söndag 18 oktober 2009
Varför iggar Folkpartiet arabiskan?
5 kommentarer:
Se detta kommentarsforum som en insändarsida i en papperstidning. Jag tar oftast in inlägg som följer punkterna nedan, men förbehåller mig rätten att själv välja vad jag publicerar på denna blogg.
1. Helt anonyma kommentarer kommer inte att publiceras. En etablerad blogg bakom inlägget räcker bra.
2. Du som tycker att jag borde skriva om något annat än det jag gör. Skriv själv på din egen blogg! Här bestämmer bara jag vad jag väljer att ta upp, och ur vilket perspektiv. Detta föranleder bl a punkt 3.
3. Kommentarer som inte har med ämnet att göra ignoreras.
4. Inlägg med rasistiskt, homofobt och/eller sexistiskt innehåll släpps inte igenom. Ej heller personpåhopp eller generaliserande, illa underbyggda ommälen om olika grupper t ex feminister. Här håller vi en vänlig ton gentemot varandra och diskuterar innehåll, inte person.
5. Detta är en blogg, d v s en lång räcka av inlägg från min sida. Om du läser ett inlägg och blir fundersam över var jag står i en fråga så kan det ibland hjälpa att läsa några till för att bilda sig en uppfattning. Att medvetet misstolka mina inlägg leder till att jag inte ids bemöta dem. Och jag publicerar bara inlägg jag bemöter.
Att inte följa en eller flera av ovanstående punkter leder alltså till att jag inte släpper igenom inlägget.
Intressant nog listar Ethnologue, ett uppslagsverk för språk på nätet, inte arabiskan som ett invandrarspråk.
SvaraRaderaMan kan iofs se att uppgifterna är närmare 15 år gamla som bäst, men det är ändå något märkligt.
Men det där är väl minoritetsspråken? I språktidningen 2/2008 listades de tio största språken i Sverige:
SvaraRadera1. Svenska
2. Finska
3. Arabiska
4. Serbokroatiska
5. Spanska
6. Norska
7. Danska
8. Persiska
9. Kurdiska
10. Engelska
Ja, jag håller med i princip, jag hade gärna velat lära mig arabiska själv. Men tyska, där håller jag inte med dig. Ska man arbeta i industrin är tyskan väldigt bra att ha, tyskland är stort när det gäller industri och tyskarna själva talar i väldigt många fall inte engelska. Önskar själv att jag varit flitigare med tyska en gång i tiden, hade förenklat mycket nu - fast jag pratar men långt ifrån felfritt...
SvaraRadera(Fast det klart, vet man med sig att man alltid bara ska vara hemma i Sverige så spelar ju tyskan mindre roll... Men hur många av skoleleverna vet det?)
SvaraRaderaJa, min syster är skitduktig på tyska och har bott i Tyskland och jobbar på ett industrifack så hon håller säkert med dig. Själv har jag inte under hela min karriär stött på ett enda tillfälle där jag haft användning för min tyska. Ångrar att jag inte lade de där tre åren i gymnasiet på spanska eller franska i stället.
SvaraRaderaMen, maken är också rätt bra på tyska och det är ju bra när man reser i just Tyskland som är ett otroligt underskattat semesterresemål. Svenskarna borde stanna längre i stället för att bara bränna rakt igenom!