torsdag 17 april 2008

Axén Olin faller på eget grepp

Att vara både ensamstående trebarnsmor, finansborgarråd och nykter alkoholist visade sig vara en omöjlig ekvation för Kristina Axén Olin (m). Igår meddelade hon att hon avgår från sitt uppdrag i kommunen. Axén Olin har tidigare berättat hur hon haft det svårt att få tiden att räcka till mellan hämtning och lämning av barn och körande av makes skjortor till kemtvätten. Att maken inte själv kunde lämna in, eller stryka för den delen, sina skjortor kanske har en del i att paret inte längre tycks leva tillsammans. Ojämställda förhållanden tar oftare slut, enligt statistiken. Jämställdhet är en bra vaccinering mot framtida splittring.

Men inte heller högerns jämställdhetspolitik har hjälpt Axén Olin. Att kunna lämna skjortorna till kemtvätten kanske har hjälpt något men i slutändan så tar barn tid. Är man då den som har huvudansvaret för logistiken, som kvinnor tenderar att ha, så säger det sig självt att man inte klarar både detta och karriären med hälsan i behåll.

Vi läser i tidningen hur Nyamko Sabunis(fp) departement har svårt att spendera de pengar de avsatt i budgeten för jämställdhetsarbete. De hittar väl helt enkelt inte något att lägga det på, eftersom de i stort tycker att vi redan är jämställda på arbetsmarknaden. Som i Axén Olins fall, eller? Uppseendeväckande fantasilöst, som sossarnas talesperson i jämställdhetsfrågor, f d JämO Claes Borgström, kallade det.

Axén Olin kanske kan klara sig på vårdnadsbidrag i stället? Eller så inför vi delad föräldraförsäkring så även männen får möjlighet (fast de har det redan idag) att ansvara för barnen, inte bara ekonomiskt utan också tidsmässigt.

Inga kommentarer: