fredag 31 juli 2009

Dagens ros och ris

Dagens första ros till Handelsbanken som alltid fixar allt med ett leende. Idag genom att vi fick betala räkningar över disk utan avgift. (Ja, jag vet, det är lite skumt att man blir glad över att få betala räkningar...) På semestern i Danmark genom att ännu en gång slå på mitt Master Card via telefon, efter att jag ännu en gång glömt att öppna det för utlandsköp innan jag for utomlands...

Dagens andra ros till postman Johansson som varje dag kör ner vår eftersända post till oss nu när vi inte får Posten att köra förbi vårt torp.

Dagens första ris till alla de företag som skickar fakturor med tio dagars betalningsfrist mitt i semestern, ett par dagar efter den 25:e. De är ovanligt många i år...

Dagens andra ris till vädret. Spöregn i ett dygn nu. Det regnar så man blir sjöblöt av att springa till dass. Kanske skulle klä av sig naken och se det som en gratis dusch istället. Om det inte varit för att det bara är 12 grader ute...

onsdag 29 juli 2009

Vi kom med solsken

Och landade på Torpet där tidningarna (Värmlands Folkblad och Svenska Dagbladet) numera levereras i vår egen brevlåda och yngre systern dröjer sig kvar för att det inte är så lätt att lämna världens bästa torp. Snygg tröja av mongolisk lammull har hon också.

Nu börjar ett antal lata veckor med regionala nyheter till frukost. (Konstnärinnan som slog ihjäl en man förra sommaren med yxhammare dömdes av hovrätten till sex års fängelse. Något bättre än det frikännande som skedde i tingsrätten.) Bakande av en kaka med röda vinbär. Lagande av svart vinbärsgelé. Och många auktioner med antik- och kuriosamässan i Ransäter som sommarens stora utropstecken.

Ett tack riktas till MAX på Våxnäs som bjuder på trådlöst nätverk för oss sommarfirare.

Orsaken till att vi nog skaffar hund så småningom


Vädret har varierat

På väg mot Idö.

Tjugo minuter senare.

Gourmetresan

Skagentoast på Idö

Idölåda

Anka på Smugglaren

Torsk på Smugglaren

Lamm på Hammenhögs gästis

Torsk på Hammenhögs gästis

tisdag 28 juli 2009

Semestertider

Semestertider innebär för mig svårigheter att hitta uppkopplingar och tid att skriva bloggar... Har försökt uppdatera lite på Facebook och tänkte posta lite bloggar när tillfälle ges. Nu lämnar vi Jönköping efter en skön dusch och snabblunch för färd mot Torpet. Garanterat internetfritt! (Har nämligen lämnat både jobbdatorn och jobbmobilen hemma i Stockholm.)

Efter en intensiv turné via Danmark, Skåne och Småland blir det nu luuugna sköna dagar med långfrukost, två morgontidningar och skön semester.

tisdag 21 juli 2009

Reklamen och sanningen

"De vackra rummen är inredda i skandinavisk stil med fräscha textilier, rena linjer, neutrala färger och naturliga material. Alla rum har stora fönster och balkonger med utsikt över parken eller över staden och de är inredda med designinslag från Gubi Design, tyger från Kenzo och belysning från Philippe Starck." (Källa: Booking.com)

Här kommer två bilder från vårt illaluktande rum på Hotel Hvide Hus i Ålborg. Vi beställde rum för ickerökare och fick ett med askfat och en röklukt som sitter som klistrad vid allt. Förmodligen har det varit ett rum där rökning varit tillåten tidigare och numera förväntas ske på balkongen. Vi har rest mycket men det här är nog ett av de sunkigare hotell vi bott på. Och är de där gardinerna verkligen från Kenzo? Och hur definierar man fräscha textilier?


Vete, jäst, kryddor och vatten i skön förening

Det här är Ålborgs spritfabrik. Här tillverkas sådana stoltheter som Gammeldansk och Aalborgs Akvavit.

Danskarna började med att hälsa oss svenskar särskilt välkomna med att vi ju sålt dem till Frankrike. Det är inget vi är särskilt stolta över. Förmodligen är det en av de sämsta affärerna genom tiderna som Alliansregeringen genomförde när de sålde Vin&Sprit, där Aalborgs spritmärken ingick.

Vi fick en rundvisning i den semesterstängda fabriken och lille mannen luktade på pomeransen.

Han gillar ju att göra egen rönnbärsvodka. Här ligger han i lä. Rönnbär återfinns bl a i Gammeldansk.

På slutet fick vi gå ner i underjorden och smaka på Aalborgs, eller Pernod Ricards då, sortiment. Här den fantastiska Asmunds Gammeldansk tillverkad efter originalreceptet med kakao och kaffe från Afrika, lönnsirap från Kanada och vanilj från Mexiko. Det var för dyrt att tillverka då det begav sig och man började i stället med den gammaldansk vi alla är bekanta med. Nu har man dock även börjat tillverka den som den var tänkt från början. Mums! (Glaset står på delar från en kolonn där man destillerar spriten.)

