lördag 30 oktober 2010

Sverige, landet som gav blåögdheten ett ansikte

Dom sa att vår oskuld försvann när Olof Palme mördades 1986. Att det var ett uppvaknande för hela svenska folket om att vi inte lever i en trygg kokong, opåverkade av yttre influenser.

Dom hade fel.

Svenskarna, politiker, medborgare och medier, är ibland så löjligt naiva att man häpnar. Och det är inte ens gulligt. Det är bara patetiskt. Senast nu när en moderat riksdagsledamot, numera partisekreterare, visat sig ha tagit emot pengar från vinstdrivande företag, i form av resor, hotellnätter, middagar och lånebilar. Medierna rapporterar men kontrar genast med artiklar som denna från TT, där manliga politiker får förklara varför dom anser sig och sina politikerkollegor omutbara. Eller den i dagens pappersupplaga av SvD där Widar Andersson, tidningsman och f d socialdemokratisk riksdagsledamot förklarar att det ju är omöjligt att en riksdagsledmot skulle uppfatta en resa, en extra hotellnatt eller ännu en middag som en muta.

Borgerliga tillskyndare upphäver sina röster och låter oss veta att det i själva verket bara handlar om att folk är avundsjuka på den där resan som för riksdagsledamoten bara är vardag, ännu ett par nätter borta från lägenheten i Stockholms innerstad. (Som för övrigt verkar ha införskaffats i en intrikat byteskarusell med en hyresrätt som utgångspunkt.?)

Som om det var Jantelagen som var problemet, som om lösningen ligger i den folkvaldes syn på sin egen vandel. Man kan fråga sig varför inte en enda människa i detta land lyfter frågan om folkets syn på och tilltro till de folkvalda. Att mutlagstiftningen finns där för att man inte ens skall behöva misstänka att politikerna tar emot mutor.

Den senaste veckans händelser, i kombination med Moderaternas hårdnackade motstånd mot att berätta var deras pengar kommer från, har åtminstone fått mig att fundera över om det kan vara så att Shell betalat inte bara Sofia Arkelsten för att komma ner till Frankrike och skänka lite folkvald glans åt en biltävling, utan också pytsat in en summa pengar till hennes parti. Som en liten gest till ett regeringsparti som kan komma att underlätta företagets utvinning av gas i Skåne.

Räcker det verkligen att Sofia Arkelsten och Fredrik Reinfeldt själva känner att dom är omtubara för att allt skall vara frid och fröjd? Är Moderaterna köpta av näringslivet? Är det ett problem om det största och mäktigaste regeringspartiet är köpt av näringslivet?

Eller är det i själv verket jag som är omåttligt naiv som trodde att det var ett problem? I ett land där majoriteten tror sig rika nog att klara sig oavsett vad som sker. Kanske rika nog att själva köpa sig en politiker. Eller rika nog att tro sig dela samma intressen som Shell och BMW.

Man tar sig för pannan och stönar: - Duh!

fredag 29 oktober 2010

Är skatten betald?

Sitter här och funderar över om man skall skatta för sådant man bjuds på i arbetet, när det inte är arbetsgivaren som betalar utan någon annan. Skattade i så fall Sofia Arkelsten för sina gratisresor och sin lånebil för året 2008? Eller räknas det som gåva?
Säg att jag får låna en värstingbil av t ex Mercedes, kör denna mellan jobbet, Coop och hemmet och sedan lägger in en bild på den på min blogg och, som Arkelsten, skriver att det är jag, kungen och DN Motor som kör denna bil. Kan man då se det som Byte av tjänster?

torsdag 28 oktober 2010

Ikväll avslutade jag min fotokurs. Temat var Allt är konst - inget är konst. Då min kamera är på reparation fick jag plocka fram två gamla bilder, tagna i från ett fönster i muren på Glimmingehus sommaren 2009. Rätt nöjd med dem dock.

Om två veckor börjar keramikkursen. :)

onsdag 27 oktober 2010

Världens stiligaste far

Brukade han kalla sig, vår pappa. Sådär med en fråga hängande i luften, för visst var han väl det, världens stiligaste? Det tyckte han nog själv, men ville gärna ha det bekräftat. Och för oss var han det, även om vi kanske inte alltid sa det högt. Han var ju rätt tramsig i tonårstjejers ögon.

