåll släpps inte igenom. Ej heller personpåhopp eller generaliserande, illa underbyggda ommälen om olika grupper t ex feminister. Här håller vi en vänlig ton gentemot varandra och diskuterar innehåll, inte person.

5. Detta är en blogg, d v s en lång räcka av inlägg från min sida. Om du läser ett inlägg och blir fundersam över var jag står i en fråga så kan det ibland hjälpa att läsa några till för att bilda sig en uppfattning. Att medvetet misstolka mina inlägg leder till att jag inte ids bemöta dem. Och jag publicerar bara inlägg jag bemöter.

Att inte följa en eller flera av ovanstående punkter leder alltså till att jag inte släpper igenom inlägget.