Stämmer det att ni är heterosexuell?



- Jag hetero? Är du dum i huvudet din skitgris?!

Bland muggenpiker och bitterfisser i Danmark

Till morgenmaden läser jag Berlingske Tidende. Tidningen har sammanfört en presschef och en barnläkare, båda singel och båda med längtan efter kärleken. Fast barnläkaren längtar också efter att känna sig behövd, att få bära sin feminina kvinna uppför trappen där hemma. Något presschefen inte verkar alltför impad av. Hon tycker att danska män i trettioårsåldern mest är muggenpiker, drengerøver och børnvoksne.
Tidligere kaldte vi jer bare drenge-røve, en kærlig betegnelse, som imidlertid stivnede lidt, da I glemte at hente barnet i børnehave, fordi I spillede Playstation eller fortsatte det partyglade liv med gutterne til kl. seks om morgenen, selv om familien skulle op på samme tidspunkt. BØV = BØrneVoksen er jeres sociologiske term, drengerøv den psykologiske og muggenpik den seksuelle.

Av sammanhanget tolkar jag drengerøv som detsamma som den svenska grabben. Muggenpik däremot är svårare. Någon av läsarna som är bra på danska?

Jag vet inte, men när jag läser artikeln i Berlingske får jag känslan av att bli förflyttad femton år tillbaka i tiden. Var det inte sådant här vi debatterade på 1990-talet? Säkert handlar det om att jag då levde som singel men på något sätt känns det som om den där debatten om att kvinnor är för bra på att klara sig själva, att vi skrämmer bort männen för att vi inte är feminina nog, är lite överspelad. Åtminstone känns det väldigt länge sedan som jag läste något liknande i en större svensk dagstidning.

måndag 20 juli 2009

Vind och vatten i Europas dyraste land



Med ena foten i Skagerack och den andra i Kattegatt

Trångt var det längst ute på Grenen... Inte alla var glada över att doppas i det kalla vattnet.

lördag 18 juli 2009

Hur man trotsar regnet

Se så ledsen han ser ut där med regnet vräkande ner utanför fönstret.

Det botade vi genom att ta med honom på Tomtemuseum i Mellerud.

Se så hänförd han ser ut!

fredag 17 juli 2009

Sommarfrågan

Södertörns villastad (Farsta Strand)
Kungsgatan (Hötorget)
Slakthuset (Isstadion, senare Globen)
Johanneshov (Gullmarsplan)

Finns det fler stationer inom SL:s nätverk som bytt namn?

Uppdateringar:

Stockholm Syd - Flemingsberg
Södertälje central - Södertälje centrum
Södertälje södra - Södertälje Hamn

Gröna Linjen-konnässören Klas låter hälsa att en mycket upprörande namnändring ägt rum då Ängbyplan fick ta över efter Färjestadvägen. Varför slopa ett sådant vackert namn kan man undra.

Upplyst med SL

På min färd mot Hötorget idag fick jag och mina medresenärer en liten föreläsning till livs. Tågföraren var på uppebart gott humör och berättade allt från att man lagt nytt makadam mellan Abrahamsberg och Stora Mossen till att kurvan vid Alviksbron kallas för Vinkelboda, förmodligen syftande på vinkelslip då det skriker i rälsen när man kör där. När vi närmade oss Hötorget fick vi dessutom veta att stationen tidigare hetat Kungsgatan men att det blivit en massa tjafs eftersom stationen lika mycket ligger vid Sveavägen. Så till slut fick Stockholms Spårvägar nog och döpte om den till Hötorget.

När jag klev av vid nämnda station hade föraren dragit igång frågesport. Vilken station har bytt namn flest gånger? Svar skulle lämnas vid T-Centralen. Övervägde faktiskt om jag skulle åka med dit för att få veta...

Och idag jobbar jag sista dagen innan semestern. Ikväll bär det av mot gnällbältet. Ujujuj! Va!? Den närmaste tiden kan därför bli bloggfattig. Beror förmodligen på var vi kan snylta på någon annans trådlösa nät... :)

Tuff brud

Man skulle önska att alla misshandlade kvinnor hade samma guts som kvinnan i Luleå som överlistade sin exsambo när han försökte förgifta henne. Samtidigt så kan jag inte släppa känslan av "don't try this at home"... Fast var skall man annars göra det, det är ju ofta i hemmet dom slår till, dom kräken.

torsdag 16 juli 2009

KNULP!

Imorgon efter jobbet börjar min semester! Här har min Knulpsamling utökats för detta ändamål!

Samtidigt i Sommarnärke

Det är sådant här som utgör en riktigt bra bild. Att man är på rätt ställe vid rätt tillfälle och att man har öga för detaljer.

Nerikes Allehandas fotograf Pavel Koubek borde skicka in sina bilder till tävlingen Årets bild. (Sen begriper jag inte varför denna tävling skall fira minnet av den där snubben från Pontecorvo som fick en tron i Sverige?)