En gång bjöd vi dock till. När han fyllde 60 och vi skickade en hälsning till honom via radion, till just världens stiligaste far. Själv var han den som till mammas födelsedag lät måla ett porträtt, av sig själv. För hon skulle ju ha något riktigt fint i present.

Igår skulle pappa fyllt 75. Om inte alla de där åren på verkstadsgolvet tagit ut sitt pris alldeles för tidigt, för snart tio år sedan.

Vilket är så orättvist. För pappa var ju inte bara världens stiligaste far, utan hade också varit världens bäste morfar. För några veckor sedan körde jag ner till västkusten med porträttet av pappa i bagageutrymmet. För honom hade det förmodligen varit självklart att om han, som världens bäste morfar, inte fick vara med IRL så skulle åtminstone hans dotterson ha porträttet.

Om det finns en himmel tror dottersonens mor att morfar just nu ägnar sig åt en lång älgjakt, i fint höstväder Där han sitter på sin slitna ryggsäck och äter sina egenbakade fullkornstekakor med svettig ost. Själv tror jag att morfar lägger sin energi hos barnbarnet Frans, 1 månad och tio dagar gammal. Som vi skall göra vad vi kan för att ge samma kärleksfulla uppväxt som vi fick.

Och vid 75 års ålder hade pappa garanterat varit lika stilig som på bilderna med mig (1968) och min syster (1980) ovan.

NB: Moster börjar bli senil vid 42 års ålder. Texten ovan har redigerats något efter att jag först lyckats göra min syster till min bror sedan fått vår mor att låta som vår styvmor...

fredag 22 oktober 2010

Upprepning

Borgerlig regering, rasistiskt parti i riksdagen, person som skjuter invandrare på gatan. Nej, det är inte början av 1990-talet. Det är bara Sverige som upprepar sig.

tisdag 19 oktober 2010

Tillåt mig småle

Idag slår SvD:s ledarsida och Sanna Rayman ett slag mot överstatliga missionärer. Det är fel att försöka pracka på sina grannar sina idéer, även om dessa idéer är goda som fri abort och lagstadgad mammaledighet. Om man gör så så kan grannarna slå tillbaka med ännu mer familjekonservativa medel. Eftersom t ex folket i Polen på fyrtio år gått och blivit inbitna abortmotståndare hela gänget.

Det är här jag tillåter mig att småle lite. Inte åt bigotta abortmotståndare utan mot Svenskans dubbelmoral. För jag trodde ju att den av tidningen så omhuldade insatsen i Afghanistan syftade till exakt detta. Att med överstatliga medel tvinga på ett annat land sina värderingar, för att man anser detta lands värderingar så vidriga. Eller är det inte för de afghanska kvinnornas skull vi är där?

Men det är klart, för att se den kopplingen och dubbelmoralen måste man ju anse och inse att abortförbud och burka är två sidor av samma förtryck. Och det är väl kanske där analysen skiljer sig åt. Eller så skall de vita, kristna männen skyddas från överstatliga initiativ på MR-området, men inte de mörkare muslimska. Vad vet jag.

tisdag 12 oktober 2010

"... gemensamt för dem alla [Björklunds förslag] är att de på ett plågsamt vis förkroppsligar den anti-intellektuella frånvaro av liberalism som präglat Folkpartiet de senaste åren..." (Dagens Arena om Jan Björklunds vilja att själv bestämma över skolpolitiken, i stället för att låta experterna göra det. Men det är klart, vet man bäst så...")

måndag 11 oktober 2010

Regeringen tänker till

Via lille mannen får jag höra att vår fina regering kommit med det lysande förslaget att jobbcoacherna skall bli ledsagare åt arbetslösa när dom får jobb. Följa med på jobbet och hålla handen. Problemet med Alliansens förslag är dock, som så ofta, att dom inte gjort någon bakgrundskoll innan dom hostar ur sig sina galna idéer.

