Apropå att vi skulle behöva färre kungligheter så är Victoria Bernadotte och Daniel f d Westling nu anmälda för bestickning efter att ha tagit emot en bröllopsresa från Europeiska Ferieskolans VD Bertil Hult, till ett värde någonstans mellan två och tre miljoner kronor. Den UD-utbildade blivande statschefen och hennes hov verkar inte medvetna om att det kan vara problematiskt att som statligt tillsatt (även om vissa verkar tro att kungligheterna är gudomligt tillsatta) ta emot stora gåvor av personer man har professionella relationer med. Hovet har svarat med att det inte kan vara bestickning eller muta då presenten gavs och togs emot privat. Som om Bertil Hult varit kompis med Bernadottarna om han inte varit rik som ett troll och VD för ett stort svenskt företag. Som om det inte är något värt för Hults företag att nämnas i varenda artikel om brudparets resa. Betyder det att om ett företag jag utreder i mitt jobb som statsanställd vill ge mig en gåva på 2,5 miljoner så räcker det att jag använder pengarna för privata ändamål?
Andra invänder emot att Bernadotte och f d Westling inte har någon makt. Och verkar då mena att den enda makt som utövas är den från Fredrik Reinfeldt och hans merry men i riksdagen och regeringen. Då rekommenderar jag läsning om hur nuvarande statschefen utövar sin makt. Det kan väl inte vara så att företag drar nytta av kungahuset bara när dom ställer upp gratis? Var slutar och börjar Victoria Bernadottes PR för Bertil Hult och EF? När den blivande statschefen tackar nej till andra förfrågningar men ställer upp för Bertil Hult (årligen genom utdelning av hans egeninstiftade pris) i framtiden, gör hon det för att Hovet bedömer att det är viktigare än de andra, eller för att Hult är en privat vän som just bjussat på en 2,5-miljonersresa?
Den som inte tycker att detta är problematiskt är mer än lovligt naiv. Som många svenskar när det gäller korruption. Peter Wolodarski har, för första gången, helt rätt i sin kritik av det aningslösa folket.
Uppdatering: Eva-Lena ställer en rad relevanta frågor med anledning av Björklunds senaste utspel.
4 kommentarer:
Intressant att du kopplat ihop mitt utspel med Björklunds. Du har helt rätt i att det är en trend i tiden, det ökade kravet på föräldranärvaro i skolan!
Min första tanke med Björklunds utspel var att det rimmar illa med arbetslinjen. Hur ska man försörja sig om man är i skolan? Om man är arbeslös, vad säger a-kassan? Om man jobbar, vad säger chefen?
Det mest oinsiktsfulla i Björklunds senaste, ogenomtänkta, utspel är två saker.
1: -att många av de "bråkiga" barnen kanske inte alls är "bråkiga" om de får vara i en lugnare miljö med färre elever. Ett klassrum med en lärare och 28 10-åringar kan gå vem som helst på nerverna. Ska man dessutom klämma in 10 föräldrar...
2: -att vissa barns föräldrar tvingas till skolan men inte andras, är att peka ut barn på ett väldigt otrevligt sätt som aldrig skulle accepterats på en arbetsplats för vuxna...
Kan ingen bara stoppa honom? Eller förresten, ge honom mer medieutrymme liksom fler röster som ger honom mothugg. Det kommer nämligen inte att gynna fp i valet.
*evil*
Helene,
Jo och nu har jag även länkat till Eva-Lena Jansson som också frågar sig hur det skall genomföras rent praktiskt. Anses man stå till arbetsmarknadens förfogande när man sitter i klassrummet? Eller tänkte inte Björklund på det? Och om man, som du tog upp i din artikel, redan har varit borta 30+ timmar för att alla kvartsamtal, utflykter, planeringsdagar kräver så, vad säger då ens arbetsgivare? Vad säger arbetskamrater som inte har barn? Nä, det tänkte han nog inte heller på utan allt handlar givetvis om att en riktigt bra förälder släpper allt man har för händer för att vara med barnet. Samtidigt som man absolut inte skall klema bort barnen...
Hur ser man att ett förslag är populistiskt? Det går inte att genomföra i verkligheten och var heller inte tänkt att göra det...
meta,
Ja, ibland känner jag just så inför Björklund. Att kan ingen bara ta bort karln. Men så tänker jag som du att han förmodligen skrämmer bort fler än han lockar. Eller att han lockar sådana som annars skulle röstat på SD och kan FP ta några procent från SD så är det ju bra.
Skicka en kommentar