Kon i fråga lär, om än tydligt frustrerad, ha klarat sig helskinnad från gyttjebadet i gödselbrunnen, liksom hennes fyra väninnor.

Klarade sig gjorde även mannen som överfölls av ett tjejgäng i min mors hemtrakter i Rosta, Örebro. Fem kvinnor skall inte bara ha dragit ikull mannen på hans cykelfärd utan också dragit av hans byxor och kalsonger varpå de antastat honom sexuellt. Med den beskrivning mannen givit av kvinnorna bör dom väl snart vara fast.

De män som sitter och bloggar och kommenterar om att de skall åka till Örebro på semester vet förmodligen inte vad de pratar om. Bäst att hålla lille mannen inomhus när vi på fredag angör Örebro som första stopp på vår sommarturné.

onsdag 15 juli 2009

Sommarshopping

Det är knappt så jag tror det är sant själv men den där tiden då man fick ta det man hittade verkar faktiskt ligga bakom mig.

På lunchen var lunchsällskapet försenat så jag smet in på PUB för att se om dom hade något att ha på sig på bröllopet i Oslo senare i sommar. Hittade en fin klänning i snitt som jag gillar. Storlek 42. Synd, tänkte jag och knallade ner för att äta lunch. Men tanken dröjde sig kvar. Kanske, kanske... Den var ju ändå sydd i en modell som brukar passa.

Och se! Lite stormönstrad för en icke-sylfid kanske men vad fan. Känslan av att kunna köpa det man vill ha slår sådant!

Och på söndag bär det av över till Danmark och Danmark = snygga skor. Här skall shoppas!

Varför skall dom låsa in liket?


Snart är det Pride



För er som stannar i Stockholm. Vi andra kan njuta av denna reklamfilm. Under resten av året jobbar vi på att bekämpa homofobin och ställa krav på EU att man markerar mot medlemsländer som t ex Litauen.

tisdag 14 juli 2009

VIVE LA REPUBLIQUE!

Är det här Svenska Dagbladet eller Svensk Damtidning?

Könsstereotypernas mecka - Grand Hotel i Lund

Sitter här och funderar på att boka något trevligt boende en natt på semestern. En liten överraskning för lille mannen. Då vi båda varit fattiga studenter i Lund tänkte jag att vi kanske kunde köpa oss en lyxig natt på Grand Hotel i Lund.

Det var ända tills jag tog del av deras erbjudande Lady Deluxe. Grand Hotel i Lund lever uppenbarligen kvar på Fritiof Nilsson Piratens tid:


"Grand Hotel har invigt fyra stycken hotellrum, speciellt till våra kvinnliga resenärer. Hotellrummen har en fräsch feminin inredning med krydda av skönhet och lyx.Slå dig ned i en fåtölj, njut en kopp te och bläddra i härliga modemagasin eller sticka några varv på rummets egen stickning (som växer i sin korg för varje ny gäst). I badrummet finns morgonrock, badsalt, skönhetsprodukter till både hud och hår. Det finns även möjlighet att beställa upp ett fräscht fruktfat till hotellrummet och njuta av underbar tryffel. /.../ Vi hälsar alla sköna damer välkomna till oss på Grand Hotel!"

Spana särskilt in bilden som Grand i Lund lagt in bredvid texten.

Så de blir att söka sig till något ställe som inte värderingsmässigt lever kvar på 1950-talet.

14 juli

Som av en händelse råkar Victoria Berndatotte vara född den 14 juli. Den 14 juli var som bekant startskottet på franska revolutionen. Denna dag år 1789 stormades Bastiljen i Paris. Tre och ett halvt år senare choppades kungens huvud.

Själv tycker jag det skulle räcka med att Carl Gustaf Bernadotte pensionerades och Victoria Bernadotte i stället kandiderade i ett presidentval. Då fick ju folket välja. Men sådana demokratiska rättigheter ligger dessvärre inte för folkmajoriteten och borgarmedia i Sverige. Bättre hålla fast vid ofrihet, icke-systerskap och ojämlikhet. Och slopa LAS.

Här i Vällingby sörjer vi vår Midsomer-tisdag och kör en extra dos Sopranos i stället. Maffiaimperiet som är ungefär lika demokratiskt som vårt statsskick.

Uppdatering 1: När jag tänker på det. Monarkin måste vara Sveriges mest flagranta LAS-exempel. Här har vi en släkt som sitter där dom sitter enbart för att deras släkt suttit där länge.

Uppdatering 2: Den lille mannen skriver klokt om vårt politisk-filosofiska arv. Kloka inlägg gör också Peter Andersson och Svensson.

I nyliberalernas Sverige

Om bara arbetsgivare fick rätten att avskeda fritt. Att från dag till dag välja vilka anställda de vill ha, oavsett kompetens eller anställningstid. Om man bara kunde säga upp den där mamman som alltid skall vabba eller den där pappan som just ansökt om föräldraledigt. Om den där karln som ständigt är sjukskriven p g a sin förslitningsskada som han fått efter trettio års arbete i ens företag, om man bara kunde byta ut honom mot en ung fräsch kille utan småbarn. Om det bara vore så så skulle alla svenskar kunna köpa sig ett eget slott och skulle inte behöva bry sig om det odemokratiska i att landets statschef ärver sitt ämbete.