På Af finns nämligen redan SIUS-konsulenter som är anställda för att följa med och vara ett stöd på jobbet för folk som behöver det. SIUS-konsulenten samverkar med arbetsplatsen om upplägg av introduktion och svarar för att ge individuellt stöd till den arbetssökande enligt en handlingsplan. Det kan ibland innebära att SIUS-konsulenten arbetar sida vid sida med den arbetssökande I dagsläget vänder sig Af till personer med funktionsnedsättning men om man finner att även icke (officiellt) funktionshindrade har behov av någon annan människa än sina arbetskollegor för att fungera i arbetet så borde det väl inte vara så svårt att utvidga målgruppen?

Kanske jobbcoachen kan söka jobbet åt en också, gå på anställningsintervjun och löneförhandla. Vilken arbetsgivare som vill anställa en icke funktionshindrad som behöver ha en coach med sig på jobbet är dock frågan.

Är det detta arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) skall ägna sina kommande fyra år till?

Telia hotar Fortums och Comhems tätplaceringar på Sämstalistan

Kommer ni ihåg Tele2? Dom med Sveriges vänligaste kundtjänst. Som var bussiga nog att låta mig säga upp mitt abonnemang utan uppsägningstid när det visade sig att det mobila bredbandet inte fungerade på Torpet. Då jag visste att Telia funkade bättre där ute tecknade jag abonnemang med dem. Och försökte förtränga deras tidigare sunkiga kundvård, som gjorde att jag en gång i tiden sade upp alla mina affärer med dem. Dumt av mig. Här följer mitt ärende med Telias kundtjänst:

2010-10-07 20:57

Hej,
I somras tecknade jag mobilt bredband hos er. Det verkar dock som om just min lägenhet ligger i någon slags radioskugga, oavsett var jag sitter. Jag blir ständigt utloggad och kommer sedan inte in igen utan att dra ut modemet. Detta är som värst vid 22-tiden på kvällarna. Just nu kommer jag inte in alls vilket händer dagligen.

Hade tidigare Tele2 som fungerade här men inte i sommarhuset. Telia fungerar inte här i Stockholm men på torpet kommer man åtminstone in ibland. Vet inte om jag surfat en enda gång utan att uppkopplingen brutits här i [förort till Stockholm].

Jag är inte så intresserad av att fortsätta med detta abonnemang när jag inte kan koppla upp mig mot nätet mer än i korta intervall. Hur gör jag, då jag tecknat mig för ett tvåårsabonnemang i tron om att det skall vara fantastiskt 3G här, som utlovat på era täckningskartor?


Telia svarar 2010-10-08 11:02

"Hej!
Tack för din förfrågan.

Jag beklagar om du upplever dålig täckning. Dessvärre kan vi inte täcka alla adresser till 100%, det handlar om radiovågor och andra faktorer som terräng och miljö som har en påverkan i det hela. Den täckning som visas på vår täckningskarta är en datorberäkning. Lokala avvikelser kan förekomma, till exempel bakom berg, i djupa dalar, inomhus eller i källare.

Därmed erbjuder vi våra kunder vid nytecknande 30 dagars trygghetslöfte att nyttja. Om det mobila bredbandet inte lever upp till ens förväntningar så kan man inom 30 dagar från avtalstecknandet avsluta sitt abonnemang oavsett bindningstid och lämna tillbaka modemet. Dessvärre så har det i detta fall gått en längre tid och du har för tillfället en bindning som sträcker sig till och med 2012-07-17 och kan därmed inte avslutas tidigare.

Jag kan givetvis göra en felsökning med dig angående ditt mobila bredband, men då behöver jag få lite mer uppgifter. Vad har du för USB-modem samt operativsystem? Vad får du för felmeddelande när du blir nedkopplad?

Vänligen återkom med dessa uppgifter så ska jag hjälpa dig vidare.

Med vänlig hälsning

Emily X
Telia Kundservice"


Upplever? Det är inte en subjektiv upplevelse detta handlar om utan ett faktum. Deras nät når inte min lägenhet.

2010-10-08 11:33
"Detta med 30-dagars ångerrätt om det inte fungerar har jag helt missat. Så det betyder att jag sitter fast med ett abonnemang som inte fungerar i två år?

Modemet är ett svart modem med ert namn på som jag fick i affären när jag tecknade abonnemanget. Operativsystemet är Windows XP. Jag får inget felmeddelande, det bara stängs av eller slutar fungera genom att den lilla ikonen för nätverket ändras nere i högra hörnet. Genom att jordgloben försvinner."