Ja, det hävdar i allafall Svenska Dagbladets ledarsida idag. Fast dom lindar in sitt egentliga mål med att avskaffa LAS i att det skulle handla om rättvisa och att den med bäst kompetens skall ha jobbet. Bara att bäst kompetens just denna dag kan vara sådant som att man väljer den som är minst arbetsskadad, den som inga småbarn har där hemma, den som aldrig ifrågasätter hur arbetsuppgifterna skall utföras, den som inte är med i facket.

Fullkomligt godtycke kallas i nyliberalt vokabulär för rättvisa. För vem, kan man undra?

måndag 13 juli 2009

Tio frågor till Silvio Berlusconi

Tidningen La Repubblica ställer frågor till Silvio Berlusconi, som på sistone alltmer framstått som en horbock.

Mitt sommarjobb

Mitt första sommarjobb ordnade skolan fram mellan nian och första ring, sommaren 1984. Man hade fått anmäla sitt intresse för jobb inom Karlstad Kommun. Jag blev erbjuden att jobba på Alsters Herrgård, minnesgård över den store skalden Gustaf Fröding.

Det passade bra då vi bodde mer eller mindre grannar med herrgården i fråga. Fem minuter på cykel nedför backen från Kronoparkens villaområde.

Arbetet gick ut på att sälja vykort till turister, kratta gräs, damma tavlor. Peter från 9E jobbade också på herrgården. Peter var femton år, jag hade hunnit fylla sexton den sommaren. Detta innebar att jag omfattades av kollektivavtalad lön medan Peter fick en lägre ungdomslön. Då han var kille sattes han på tyngre uppgifter än jag och gruffade givetvis över det faktum att han tjänade mindre än hälften så mycket som jag.

Detta var innan herrgården piffades upp med café, museishop och en lite modernare utställning. Intendenten Barbro skrev senare ett intyg där hon slog fast att jag passade bra för jobb inom turismnäringen. Det var vad jag önskade mig då. Idag är det som finns kvar en stark och djup kärlek till Gustaf Frödings dikter. Och minnet av killen som lönediskriminerades p g a sin ålder.

Bilder: Alsters Herrgård sett från parken. Gustaf Fröding och Werner von Heidenstam leker havsgudar.

Antanas Sutkus

Dessa två bilder av den litauiske fotografen Antanas Sutkus kan beskådas på Moderna Muséet i Stockholm. Och jag har fått en ny favorit. Översta bilden är väldigt dåligt återgiven här men en bild som fastnade i mitt minne. Den återkallar barndomen på gatan utanför huset där jag växte upp. Rå skymning, man är blöt och kall men vill inte gå hem riktigt än.

Populismen och monarkin hand i hand i parken

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och regeringen har i ett utfall av populism beslutat att låta Victoria Bernadotte och Daniel Westling ta över vår gemensamma egendom Haga Slott. Haga skänktes till svenska staten, förmodligen för att det blev för dyrt för hovet att hålla i ordning. Nu hoppas Reinfelt få se små prinsar och prinsessor tumla runt i gräset där igen. Skådespel åt folket.

Om detta tycker självklart Vänsterpartiet illa, kan man läsa i en artikel i Svenskan.

(För övrigt fylld med underliga kombinationer av citat och pratminus. "Haga slott har utnyttjats av regeringen i "mycket begränsad" omfattning, berättade han." "Det är en "fantastisk möjlighet" för den svenska regeringen att ha ett gästresidens, poängterar Lars Ohly.")

Men sorgligast är nog ändå Folkpartiets kommunalråd i Solna, Anders Ekegren, som säger:

"Det har kommit en och annan synpunkt, men de har delvis känts som inlägg i diskussionen om monarki eller republik. Det stora flertalet är givetvis oerhört positiva till detta. Man ser det som ett erkännande för både Solna och Hagaparken."

Vad skall man säga om nivån på våra politikers vilja att ta till sig och bemöta kritik? Om man tycker det är fel att regeringen ger bort vår gemensamma egendom, stänger av delar av en populär park för allmänheten och detta för att några som verkligen har råd att skaffa sig ett eget boende skall få någongstans att bo. Då får man verkligen inte vara för republik samtidigt? Eller anse att monarkin hänger ihop med beslutet att ge slottet till Victoria Bernadotte? För då talar man i egen sak och är inte värd att lyssna på? Eller vad menar folkpartisten i Solna?

En presidents 32-åriga dotter hade väl ändå fått betala sitt eget boende? Vad hade Folkpartiets så omhuldade "folkopinion" sagt om en vänsterregering låtit presidentens barn ta över ett av statens slott? Förmodligen att det är presidenten vi valt, inte dennes barn. Nä, just det. Sådana argument får man ju inte använda i debatten.

lördag 11 juli 2009

Sommar i Stockholm

Vi begav oss till Moderna Muséet för att
titta på fotoutställning.

Och äta lunch. Något denne trut
också tänkt sig.

Innan den blev ivägjagad.

Utanför Grand Hotell vara det livat.
Mannen i keps är förmodligen Koreas president, Lee Myung-bak, som verkar ha anlänt tidigare än vad man kan tro av Svenskans artikel idag.

Sen gick vi och åt glass.

Och ikväll blir det skaldjurstårta som
lille mannen lagat efter recept från idolen Ernst.

fredag 10 juli 2009

E18 utanför Västerås, söndag
På Torpet växer borstnejlikor. Rosa. lila och vita.
I år har dom parat sig till en mutantnejlika.
Komplett med mygga.
"Nu går folk in och bara lämnar en påse skit, helt ostört. Det är enkelt att skriva elakt, för man lämnar inga spår, det blir inga konsekvenser. Hade det stått en adresslapp på påsen med skit de lämnar, ”Göran Andersson i Göteborg”, och det gick att spåra tillbaka, då tror jag inte att Göran skulle lämna skitpåsen."
Marcus Birro till DN om näthatet.

Jungfrufödsel

En 13-åring från Polen blev gravid efter en resa med föräldrarna till Egypten. Mamman stämmer nu hotellet för att dottern uppenbarligen fått i sig spermierna genom att bada i hotellets pool. Helt i klass med smålänningen som ville äta Viagra i stället för p-piller eftersom han ju ändå inte kan bli gravid (se föregående inlägg).

Nä, sexualundervisning är förmodligen inte det högst prioriterade i skolorna i det bigotta Polen. Men om nu dottern inte varit i kontakt med några som helst utomstående män vid tillfället för befruktningen så kanske man skall ta och vända blickarna mot hennes egen far. För även om nu vissa sippa katoliker tror på jungfrufödsel så krävs mer än bassängbad för att bli gravid.

torsdag 9 juli 2009

Veckans Duh!

"Nej det tror jag inte. De klimatförändringar som man pratar om kommer inträffa först i framtiden och inte än på flera år."

Fredrick Federley, 31, riksdagsledamot, Stokholm svarar på frågan 'Tror du att miljöförstöringen påverkar sommarvädret?'

Men Fredrik får se sig slagen på mållinjen av uttalandet från tyska regeringen om mordet på en gravid kvinna i en rättssal i Tyskland.
”Om det visar sig att det är en rasistiskt motiverad händelse kommer den att fördömas i starkast möjliga ordalag.”

Mördaren var dömd för att ha trakasserat kvinnan p g a att hon bar huvudduk. De befann sig i domstolen för att ärendet skulle prövas i högre instans. Mannen högg den gravida kvinnan arton gånger med kniv inför ögonen på hennes make, treårige son och hela rätten.

Och som om inte detta räcker bjuder Sara på en liten karamell från en av Göran Hägglunds "vanliga människor".

Ovälkomna bordsgrannar

I NWT kan man läsa om problem med fåglar på uteserveringarna i Karlstad. På ett foto ser man en kaja slå sig ner på Waynes på Stora Torget. Denna uteservering går inte att besöka p g a det stora antalet kajor som flyger runt och snappar åt sig bland matresterna. Vad beror då detta på? Att kajor är hungriga? Nej, snarare att caféägaren inte ser till att bemanna sitt café tillräckligt för att personalen skall hinna plocka undan efter gästerna. Och att gästerna inte plockar undan efter sig.

Dålig cirkel det där. Inte tillräckligt med personal - mycket rester på borden - massor av äckliga flygande råttor - färre besökare - lägre intäkter - ännu färre anställda - stänga igen verksamheten... Karlstad sägs vara en av Sveriges restaurangtätaste städer. Så alternativ torde väl knappast saknas?

Nä, annat var det på Ekmans och Royals tid (då Royal fortfarande låg över biografen med samma namn). Där fanns inga fôggler.

Rättens absurditeter

En dag när jag var ute och gick råkade jag få se en bil stå uppställd där vid vägen borta vid Råcksta. Bilen var upplåst och nyckeln satt i.

- Nämen en bil att köra!
Tänkte jag, öppnade dörren, klättrade in och körde iväg. I backspegeln kunde jag se att ägaren såg lite upprörd ut men antog att han mest hejade på mig där på min färd.

Efteråt påstod ägaren att han inte samtyckt till att jag kört iväg med hans bil. Själv hävdade jag att ägaren ju på inget sätt utsatts för våld eller hot om våld. Jag hade ju bara kört hans bil, förvisso utan att försäkra mig om huruvida han samtyckte till det eller ej.

Domstolen kom naturligtvis fram till att eftersom åklagaren inte kunnat styrka att jag utsatt honom för våld alternativt hot om våld så skulle jag heller inte dömas för att ha rånat honom på hans bil.