Telias kundtjänstare prövar den vänliga vägen, och invaggar mig i någon slags tro att de åtminstone skall försöka felsöka och eventuellt komma fram till att det faktiskt inte fungerar.

"Hej!
Vi börjar med att göra en felsökning på detta, gör så att du kontrollerar om du har den senaste mjukvaruversionen. Så här gör du:

Öppna programmet Telia Mobilt Bredband och klickar på Mer - Diagnostik. På mjukvaruversion ska det stå 3.19. Om det står en lägre siffra där så bör du prova att uppdatera modemet med den senaste uppdateringen via vår hemsida. Uppdateringen finns på http:/­/­www.­telia.­se/­icon505

Sedan vill jag även att du inaktiverar ditt wlan och andra inbyggda modem samt nätverkskort (ej Icon505) eftersom dessa kan blockera anslutningen. Efter detta så vill jag även att du låser programvaran mot endast 3G. Om du inte alls har 3G täckning så vill jag att du gör samma sak men låser mot Endast GPRS/EDGE.

Så här gör du:
1. Starta upp Telia Mobilt bredband och ange din pinkod.
2. Välj Visa inställningar och på Välj typ av nät/Nätverksinställningar så väljer du Endast 3G.
3. Godkänn rutan som dyker upp.
3. Klicka på Anslut.

Nu är programvaran låst till 3G-nätet. Försvinner 3G-täckningen måste du ändra tillbaka till "Automatiskt". Gör sedan en mätning via http:/­/­www.­bredbandskollen.­se och återkom med vad du får i hastighet.

Med vänlig hälsning

Emily X
Telia Kundservice"


Vilket jag försöker. Men går bet i första steget.

2010-10-08 17:20
"Hej,
Det sket sig redan när jag försökte uppdatera i första steget. Körde den här Update GI0101 och fick då felkod 20000001. Försökte igen och fick samma felkod.

Vänligen"


Svar inkommer 2010-10-09 09:50:

"Hej!

Då måste du först och främst genomföra uppdateringen som finns på punkt 1 på http:/­/­www.­telia.­se/­privat/­kundservice/­support/­mobiltbredband/­mobiltbredband/­felsoka/­viktiguppdatering/­
[Duh! Det är ju det jag just skrivit att jag gjort!]

Fungerar inte det är det bara att gå in till en av Telias butiker så byter dem ut modemet åt dig.

Ha en trevlig helg

Med vänlig hälsning

Fanny X [som helt uppenbart inte läst historiken i ärendet]
Telia Kundservice"


Fråga 2010-10-10 21:12
"Hej,
Jag har nu bytt modem och installerat uppdateringar enligt nedan.

Jag har också testat vilket som funkar minst dåligt och det är 3G men då får jag ibland byta till automatiskt.

Just nu ligger jag på automatiskt/3G och har två gånger ikväll kollat med Bredbandskollen som säger att jag har 0,31 resp 0,58 Mbit/sek när jag skickar och 0,43 resp 0,52 Mbit när jag tar emot. Detta låter ganska långt från 6 Mbit/sek...

Modemet ligger i fönstret, i lägenhet på andra våningen, vettande mot en park.

Vänligen"


Det är nu jag får följande svar. Där man för övrigt frågar sig hur detta 'dem' istället för 'de' eller 'dom' kunnat få så snabbt fäste i vårt land. Jan Björklund kanske har en poäng?

2010-10-11 11:07
"Hej!

Hastigheterna som modemet uppmäter är turbo 3g hastigheter, även fast dem är lågt på turbo 3g skalan. 6 mbit/sekund är den teoretiska max hastigheten, ingen hastighet som vi garanterar.

På http:/­/­www.­infoferenda.­com/­webbshop/­antenner/­tillbehor/­antennadapter-universal.­html finns det en slags adapter som gör att modemet mest troligt får bättre hastighet. Detta är dock ingenting som vi på Telia säljer.

Ha en trevlig dag.

Med vänlig hälsning

Fanny X
Telia Kundservice"


Eah? Ha en trevlig dag? Jaha? Nu kan jag inte hålla mig längre...

2010-10-11 14:16
"Ha en trevlig dag"?