Invänder någon att jag åtminstone borde kunna dömas för bilstöld? Ja, så är det förmodligen. Lagen är nämligen så förskaffad att när det gäller tillgrepp av saker så är det brottsligt även om man inte använt våld. Men när det gäller att dra av någon trosorna, köra in kuken och tömma sig, utan samtycke, då är det uppenbarligen inte på detta sätt. I stället krävs stenhård bevisning för att det skett under våld eller hot om våld. Så skedde nu senast i HD i två fall, vilket för oss tillbaka till en syn på våldtäkt som något som bara kan ske om riktigt hederlig våld (eller hot om det) förelegat.

Ju fler sådana här resonemang från domstolar, ju mer övertygad blir jag om att det enda sättet att freda kvinnors kroppar är att ändra bevisbördereglerna i lagen. I stället för att det är kvinnan eller åklagaren som skall bevisa att våld eller hot om våld funnits där (det där med samtycke är tydligen sekundärt efter de senaste domarna från HD) så får den som stoppat in sin kuk utan att försäkra sig om samtycke bevisa att våld inte förekom.

Låter det också absurt? Ja, det är ju inte riktigt så vårt rättssystem är uppbyggt, att den som anklagas för något skall behöva bevisa att han/hon inte är skyldig. Men hur skall man annars kunna skydda människor från övergrepp, när våra domare gör allt för att slippa döma dem som uppenbarligen begått övergreppen. (Vilket sex utan samtycke är.) Med ett sådant resonemang så skulle inte ens omvänd bevisbörda för samtycke spela någon roll. Så länge man inte kan bevisa att våld förekommit är det ingen våldtäkt i lagens mening. Hur klart det än är att mannen inte haft kvinnans samtycke.

Undrar om jag inte behöver en ny bil!

onsdag 8 juli 2009

Näthatet

Ja, det är möjligt att det endast är ett fåtal arga män som sitter där och sprider sitt hat över alla oss andra. De är kanske inte så många, men de tar stor plats och sprider stor förödelse genom nedlagda bloggar och rädda bloggare. DN tar idag upp att Carolina Gynning säger sig ha fått nog av personpåhopp och lägger ner sin blogg på Stureplan.se. (Jag skulle nog rekommendera henne att blogga någon annanstans i stället. Blogger är en helt OK bloggplattform. Men då blir hon kanske inte sponsrad?)

När man läser kommentarerna till DN:s artikel är det återigen männen som läxar upp kvinnorna. Signaturen "Ledsen" skriver om att hon är en lite blyg tjej som är ledsen över att hennes inspirationskälla Gynning försvinner från bloggosfären. Hon blir genast tillplattad av "Albin", som spammat kommentarsforumet med sina många kommentarer. "Albin" öppnar sin kommentar till Ledsen med orden:

"Vad fan "ledsen"."
Bästa kommentaren så långt jag orkade läsa har signaturen "Okej Att hata fotboll":

"Om ni nu hatar Gynning - varför läser ni då bloggen? Det är som om jag skulle skriva massa taskiga kommentarer under fotbollsartiklar. Jag hatar fotboll och tycker att fotbollsspelare är dumma, egocentrerade, trångsynta idioter. Men inte fan går jag inte hatar dem med kommentarer - men om jag gillar Gynning - så får jag minsann stå ut med att en massa killar går in och hatar. Skärpning - ingen tvingar er att läsa hennes blogg. Och ingen tvingar mig att läsa om fotboll - så därför gör jag inte det."

Svensson tycker att kvinnliga (och andra) bloggare som upplever påhopp sk all sätta upp kommentarsregler och börja moderera sina bloggar. Jag har ganska detaljerade kommentarsregler av just denna anledning. Dels för att komma till rätta med påhopp, dels för att slippa en massa anonymt dravel från folk som inte vågar stå för sina åsikter. Men det räcker inte. För då får man inte göra något annat än att sitta och moderera och jiddra om varför man inte släpper igenom inlägg. För dessa anonyma finner sig sällan i att bli hänvisade till kommentarsreglerna utan fortsätter spamma min inkorg. Det hela tar alltför mycket negativ energi. Så jag har helt enkelt valt att man bara får kommentera här om man har en reggad blogg som jag kan se.

Och vips så försvann 100 procent av alla dem som bryter mot kommentarsreglerna. Tyvärr innebar det också att min syster, min väninna i London och många fler som inte bloggar heller inte kan kommentera. Det innebär också att jag får mindre feedback på mina inlägg och bloggen blir alltmer en monolog från min sida. Det känns inte bra. Men vägt mot all den tid och negativism som modererandet av anonyma inlägg skapar så kanske det är värt det?

Och vad gäller feministhatet så har Trollhare förmodligen kommit på något.

"Det är inte särskilt svårt att skriva om genus som man: Antifeministerna vågar inte säga emot om de märker att de inte kommer åt en. På sätt och vis är det också lättare att vara feminist som man än som kvinna. Inte för att man alltid passar in så bra i alla feministiska sammanhang, men det är i alla fall lättare att slippa undan härskarteknikerna som en blödig fjolla än som manshatande flata."

Ja, för då tillhör man ju det rätta könet och talar liksom inte i "egen sak" som kvinna.

Uppdatering: Idag har jag fått besök från Twinglys administration på detta inlägg. Det händer ibland när jag länkar till en DN-artikel och jag är osäker på om det beror på att DN kör slumpvisa kontroller, via Twingly, eller om någon anmäler mina inlägg.

Läste igenom inlägget och finner ett sakfel. I fallet Carolina Gynning verkar det även vara kvinnor som varit drivande i kampanjen för att få henne att sluta blogga. I hennes kommentarfält finns givetvis alla kön representerade men den mer organiserade kampanjen verkar drivas av två kvinnor och en man. Dock, det jag själv har erfarenhet är att näthatet till stor del representeras av män. Men då läser jag ju inte modebloggar.

tisdag 7 juli 2009

The Murderess of Midsomer

Förra veckan avslöjade Översättarhelena den verkliga seriemörderskan i Midsomer. Joyce Barnaby. Då hade jag en teori om att Joyce gjorde detta för att hon var uttråkad av hemmafrulivet men inte riktigt insåg att mördandet ju innebär att hon blir fast i hemmafrurollen då maken hela tiden måste jobba.

Efter kvällens avsnitt inser jag att lille mannen i stället har rätt i att hon inte vill ha karln hängande där hemma. Så snart hennes make blev suspenderad i kvällens avsnitt skedde det ännu ett mord och Tom Barnaby blev åter inkallad i tjänst. Varpå Joyce Barnaby utbrister:

- Thank you for little murders.

I rest my case.

Kissnödigt i Vällingby

I morse ifrågasatte jag det vettiga i att sätta upp 200 små röda parkbänkar för små barn. På väg till jobbet var jag ute vid plaskdammen Grötfatet och letade efter barnbänkarna som dock inte finns på plats bland vuxenbänkarna ännu.

När jag kom hem från jobbet berättade den lille mannen om sitt besök på Hemköp i Vällingby Centrum. I kassan stod en gammal dam med rollator och såg ut att ha passerat 80 med råge. Hon var kissnödig och frågade efter en toalett. Kassörskan meddelade att den vid Mattorget var trasig. (Det har den varit i månader nu.) Men damen kunde ju alltid rulla iväg med sin rollator över kullerstenen på Vällingby Torg till Vällingehus där hon sedan får ta sig genom hela foodcourten och fram till hissen ner till källaren där det finns trånga toalettbås.

- Då hade hon kissat på sig på vägen, sa lille mannen.

- Ja, vad gjorde hon nu då, undrade jag.

Ingen vet. I Vällingby Centrum finns inte en enda toalett i markplan. Men snart kan de mindre barnen sitta fint och titta ut över plaskdammarna Grötfatet och Ådalen.

Ett fackligt hjärta


När jag ser filmer som denna känns det som jag kan jobba tjugo år till i den här branschen.

Prussiluskan Alvendal och parkbänkarna

Stadens stadsbyggnadsprussiluska Kristina Alvendal (M) har drivit igenom att staden skall uppföra 200 parkbänkar för små barn. Där skall de små barnen sitta och filosofera tillsammans med sina små vänner. Mata duvorna och kanske dricka en medhavd festis. För så gör ju barn i den åldern. Dom springer inte runt och leker och busar. Inte Moderaternas ungar i allafall. Därför kan nu de små vattenkammade liven glädjas åt att tant Kristina försett dem med parkbänkar. Något hon är mäkta stolt över.

Här har stan fångat in ett par barn och tryckt ner dem på en bänk. Ser dom ut som om dom tänker sitta där länge?

Frågan är om prussiluskan Alvendal inte har plockat sin syn på Stockholms stadsarkitektoniska utformning från 1700-talet. Då fanns inte några fula hus och barn var små vuxna som kunde sitta och kontemplera på en parkbänk i sina krinoliner. En i sanning värdig tidsålder.

söndag 5 juli 2009

No shit!

Veckans roligaste är nog brittiske utrikesministern David Milliband i sina kommentarer till brittisk medias "scoop" om att MI6-chefens fru lagt ut uppgifter om sig och familjen på Faceboook. Som om spionerna där ute fick mer info från att få veta uppgifter som man kan ta reda på via telefonkatalogen eller vilka badbyxor MI6-chefen har på semestern. Då är de nog mer intresserade av utrikesministrar som bloggar intensivt.

Svenska bloggare går i spin hur korkad "kärringen" är och någon kommentator tycker hon skall söka tröst hos Gudrun Schyman. Ungefär samma nivå på svenska kommentatorer, brittisk media som på P1:s Medierna ikväll. De som försökte rentvå Evin Rubars könkrigsdokumentär från 2005 genom att påstå att könsmaktsordningen innebär att man anser att "män slår för att dom är män".* Och att Rubars sena intervju med Ireen von Wachenfeldt var helt i sin ordning.