I ert svar 2010-10-08 14:09 nedan bad ni mig att göra diverse uppdateringar, kolla hastighet och återkomma med detta. För vad, undrar jag nu.

Mitt problem kvarstår att jag köpt en vara från er i tron om att jag skulle kunna surfa med det åtminstone i Stockholm. Vilket jag inte kan någon längre tid utan att bli utslängd från nätet. Och när jag är inne uppnår jag en mycket låg hastighet.

Det minsta man kan begära är väl att ni läser igenom historiken i mitt ärende innan ni ger goddag yxskaft-svar?

Med vänliga hälsningar"


Så här sitter jag med en produkt från Telia som jag knappt kan använda, fast med ett kontrakt i två år. För att jag inte "upplevde" problemet tillräckligt snabbt. Skönt att Konsumentvägledningen verkar vara på min sida i allafall. Dessutom rekommenderade dom sajten KTIB vilken jag skulle rekommendera alla internetanvändare att läsa, gärna innan ni tecknar abonnemang.

So far leder Stenbeck stort över Telia när det gäller schysst attityd gentemot kunderna. Om jag inbillat mig att Telia förändrats de senaste åren så verkar jag ha haft fel.

Bra för tillväxten

Läser i tidningen att den kommun som har högst potential för företagstillväxt är Storfors. Medan Grästorp ligger på en bottenplats.

Röda Storfôrs, i skogen långt bortom alla allfartsvägar. Där S+V har 58,7 procent i riksdagsvalet. C+M skulle fått 24,44 procent om Storforsborna vore representativa för Sverige. Enda övriga parti i riksdagen hade varit SD med 5,67 procent. I kommunvalet fick S+V över 60 procent.

Grästorp däremot. På Västgötaslätten med närhet till Göteborg. Där ett rent nazistparti nu sitter i kommunfullmäktige. Men där M+FP+C har över 60 procent.

Tros inte Alliansens politik vara bra för tillväxten?


söndag 10 oktober 2010

Tacksamhetens logik

I Svenska Dagbladet skriver idag en Moderat riksdagsledamot, Mats Johansson, en op-ed-spalt (op-ed står för 'opposite the editorial page' vilket man ju f ö kan undra om Moderaterna är i förhållande till Svenska Dagbladets ledarsida, oberoende moderat) om hur tacksamma vi borde vara mot USA som stridit för vår frihet. Han har besökt Normandie och Flandern och drabbats av ödmjukhet inför de amerikanska soldater som dog för "oss" på dessa platser under Första och Andra Världskrigen. Givetvis kommer han fram till att vi även borde vara ödmjuka inför USA:s nutida "frihetsaktioner", Operation Enduring Freedom och allt vad dom döpts till. Bläddrar man fram en sida till Brännpunkt får krigsreportern Johanne Hildebrand ännu en gång tala om varför hon tycker vi skall kriga och hedra våra soldater. En liten krigsspecial från opinionsfolket på SvD. (Som f ö efterlyser fler debattartiklar på detta tema.)

Allt detta får mig att fundera lite. Var det verkligen främst tack vare USA som de allierade vann 1945? Jag har ju levt i tron om att det var hjälp från öster som bidrog stort till segern. Genom att miljoner sovjetiska män offrade sina liv. Det amerikanska offret under Andra Världskriget går helt enkelt inte att jämföra med det sovjetiska, om vi skall tala om människoliv. Ca 200 000 amerikaner fick sätta livet till medan 20 miljoner sovjetmedborgare dukade under, varav nära 14 miljoner var soldater. Amerikanske (svenskättlingen?) Lennart Peterson, vars grav Johansson besökt i Normandie, motsvaras av 70 Sergej, Boris och Alexeij.

Skall vår tacksamhet inför dessa staters insatser under 50-100 år gamla krig verkligen ligga till grund för dagens utrikespolitik? Hur skall vi då se på rysk utrikespolitik? Skall dom också invadera länder runt om i världen där de kan antas ha politiska intressen?

Eller skall vi kanske bedriva utrikespolitik med fokus på alla folks fred och frihet utan att fastna i sentimentalitet över forna tider?

fredag 8 oktober 2010

En propagandaminister!