Där någonstans stängde vi av radion och började lyssna på Ian Mc Ewans Lördag på ljudband istället.

* Inte att det t ex är en stor majoritet män som slår och att man inte enbart kan förklara detta med att de är sjuka, påverkade osv, utan måste titta på varför det just är män som är överrepresenterade i alla våldsstatistik. Detta innebär inte enligt könsmaktordningen att ALLA män är biologisk predestinerade att slå. Få feminister hävdar att alla män som slår eller begår våld är mentalsjuka eller drogmissbrukare. Denna väsentliga skillnad mellan SVT:s och SR:s definition och forskare och feministers definitioner av begreppet könsmaktsordning är oerhört intressant.

Thunder & Lightning Part II


- Look at the birch tree! (Hubby after the thunder storm)



-Look at the fuse box! (Me after the thunder storm)


When the guys from Fortum (who owns the net) arrived
after 'only' 19 hours they had to dig up the road...


Now it works temporarily and we got free electricity until they replace the fuse box.

lördag 4 juli 2009

Fortumhelvetet - del ???

Det har nu gått sisådär en 15 timmar sedan Fortum lovade skicka någon att byta ut deras elmätare som sprängdes av blixten igår vid 18-tiden. Kl 8, efter en sömnlös natt där jag bara kunnat tänka på förstörd mat och förstörd helgvila, ringer jag Fortum som låter förvånade. De har ju fått besked "från oss" att det funkar. Förvisso kan de ju se att vi inte har någon ström men de har fått besked att elen är tillbaka i området och att vi meddelat att det funkar.

VI HAR INTE MEDDELAT ATT DET FUNKAR!!!

DERAS JÄVLA USLA NYINSTALLERADE ELMÄTARE ÄR SPRÄNGD!!!

HUR SKULLE DET KUNNA FUNKA???

Jag hörde mig själv, vanligen lugn när jag pratar i telefon, med hög röst förklara för människan på Fortum att nu fick dom prioritera och skicka någon hit. Det skulle dom göra inom två timmar. Det var en timme och fyrtiofem minuter sedan. Om femton minuter ringer jag igen.

Problemet ligger förmodligen hos Fortums personal. Hon som tog emot anmälan hade inte kompetens nog att meddela vad det verkliga problemet var efter att två personer förklarat det för henne ("elmätaren är sprängd"). De som skulle fixat det hela har nöjt sig med att se att strömmen är tillbaka i området och skitit i att åka in till oss, då det hela förmodligen bara var anmält som "strömavbrott".

Vår enda kontakt med omvärlden är just nu ett tynande mobilbatteri och ca tre timmars batteri i datorn. I kylen ruttnar laxen och charkuterierna. I frysen börjar köttet och löjrommen tina. Och Fortum dom vältrar sig i pengar som vi tvingas betala dem för att få vår ström från ett annat bolag hit till huset. Vi kan inte välja något annat bolag vilket innebär att de kan välja att inte hjälpa oss. Våra pengar får de ju ändå. Underbart.

fredag 3 juli 2009

Thunder and lightning

The thunder storm finally got us and we went indoors. Sitting in the kitchen with a glass of chilled white wine we waited for some fuses to pop. And they did, everything went dark and we went out to the fuse box to find that the newly fitted box had just exploded. Turning around Hubby says:

- What happened to the birch-tree?

The lightning had hit it and split it in million of pieces sending them all over the garden. The trunk was completely peeled of its bark. When I get back to town I'll post a picture. No risk of running out of wood this summer...

Dinner was cooked on the old wood stove and the fridge still keeps the wine cool. Maybe we'll play a round of Scrabbles (Alfapet) tonight. While waiting for the guys from Fortum to come and install a new fuse box.

Cat fight

Yesterday one of my sisters in law, Anita, turned 50. Hence we celebrated in Örebro with her friends and family. Today I am working from home, i e the Torp (summer house). When we arrived last night our landlady, above, waited for us. She lives here and there and comes checking on us frome time to time wanting some cream or potato salad. But never when we want her to. At midsummer she shone with her absence (is that an English proverb, too?) when we wanted her to meet with Linda and Jenni. Yesterday she seemed to be waiting for us, no dodgy visitors in sight.

Since Younger Sister and Andreas are allergic she is not allowed in the house. Hence we threw her out when she tried to spend the night indoors. This was severely punished with beeing awoken in the midst of the night. By some mad yelling and screaming from our landlady and what we believe to have been either a badger or a fox. The animal was quite grey (compared to the yellow cat) in the light summer night and slowly sneaked away on the lawn, coughing. The cat just sat down by the ash tree outside our bedroom window, cleaning itself after the fight, loadly telling us what she thinks of her tenants.

When Younger Sis and Andreas had friends over for coffee this spring she wasn't very satisfied with the bisquits on offer. (Or she didn't get any from that mean Younger Tenant.) So she brought her own scones for her afternoon tea. In the form of a living lizard. Seated next to the guests she crushed the screaming lizard with her jaws and ate it right there. I think the badgering fox might have been quite lucky, tonight...