Sverige har fått sig en propagandaminister. Som inte får vara minister eftersom han till för inte länge sedan var tysk medborgare. Så vi skall kalla honom statssekreterare med ansvar för kommunikation i stället. Det som skall kommuniceras är att regeringen Reinfeldt är god och fin och vill medborgarna väl.

Häromdagen talade jag med en man som var väldigt sjuk. Han kunde inte gå och hade av försäkringskassan fått veta att han kanske kunde jobba liggande. Han var väldigt arg på f-kassan. Jag sa att kassan förmodligen lutar sig mot lagar och förordningar. Det trodde han inte. Fredrik Reinfeldt hade ju sagt att det var fel att svårt sjuka skulle tvingas ut i arbete.

Kan man anta att det är just detta den nya propagandaministern skall syssla med, även framöver. Att paketera regeringens mindre trevliga beslut i fina små paket med röda snören så att medborgarna invaggas i trygghet om att regeringen är deras välgörare.

Sen ger statsministerns förmåga att fjärma sig från sina egna beslut kalla kårar. Det påminner om andra ledare genom tiderna som när de senare ställts till svars förklarat att de visste ingenting om hur deras tjänstemän implementerade deras beslut.

För övrigt är det intressant att samme man som tog sig ton om storleken på Göran Perssons regering, nu har utsett Sveriges genom tiderna största regering. Propagandaministern oräknad. Dyrt blir det. Och då har jag inte ens tagit upp frågan om lämpligheten i att medborgarna betalar för Moderaternas PR.

söndag 3 oktober 2010

Allianspressen - förhandstips

Alla som tror att Per Westerberg (M) och Kent Härstedt (S) båda skulle få följande fråga om de väljs till talman med hjälp av SD räcker upp en hand:

- Hur ser du på att du valts aktivt av Sverigedemokraterna?
Nu tror jag inte sannolikheten att SD aktivt röstar på Härstedt är särskilt överhängande men jisses vilket liv det skulle bli. Statsministern själv har ju redan börjat genom att på sedvanligt arrogant vis påminna om att Mona Sahlin sagt sig inte vilja samarbeta med SD. För det har ju inte Reinfeldt själv gjort. Ändå föreslår man en egen kandidat, trots att man inte är största parti.

Ibland känner jag mig riktigt ordentligt äcklad av mannen som en minoritet av folket valt till sin statsminister. Ikväll är ett sådant tillfälle.

lördag 2 oktober 2010

Moderat logik

Sedan många år har det varit kutym att riksdagens största parti väljer talman. Denna kutym frångick Alliansen vid förra valet och valde Moderaten Per Westerberg till talman.

Inför val av talman i år lanserade Alliansen åter Westerberg som sin kandidat trots att inget av partierna är största parti i riksdagen. Vad då göra för det största partiet? Jo, det hade oberoende Moderata Svenska Dagbladets ledarredaktör PJ Anders Linder svar på i radions P1 igår. S, V och MP skall givetvis rösta på den kandidat som det näst största partiet i riksdagen föreslagit.

Låt oss ta det en gång till. Det största partiet som enligt sedvänjan har rätt att utse talman skall foga sig och utan att opponera sig rösta på det näst största partiets kandidat. Fredrik Reinfeldt behöver inte ens bjuda in till några samtal i denna fråga.

Man kan gissa att det är så PJ Anders Linder tycker att oppositionen skall agera under hela mandatperioden. Foga sig. Göra som Den Store Ledaren säger. Annars kommer PJ och hans kollegor i Allianspressen (typ 80 procent av svensk media) att driva hetsjakt på oppositionen för att dom bedriver... opposition. S stödjer sig på SD kommer det att heta. Så snart SD riskerar att rösta emot Den Store Ledaren så kommer Allianspressen att börja gapa om att Sahlin tar hjälp av SD. Det är rätt tröttsamt redan nu. Och ohederligt.

För vad gör Fredrik Reinfeldt och hans regering om SD väljer att rösta på Per Westerberg? Vad skriver Allianspressen? Får jag gissa? Jo, att det är S och Sahlin som tvingat Fredrik Reinfeldt att ta stöd av SD. Helst borde ju Den Store Ledaren stödjas av 94,3 procent av folket.

Den Moderata logiken är solklar. Och har en lätt touch av Sovjet, eller kanske Iran, över sig.